close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Școala Generației Unificate - Programul Educațional al Fundației Special Olympics din România



| Organizator:
    Fundatia Special Olympics din Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Este bine știut faptul că în România există încă probleme majore legate de integrarea în școala de masă a elevilor cu dizabilități, aceștia fiind adesea ținta bullyingului în clasele din care fac parte. Persoanele cu dizabilități intelectuale se simt de cele mai multe ori descurajate să participe la activități alături de colegii lor, lucru observat de Special Olympics România de-a lungul celor 20 de ani de activitate.
Este nevoie ca în școala românească să se învețe mai aplicat și să se experimenteze conceptele de incluziune, toleranță și diversitate. Copiii care vor învăța din școală cum să interacționeze cu persoanele cu dizabilități intelectuale vor deveni adulți mai toleranți, cu o conduită respectuoasă și un vocabular adecvat. #RevoluțiaIncluziunii o putem face doar ÎMPREUNĂ, persoane cu și fără dizabilități.


| Scopul proiectului
    Programul promovează acceptarea, respectul și toleranța în școlile din România, contribuind la crearea unui mediu școlar incluziv pentru elevii cu și fără dizabilități și a unei percepții pozitive asupra diversității. Ne dorim să aducem elevii, profesorii și comunitate locală împreună, pentru a înțelege pe deplin importanța diversității și a incluziunii și a pune în mișcare mecanismul schimbării de mentalități. Școala Generației Unificate încurajează voluntariatul de la vârste fragede și formează abilitățile de leadership și advocacy.

Școala Generației Unificate - Programul Educațional al Fundației Special Olympics din România Școala Generației Unificate - Programul Educațional al Fundației Special Olympics din România Școala Generației Unificate - Programul Educațional al Fundației Special Olympics din România

| Aria geografica
    București/Ilfov, Hunedoara, Bihor, Bistrița-Năsăud, Mureș, Neamț, Iași, Bacău, Galați, Brăila, Constanța, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Buzău, Dolj, Mehedinți, Giurgiu, Argeș (19 județe)

| Rezumat
    Programul Școala Generației Unificate a început în anul 2020 ca răspuns la nevoia existentă în socitatea românească de a avea medii școlare incluzive, în care elevii cu abilități diverse să fie acceptați, integrați și prețuiți. Proiectul nostru promovează acceptarea, respectul și toleranța în școli, contribuind major la crearea unui mediu școlar incluziv pentru elevii cu și fără dizabilități prin trei axe de acțiune:
- implicarea școlilor de masă și școlilor speciale în activități ale Generației Unificate, promovând un mediu în care diversitatea este prețuită
- organizarea de competiții sportive unificate, în care sportivi cu și fără dizabilități intelectuale se antrenează în echipe mixte și participă la competiții Special Olympics
- formarea de Tineri Lideri în Întâlnirile Generației Unificate, primele grupuri de discuții din țara noastră la care au participat și lucrează împreună elevi din școli de masă și sportivi cu dizabilități intelectuale
Din anul 2020 până în decembrie 2022 am lucrat cu 181 de Școli ale Generației Unificate din 19 județe, am instruit 998 de profesori (diriginți și învățători) și 310 profesori de sport (antrenori). Am organizat competiții sportive unificate (virtuale și față în față) pentru 4.080 de elevi cu și fără dizabilități intelectuale, am ajuns la peste 18.000 de elevi care au asimilat lecțiile Manualului Școlii Generației Unificate. Am creat resurse educaționale pentru profesori și antrenori, care au fost traduse și în limba engleză. Semnarea protocolului cu Ministerul Educației a adus proiectului cadrul legal necesar pentru implementarea lui la nivel național. Echipa de proiect contribuie la cercetarea „Mentalități și comportamente incluzive” realizată de Harvard Graduate School of Education și EASEL Lab.


| Date beneficiari direcţi
    18.397 elevi din școlile de masă și scoli speciale, cu și fără dizabilități intelectuale, 998 diriginți și învățători, 310 profesori de sport și antrenori, 181 de școli implicate în proiect

| Activitati
    În 2020, în condiții de pandemie, Special Olympics România a demarat proiectul virtual în București și în județul Hunedoara. Au avut loc sesiuni virtuale de instruire introductive cu diriginți, profesori de sport, antrenori și elevi. Au fost organizate trei competiții virtuale unificate. Au fost scrise și tipărite „Manualul Profesorului. Activități Incluzive“, „Manualul Tinerilor Lideri“ și „Manualul Antrenorului. Sporturi Incluzive“.

În anul 2021 am semnat parteneriate cu școli noi, întărind cooperarea la nivel local. Am alternat activitățile virtuale cu activități față în față. Am creat 69 de echipe de Sporturi Virtuale Unificate. Am organizat 14 instruiri ale Tinerilor Lideri – Întâlnirile Generației Unificate, povestind într-un limbaj accesibil ce înseamnă să fii lider și cum să organizezi o campanie de conștientizare în școală. Am semnat un Protocol de colaborare cu Ministerul Educației, UNICEF și cu Consiliul Național al Elevilor.

Anul 2022 a fost anul întoarcerii la evenimentele și competițiile față în față. Am recrutat 80 de noi Școli ale Generației Unificate în 9 județe. Am organizat 22 de competiții sportive unificate față în față și 5 Campionate Virtuale de Fitness Unificat. Rezultatele proiectului au fost recunoscute la nivel internațional. Special Olympics România a fost nominalizată ca Hub Regional de Excelență Special Olympics – titlu oferit pentru implementarea proiectelor de educație incluzivă în școli de masă și școli speciale.


| Rezultatele proiectului
    Dorim să credem că beneficiile aduse grupurilor-țintă – școlile și elevii în formare din România – vor fi pe termen lung, Școala Generației Unificate reprezentând un pas major în procesul îndelungat de schimbare a mentalităților și prejudecăților legate de persoanele cu dizabilități intelectuale. Numărul mare al școlilor înscrise în programul nostru – 181 de școli la nivel național – ne demonstrează că există deschidere, toleranță și interes atât din partea elevilor și cadrelor didactice, cât și din partea comunității locale și a altor organizații nonguvernamentale.
În perioada 2020-2022, la activitățile sportive ale programului au participat 2.308 de elevi fără dizabilități intelectuale și 1.772 de elevi cu dizabilități. În cadrul programului nostru, au fost instruiți 998 de profesori diriginți și 310 profesori de sport (antrenori). Peste 18.000 de elevi au fost direct implicați în activitățile în clasă și instruiți cu ajutorul Manualul Profesorului tipărit de Special Olympics Romania. Peste 100.000 de elevi din școlile partenere au fost indirect implicați prin expunerea la mesajele incluziunii, toleranței și respectului. Am prezentat rezultatele proiectului și în cadrul Conferinței Naționale Lideri prin Sport, organizată la sediul COSR. Am creat Comitetul Profesorilor Școlii Generației Unificate, comitet care are un rol consultativ pe lângă Special Olympics România. Comitetul este format din opt profesori care participă la întâlniri on-line și față în față, fiecare fiind un vector al schimbării în școala și în comunitățile lor.


| Bugetul
    1714788 LEI

| Parteneri
    Ministerul Educației, UNICEF, Consiliul Național al Elevilor, 181 de școli de masă din România, Lions Clubs International – Districtul 124 Romania

| Despre organizator
    Fundația Special Olympics își propune integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale din România, oferindu-le șansa de a-și descoperi și dezvolta potențialul prin programe de pregătire sportivă, competiții, programe educaționale și de evaluare a stării de sănătate, sesiuni de advocacy și angajare. Prin creșterea încrederii și a stimei de sine, BRAVII sportivi Special Olympics au șansa de a deveni membri activi ai familiilor și ai comunității din care fac parte.

| Website proiect
    www.specialolympics.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->