close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Abilitati de viata independenta si integrare sociala la copii si tineri cu dizabilitati senzoriale



| Organizator:
    Fundatia Light into Europe
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    In Romania sunt inregistrate 23176 de persoane cu deficienta de auz (1980 copii, 21196 adulti) si 117797 de persoane cu deficienta de vedere (3466 copii si 114331 adulti) (ANPH, 2010). Oferta educationala in Romania porneste de la obiective didactice nerelevante pentru mediul real de viata al copiilor si tinerilor si pentru nevoile lor de dezvoltare. Se pune accent doar pe instruire si dezvoltare academica, absolventii ciclurilor de invatamant avand mai departe dificultati enorme de adaptare, integrare sociala si profesionala. Abilitatile de viata si cele sociale - pe existenta carora performanta academica ar trebui sa se sprijine de fapt - sunt neglijate aproape total. In aceste conditii, nu este de mirare ca doar 5% din persoanele cu dizabilitati, apte de munca, cu varste intre 18 si 64 de ani, sunt angajate in Romania (ANOFM).

| Scopul proiectului
    Proiectul a avut ca scop incurajarea integrarii sociale a copiilor si tinerilor cu dizabilitati senzoriale, prin interventia la nivelul abilitatilor si atitudinilor beneficiarilor si prin constientizarea comunitatii asupra necesitatii si beneficiilor integrarii sociale a persoanelor cu dizabilitati.
Obiective
1. Formarea abilitatilor de implicare sociala si viata independenta si a unor atitudini sanatoase fata de dizabilitate si integrare sociala
2. Crearea unor contexte de invatare accesibile, relevante si eficiente
3. Constientizarea actorilor care iau decizii privind educatia copiilor (parinti, profesori) precum si a comunitatii privind integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati senzoriale;
4. Expunerea beneficiarilor la contexte sociale si oportunitati de interactiune sociala.


Abilitati de viata independenta si integrare sociala la copii si tineri cu dizabilitati senzoriale Abilitati de viata independenta si integrare sociala la copii si tineri cu dizabilitati senzoriale Abilitati de viata independenta si integrare sociala la copii si tineri cu dizabilitati senzoriale

| Aria geografica
    Bucuresti, Cluj, Timisoara, Tirgu Frumos, Buzau, Iasi, Oradea, Craiova

| Rezumat
    Am pornit de la premiza ca derularea unui proiect de integrare sociala inseamna sustinerea dreptului la o viata implinita si independenta, pentru toti copiii si tinerii. Inseamna centrarea pe abilitatile, si nu dizabilitatile lor, pe potentialul lor. Obiectivul principal in proiectul nostru fost promovarea independentei si a accesului copiilor/ tinerilor cu dizabilitati senzoriale in toate sferele vietii normale. Potentialul acestor persoane este nelimitat, sansele de a si-l dezvolta sunt insa limitate. Am derulat un program integrat prin care ne-am propus sa favorizam cat mai mult dezvoltarea copiilor cu dizabilitati senzoriale, integrarea lor sociala si respectul fata de aceste persoane. Ne dorim o comunitate in care rolul de victima si de recipient al suportului social sa nu mai fie o realitate pentru persoanele nevazatoare sau surde. Acestea isi pot asuma responsabilitati ca orice alta persoana, pot avea performante, planuri de viitor, familii, cariere, pot schimba societatea. Prin acest proiect si prin intreaga noastra activitate, dorim sa promovam abilitatea, si nu dizabilitatea. Lipsa abilitatilor si a atitudinii proactive a persoanelor cu dizabilitati este dublata si de lipsa unor atitudini sanatoase a comunitatii fata de persoanele cu dizabilitati in general, si in special fata de persoanele cu dizabilitati senzoriale, considerate dizabilitati “invizibile”. Primul pas spre crearea atitudinilor sanatoase in comunitate este constientizarea existentei dizabilitatilor, interactiunea cu persoane cu dizabilitati si furnizarea de informatii reale referitoare la acestea.

| Date beneficiari
    Beneficiarii s-au implicat in planificarea si implementarea proiectului. 6 persoane cu dizabilitati fac parte din echipa Light into Europe si au fost implicate efectiv in planificarea, realizarea si evaluarea activitatilor. Contributia lor se reflecta in analiza nevoilor beneficiarilor si stabilirea unor obiective tintite si realiste, dar si in oferirea unui model copiilor sau parintilor cu care interactioneaza in activitatile fundatiei. In plus, incurajam tinerii si familiile acestora sa se implice ca voluntari in activitati.

| Rezultatele proiectului
    Formarea de abilitati si atitudini sanatoase ale beneficiarilor
670 elevi desfasoara activitati in studiourile de viata independenta; 40 ore saptamanal de suport individual la Centrul de Resurse, 200 elevi au participat la activitatile de educatie creativa.
Crearea unor contexte de invatare accesibile, relevante si eficiente
100 de profesori desfasoara activitati in studiourile amenajate. 225 de elevi au beneficiat de evaluarea vederii functionale si de echipament de sprijin adaptat. 250 elevi au primit manuale scolare adaptate. 70 de donatii de materiale tactile ca suport in activitatile didactice. 200 familii au primit materiale informationale si training. 10 sesiuni de suport si training pentru parinti. Organizarea cluburilor creative in scolile partenere.
Constientizarea actorilor care iau decizii privind educatia copiilor si a comunitatii
100 profesori au primit training si informatii. Organizarea a 2 traininguri de dezvoltare a abilitatilor de viata independenta, 50 de profesori participanti care formeaza 630 de copii. 200 de parinti si profesori si copiii din 7 scoli pentru nevazatori beneficiaza de suport informational si material in urma conferintei O&M. 50 de profesori au primit ghidul de dezvoltare a abilitatilor de viata independenta. 500 exemplare din “Priveste lumea cu alti ochi – impreuna cu Petra” distribuite. Primul Ghid de Educatie creativa pentru profesori si parinti.
Contexte sociale si oportunitati de invatare variate
Expozitii in companii si institutii partenere. 120 de copii participanti la activitati culturale, evenimente de 1 iunie pt 600 copii.


| Bugetul proiectului (in RON)
    136000

| Parteneri
    Scolile pentru nevazatori sau surzi din orasele mentionate

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->