Participanti & Proiecte
Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale
|
Organizator: Fundatia Dezvoltarea Popoarelor |
|
Categorie: Incluziune sociala |
Ideea programului a pornit de la intalnirea cu persoane aflate in dificultate, cu o parte dintre acestia FDP lucrand deja pentru activitati de dezvoltare a autonomiei si a abilitatilor de viata independenta. Principala motivatie a organizatiei in initierea serviciilor de ocupare pentru grupuri dezavantajate si deschiderea intreprinderilor sociale a reprezentat-o lipsa altor alternative de integrare profesionala adaptate nevoilor acestor persoane. Modelul dezvoltat presupune ca persoanele in dificultate sa lucreze alaturi de alti angajati, beneficiind si de suport permanent in vederea gasirii si mentinerii locului de munca. Initial au fost create „ateliere protejate”, fundamentale pentru un drum de educatie pentru munca, iar ulterior, datorita si sustinerii partenerilor, au fost demarate activitatile intreprinderilor sociale.
| Scopul proiectului
Scopul-dezvoltarea unor noi modele de economie sociala in 4 regiuni din Romania (Bucuresti-Ilfov,Vest,Nord-Vest,Sud-Muntenia) pentru facilitarea accesului a 240 de persoane excluse/expuse riscului de excluziune sociala pe piata muncii si al promovarii unei societati incluzive. Obiective: promovarea si adaptarea la contextul Romaniei a unui model transnational de economie sociala; consolidarea capacitatii a peste 80 de organizatii de a dezvolta intreprinderi sociale; dezvoltarea unor programe specifice de mentorat si asistenta a grupurilor vulnerabile.
| Aria geografica
Bucuresti; Ilfov; Arad; Cluj-Napoca/ jud.Cluj; Targoviste/ jud.Dambovita
| Rezumat
Intreprinderile sociale de la Bucuresti si Cluj sunt rezultatele cele mai importante ale programului care are ca obiectiv major integrarea socio-profesionala a grupurilor dezavantajate. Programul a luat nastere pornind de la persoane pe care organizatia noastra le-a intalnit in regiunile de implementare, persoane excluse sau aflate in risc de excluziune sociala, care nu au o obisnuita a muncii, dar care asteptau un sens al vietii, un loc de munca, o viata normala. Intreprinderile sociale au devenit astfel locul unde aceste persoane isi pot valoriza talentele, pot dobandi abilitatile necesare pentru munca si unde, cu ajutorul echipelor de specialiști, beneficiaza de suport pentru o reala integrare socio-profesionala.
Consideram acest program unul inovativ, intrucat are la baza factori semnificativi, precum Parteneriatul cu mediul business fundamental pentru dezvoltarea initiativelor de economie sociala. Valoarea sociala a programului o constituie atentia la persoana defavorizata incadrata in munca, insotirea acesteia in viata sociala. Persoanele integrate in munca beneficiaza de sprijin si in probleme ce tin de viata independenta, intrucat consideram persoana in totalitatea ei (casa-munca-familie-relatii). Metoda de lucru se bazeaza pe: valorizarea persoanei; impartasirea si insotirea educativa; persoana potrivita la locul potrivit; flexibilitate; proiectarea atenta; observarea continua si autocorectarea.
| Date beneficiari
Persoanele incadrate in intreprinderile sociale au participat inca de la inceput in parcursul de integrare, in atelierele protejate, unde au realizat activitati de asamblare si obiecte de artizanat. Procesul a fost vital in pregatirea pentru a face fata unui loc de munca. Integrarea sociala si profesionala in intreprindere s-a realizat printr-un contract de munca adaptat persoanei, negociat cu fiecare angajat in parte.
La Bucuresti, cu ocazia dotarii fabricii tinerii au participat la instruire cu reprezentantii furnizorului de echipamente pentru invatarea procesului de productie. In vederea formarii tinerilor, pentru planificarea activitatilor si intelegerea comportamentului la locul de munca, in vederea implicarii active a acestora si a cresterii motivatiei sunt organizate intalniri periodice cu personalul angajat.
| Rezultatele proiectului
Avand in vedere ca aventura dezvoltarii unui parcurs de normalitate pentru persoanele defavorizate a presupus derularea mai multor activitati pana la intreprinderea sociala infiintata, mentionam ca rezultatele realizate ne-au uimit si pe noi. Intre cele mai importante amintim:270 de persoane au beneficiat de sprijin pentru ocupare, 4 evenimente de promovare in mediul business cu peste 270 oameni de afaceri, 3 sesiuni de formare in domeniul antreprenorialului social, 3 conferinte de promovare cu peste 240 de persoane participante, 1 website, 1 material video. Rezultatele continua sa ne uimeasca odata cu inaugurarea fabricii de mozaic, intreprinderea sociala de la Bucuresti in care sunt integrati in acest moment in total 13 tineri (8 cu contract si 5 cu bursa) si inceperea activitatii intreprinderii de la Cluj unde este in plina dezvoltare activitatea de confectionare a cutiilor de lemn pentru clienti din domeniul bancar. Un element important pentru succesul program,ului este si initierea unor colaborari cu institutii publice (ex. DGASPC-uri, Ministerul Muncii) si/sau alte organizatii care ofera servicii in sprijinul grupurilor vulnerabile, din regiunile de implementare. Aparitiile in presa scrisa si la televiziuni, publicarea de informatii pe site-urile de specialitate sunt alte rezultate care au contribuit la promovarea economiei sociale si a initiativelor de insertie sociala dezvoltare in proiect (ex:reportaje la TVR 2, aparitii in ziare on-line; reportaj la Prima TV)
| Bugetul proiectului (in RON)
7171723
| Parteneri
Fundatia Dezvoltarea Popoarelor Filiala Dambovita; Fundatia Dezvoltarea popoarelor Filiala Arad; Fundatia Dezvoltarea popoarelor Filiala Cluj; Fundatia Unimpresa Formazione; Confindustria Romania; CDO Opere Sociali ( Italia); Associazione Scuole Lavoro Alto Milanese ( Italia) ;
| Website-ul proiectului
www.proiectmozaic.ro