Participanti & Proiecte
5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde
|
Organizator: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis |
|
Categorie: Protectia mediului |
Anual, autoritati publice centrale si locale din Romania cheltuiesc pe achizitii 20% din PIB-ul Romaniei: 100 miliarde lei. Daca Romania ar respecta tinta CE, ar putea genera o piata de peste 20 miliarde lei pentru produsele si serviciile verzi. Conform analizelor CE in 7 tari avansate, care au folosit criteriile ecologice in achizitiile publice (http://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/CEPS-CoE-GPP%20MAIN%20REPORT.pdf), s-a realizat o reducere de 25% a emisiilor de CO2! Pentru ca in Romania nu s-a facut nimic in acest sens, am initiat un proiect de act normativ care reglementeaza Achizitiile Publice Verzi, bazat pe o documentare privind potentialul pietei romanesti, studiu comparativ cu alte piete, legislatie europeana si nationala conexa, fise tehnice ale Comisiei Europene care indica categorii si criterii pentru produsele verzi.
| Scopul proiectului
Proiectul a propus dezvoltarea unui cadru legislativ care sa ajute autoritatile sa faca achizitii verzi si sa stabileasca tinte clare pentru achizitii verzi incepand cu 5% (cresterea anuala). In acest sens, ne-am concentrat pe: dezvoltatrea proiectului de lege cu implicarea membrilor Coalitiei pentru Mediu din Romania, a Ministerului Mediului si al ANRMAP; pe organizarea a opt dezbateri regionale la nivel local si central, iar pentru sustinerea publica a achizitiilor verzi pe realizarea unei campanii de informare in randul populatiei, a autoritatilor si a producatorilor de produse verzi.
| Aria geografica
Bucuresti, Timis, Cluj, Brasov, Constanta, Iasi,Turnu Severin, Sinaia
| Rezumat
In calitate de consumator de bunuri si servicii, statul cheltuie in medie 20% din PIB. Pentru a proteja mediul in mod direct, Comisia Europeana a stabilit o tinta de 50% din totalul achizitiilor sa fie verzi, iar Romania nu a dezvoltat niciun instrument pentru a o pune in aplicare.
Daca normele europene ar fi adoptate si in Romania la un nivel de doar 20% din achizitiile publice, am avea o piata de minim 20 miliarde lei pentru produse si servicii verzi. Acest fapt va avea un impact semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, productie si consum sustenabile. Conform analizelor Comisiei Europene, folosirea produselor verzi conduce la o reduce cu 25% a emisiilor de CO2 („Collection of statistical information on Green Public Procurement in the EU”, PriceWaterHouse Coopers). O alta piedica semnificativa pentru atingerea tintei in Romania o reprezinta actuala legislatie si practica care considera criteriile verzi ca fiind restrictive la achizitiile publice, in ciuda directivelor europene in domeniu. In lipsa oricaror reglementari in Romania, proiectul a propus dezvoltarea unui cadrul legislativ care sa permita si sa ajute autoritatile sa faca achizitii verzi, dar si sa stabileasca tinte clare pentru achizitii verzi,, incepand cu 5% (cresterea anuala);
Pentru a implica cetatenii si autoritatile in elaborarea cadrului legal, am organizat 8 dezbateri regionale; promovarea producatorilor si produselor verzi prin site-ul www.achizitiiverzi.ro si realizarea unei campanii publice de sustinere a proiectului de lege. Cele mai relevante rezultate: realizarea unui cadru legislativ si introducerea proiectului de lege in Parlament cu sustinerea tuturor partidelor parlamentare; website-ul www.achizitiiverzi.ro si analiza situatiei actuale cu privire la achizitiile verzi.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
Primul proiect de lege pe tema achiztiilor verzi din Romania, dezbatut si agreat atat la nivel local, cat si la nivel central. Proiectul de lege a fost depus in Parlamentul Romaniei si se afla in procedura parlamentara de adoptare http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=14655. Implementarea criteriilor verzi in achiztiile de bunuri si servicii poate realiza o reducere cu 25% a emisiilor de CO2 (cf. studiului CE suscitat), poate promova economia locala si sustine productia sustenabila de bunuri si servicii.
De asemenea, un alt rezultat important este faptul subiectul achizitiilor publice verzi, abordat prin proiectul nostru, la inceputul campaniei era marginalizat, iar odata cu implementarea activitatilor proiectului, a devenit o prioritate pentru ministrii mediului din ultimii 2 ani (http://www.mmediu.ro/beta/comunicate-de-presa/ministrul-rovana-plumb-a-semnat-protocolul-pentru-achizitii-publice-verzi/ ;
http://www.achizitiiverzi.ro/articol/55/interviu-attila-korodi.html ).
In acelasi timp, proiectul a scos la iveala o serie de producatori care pot face fata nevoilor autoritatior locale în ceea ce privește oferta de produse si servicii verzi.
Un alt rezultat relevant al proiectului este realizarea website-ului www.achizitiiverzi.ro, o platforma pentru informatii cu privire la ce inseamna achizitiile publice verzi, dar și informatii despre proiect. Site-ul este totodata un magazin online pentru gama de produse si servicii verzi.
| Bugetul proiectului (in RON)
255900
| Parteneri
Terra Mileniul III, Mare Nostrum, Brasovul Verde, ARC, EcoSudEst, Asociatia Floarea Reginei, ProDemocratia Timisoara, MaiBine, Ministerul Mediului, ANRMAP
| Website-ul proiectului
http://www.achizitiiverzi.ro/