close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ARIPI - Ajutor pentru Responsabilitate si Integrare a Persoanelor Institutionalizate



| Organizator:
    Asociatia Romana de Interventie in Situatii de Urgenta
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Implementarea unui asemenea program in centrele de plasament din Romania era absolut necesara, atat pentru copiii, cat si pentru institutiile implicate in protectia sociala. Datorita traumelor suferite, copii sunt violenti si de multe ori ajung delicventi la varste foarte fragede. O prezumptie corecta ar fi ca odata ajunsi in centrul de plasament, primesc o educatie adecvata care le va ajuta in viitor, dar nu se intampla asa. Ajung sa renunte la scoala si la implinirea varstei de 18 ani sunt dati afara din centrele de plasament, cu sansele minime de angajare. Astfel, cei mai multi dintre recurg la delicventa pentru a putea supravietui. Identificare acestor probleme a durat cativa ani si au fost posibile cu ajutorul unor persoane care lucreaza in cadrul sistemelor de protectie sociala ale statului.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului ARIPI a fost dezvoltarea si imbunatatirea sistemului de protectie sociala prin implicare voluntarilor in educatia copiilor. Obiectivele principale au reprezentat orientarea pe rezultate in beneficiul copiilor si incurajarea prezentei voluntarilor in centrele de plasament. Impactul serviciilor sociale asigurate de catre ARISU a fost monitorizat si evaluat in permanenta, in vederea imbunatatirii continue a proiectului.

ARIPI - Ajutor pentru Responsabilitate si Integrare a Persoanelor Institutionalizate ARIPI - Ajutor pentru Responsabilitate si Integrare a Persoanelor Institutionalizate ARIPI - Ajutor pentru Responsabilitate si Integrare a Persoanelor Institutionalizate

| Aria geografica
    Bucuresti si Ilfov

| Rezumat
    ARIPI - Ajutor pentru Responsabilitate si Integrare a Persoanelor Institutionalizate este un program social dedicat copiilor institutionalizati. Scopul acestui program este dezvoltarea si imbunatatirea sistemului de protectie a copilului din Romania. Obiectivele acestui proiect se canalizeaza pe asigurarea educatiei, dezvoltarea cunostintelor generale, dezvoltarea spiritului de echipa si stimularea creativitatii. Impactul serviciilor sociale asigurate de catre voluntarii ARISU este monitorizat si evaluat in permanenta, in vederea imbunatatirii acestui proiect. Voluntarii ARISU au rol de asistenti sociali, substituind astfel o buna parte din atributiile personalului din centrul de plasament. Varstele voluntarilor care merg in centrele de plasament sunt cuprinse intre 18 si 45 si sunt selectati din cadrul facultatilor de asistenta sociala, sociologie si psihologie. Implementarea unui program social dedicat copiilor era absolut necesara, atat pentru institutiile de protectie sociala, cat si pentru cei mici. Proiectul este gandit in asa fel, incat sa existe o armonie intre copil - voluntar - personal angajajt. Proiectul s-a desfasurat cu ajutorul a 80 de voluntari si a acumulat in mai putin de 8 luni, peste 2200 de ore de voluntariat, petrecute efectiv in centre alaturi de 185 de copii. La nivelul centrelor unde a fost implementat acest proiect s-a observat inca din prima luna, un progres in ceea ce insemana calitatea vietii acestor copii. Sunt mai fericiti, mai ascultatori, mai dornici de a invata si de a se implica in actiuni de formare a personalitatii.

| Date beneficiari
    Asa cum am mentionat anterior, relatia cu copii este una delicata si bazata pe incredere. Odata ce au vazut ca voluntarii au incredere in ei, copii s-au deschis in fata lor si au putut sa comunice cu adevarat. De foarte multe ori, a impune unui copil sa faca un lucru, este cea mai mare greseala pe care o poate face un parinte sau un asistent social. Unii copii raspund in ciuda si nu fac acel lucru, tocmai pentru ca li s-a impus. Referitor la beneficiarii indirecti, adica asistentii sociali, ei au fost la inceput foarte rezervati, dar treptat majoritatea au inteles ca voluntarii sunt acolo pentru a-i ajuta atat pe copii, cat si pe ei. Speram ca pe viitor sa inteleaga toata lumea ca acest proiect nu este decat in beneficiul lor.

| Rezultatele proiectului
    Simpla prezenta a voluntarilor in centre a insemnat schimbarea radicala a comportamentului copiilor, precum si a personalului din centre. Copii au devenit mai ascultatori, mai putin agresivi, au inceput sa petreaca mai multe ore studiind si au inceput sa practice un sport. In total au fost acumulate peste 2200 de ore de voluntariat.

| Bugetul proiectului (in RON)
    0,0

| Parteneri
    Universitatea Spiru Haret, Universitatea Bucuresti, DGASPC Sector 4, DGASPC Ilfov, Centrul de Servicii Sociale \

| Website-ul proiectului
    http://www.arisu.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes