close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Lumina pentru Ursici



| Organizator:
    Asociația Free Miorița
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Asociatia Free Miorita a participat la mai multe actiuni sociale in satul Ursici, distribuind imbracaminte, incaltaminte si alimente greu perisabile. Am rezolvat astfel o nevoie imediata, dar in cadrul acestor actiuni am identificat si nevoia oamenilor de a avea acces la electricitate. Astfel, ei vor putea duce o viata normala in sat, cum ar fi: lumina in case, posibilitatea de a isi instala un radio/televizor cu consum redus sau de a isi incarca telefonul mobil pentru a isi suna rudele sau prietenii.
Avand in vedere costurile uriase necesare pentru racordarea satului la reteaua nationala de electricitate, am considerat ca realizarea de sisteme individuale cu panouri solare pentru fiecare casa este cea mai potrivita, atat din punct de vedere al costurilor, timpului de implementare dar si impactului redus asupra mediului si peisajului.


| Scopul proiectului
    Obiectivele propuse si realizate au fost:
1. informarea / constientizarea publicului larg asupra situatiei din satul Ursici
2. strangerea de fonduri pentru cumpararea, transportul si montajul celor 14 sisteme de iluminat, cate unul pentru fiecare gospodarie
3. cresterea gradului de comfort pentru cei 51 de locuitori ai satului Ursici
4. considerarea energiei solare ca o alternativa eficienta si usor de implementat / replicat si in alte cazuri
5. descoperirea de catre publicul larg a zonei si a oamenilor din Ursici


Lumina pentru Ursici Lumina pentru Ursici Lumina pentru Ursici

| Aria geografica
    Sat Ursici, Comuna Bosorod, Judet Hunedoara

| Rezumat
    Proiectul Lumina pentru Ursici a identificat nevoia locuitorilor din satul Ursici, comuna Bosorod, judet Hunedoara, de a avea acces la electricitate (lumina si posibilitatea de a-si incarca si utiliza telefoanele mobile).
Satul Ursici este situat la poalele Muntilor Sureanu, la o altitudine de 1000 metri și nu a fost racordat niciodata la reteaua nationala de electricitate. Satul este de tip risipit, cele 14 gospodarii fiind situate la distante mari una de alta (cea mai mare distanta este de 9 kilometri). Satul este locuit permanent de 51 de oameni.
Proiectul a urmarit constientizarea publicului prin campanii in mediul online si participarea la evenimente, strangerea de fonduri si atragerea de voluntari pentru implementarea propriu-zisa.
Solutia tehnica propusa, si anume sisteme individuale de furnizare a energiei electrice pe baza de panouri fotovoltaice, asigura necesarul de electricitate pentru iluminarea gospodariilor si pentru conectarea cu "lumea moderna" prin diferite mijloace de comunicare (telefoane mobile, radio sau televizor). Ursicenii au putut face astfel simplul gest de a isi suna rudele sau prietenii sau de a aprinde un bec prin apasarea unui intrerupator.
Solutia propusa a dus imediat la cresterea gradului de comfort si civilizatie pentru cei 51 de oameni, acestia beneficiind de lumina solara gratuita, fara costuri de montaj, intretinere sau facturi lunare. Mai mult, solutia este prietenoasa cu mediul si este scalabila pentru necesitatile viitoare ale fiecarei gospodarii. Nu in ultimul rand, oamenii nu au mai avut senzatia ca sunt "romani de mana a doua".
La implementarea pe teren au participat 24 de voluntari care au realizat 14 sisteme de iluminat pe baza de panouri solare, Ursici fiind primul si singurul sat din Romania iluminat cu panouri solare


| Date beneficiari
    Da, oamenii din Ursici au fost alaturi de Asociatia Free Miorita si voluntari in implementarea proiectului. Au participat cu masini la transportul panourilor solare si al echipamentelor auxiliare catre cele 14 gospodarii, au asigurat spatiu de cazare in incinta scolii si au furnizat alimente pe parcursul celor 9 zile cat a durat actiunea pe teren.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul Lumina pentru Ursici a adus lumina electrica in vietile si casele celor 51 de oameni. Oamenii au acum posibilitatea de a aprinde un bec electric de la intrerupator si pot renunta la opaite sau lumanari.
Daca pana acum ei erau nevoiti sa mearga "jos in vale" pentru a isi incarca telefoanele mobile, acum ei le pot incarca direct de la sistemele montate de Asociatia Free Miorita. Acum pot vorbi oricand cu rudele sau cu prietenii.
Mai mult, acum pot afla si ce se mai intampla in lume, si pot asculta programe radio sau viziona jurnalele TV. Sistemul furnizeaza suficient curent electric pentru a conecta cateva ore pe zi un radio sau chiar un televizor cu consum energetic redus.
Prin realizarea proiectului, ursicenii nu au mai avut sentimentul ca sunt abandonati de autoritati si ca sunt "cetateni de rangul doi".
Prin rezolvarea nevoii de lumina/electricitate, oamenii vor dori sa ramana in sat, deci proiectul a contribuit la dezvoltarea economica si sociala.
Proiectul a fost receptionat pozitiv de publicul larg, multi oameni din alte localitati cerand informatii si dorind sa implementeze sisteme similare cu cel realizat la Ursici.


| Bugetul proiectului (in RON)
    40000

| Parteneri
    UniCredit Tiriac Bank

| Website-ul proiectului
    www.freemiorita.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes