close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



De profesie: medic in Romania



| Organizator:
    Consiliul Investitorilor Straini
| Categorie:
    Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala
| Problema de fond
    La fiecare 5 ore, un medic alege sa paraseasca Romania. Astfel, peste 14.000 de medici au parasit tara din 2007 pana in prezent. Cu 2,4 medici/1000 locuitori, ocupam penultimul loc, in comparatie cu media europeana de 3,4 doctori/1000 locuitori. Mai mult, conform studiilor Colegiului Medicilor si Consiliului Investitorilor Straini, 60% dintre medici intentioneaza sa paraseasca tara, aspect mentionatsi de 64% dintre studenții la medicina. Motivele pentru care tinerii medici aleg sa profeseze inafara Romaniei sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultatile financiare si lipsa oportunitatilor de dezvoltare profesionala existente. Solutia noastra: o campanie de reducerea exodului medicilor, derulata de o coalitie dintre decidentii in sistemul de sanatate si sectorul privat.

| Scopul proiectului
    Obiectivul principal este cresterea numarului de medici la 1000 locuitori de la 2,4 la 2,6 pana in 2005. Pentru a atinge acest obiectiv, campania ”De profesie: medic în Romania” si-a propus sa deruleze proiecte care sa raspunda nevoilor medicilor si care să contribuie la diminuarea fenomenului exodului personalului medical. Am inceput prin aducerea problemei pe agenda publica si promovarea cauzei, precum si crearea unei coalitii intre mediul de afaceri si autoritati, care sa genereze recomandari de politici publice cu impact in salarizare,motivare si gestionarea resurselor umane in domeniu.

De profesie: medic in Romania De profesie: medic in Romania De profesie: medic in Romania

| Aria geografica
    Bucuresti+restul judetelor din tara

| Rezumat
    Consiliul Investitorilor Străini, prin Grupul de Lucru pe Sănătate, cu sprijinul Ministerului Sănătății, a lansat campania ”De profesie: medic în România”, sub sloganul ”Toți pentru medici, medici pentru toți”. Inițiativa are drept scop soluționarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România - exodul personalului medical din țară - care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung și are consecințe severe asupra economiei naționale. Astfel, campania are in vedere derularea unor proiecte care să răspundă nevoilor medicilor din România, pentru a-i convinge sa profeseze în România.
Obiectivul final al proiectului il reprezinta creșterea numărului de medici în țară la 1000 de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015.
Pe termen scurt, campania si-a propus sa aduca problema exodului pe agenda publica, sa creeze o coalitie intre actorii cei mai important din sistemul de sanatate si sectorul privat pentru a sustine cauza si a genera un set de acțiuni care să contribuie la indeplinirea scopului proiectului.


| Date beneficiari
    Odata cu lansarea campaniei, am organizat vizite la spitalele din Bucuresti, Iasi, Targu-Mures si Timisoara. Prin intermediul pacientilor care s-au alaturat initiativei, le-am oferit medicilor medalii de multumire pentru ca au ramas in Romania. Alte sute de medalii au fost trimise doctorilor in urma recomandarilor primite de la oameni pe Facebook si site. Un numar total de 600 de medalii au fost distribuite in urma campaniei, pana in prezent.

| Rezultatele proiectului
    In urma campaniei, Ministerul Sanatatii a creat un grup de lucru pentru a gasi solutii in vederea exodului medicilor. FIC si ministerul au semnat un acord prin care cele doua parti se dedica solutionarii problemei exodului medicilor. De asemenea, au fost semnate parteneriate si cu: Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, Colegiul Medicilor, Coalitia Pacientilor cu Afectiuni Cronice. Sute de medici au scris mesaje prin care s-au raliat campaniei. In cadrul Ministerului Sanatatii, a fost constituit un comitet de lucru privind problematica exodului medicilor din Romania.
Aproximativ 22.000 de medici, angajati din sistemul medical si studenti la Medicina au fost atinsi direct de mesajele campaniei – prin brosuri, medalii, prezenta la targuri si la evenimente medicale. Punerea pe agenda publica a problematicii a contribuit la urgentarea lansarii in dezbatere publica, in octombrie 2013, a noii legi a statului si salarizarii personalului medical.
Vizibilitatea campaniei a fost sustinuta prin: peste 200 de aparitii media (TV, radio, print, online), cu o audienta totala de 12 milioane de persoane, iar aplicatia Facebook a reusit sa mobilizeze 10.000 utilizatori intr-o singura zi. Povestile medicilor au fost distribuite de peste 30.000 de ori in social media, peste 5000 de mesaje au fost primite prin site si pagina FB, iar site-ul a inregistrat trafic substantial in peste 15 tari. Romania TV a decis sa se alature campaniei pro bono. In urma unei analize independente a MediaIQ, campania a fost clasificata drept cea mai vizibila in social media in primele 6 luni de la lansare.


| Argument
    “De profesie: medic in Romania” este prima campanie demarata de o coalitie a celor mai importante companii straine din Romania in parteneriat cu sectorul public pentru a contribui la reducerea exodului medicilor, care afecteza starea de sanatate a populatiei active deci, in mod indirect, economia Romaniei. FIC a pus la dispozitia decidentilor expertiza companiilor membre si a transmis propuneri de solutii si politici publice care sa vina in sustinerea cauzei.

| Bugetul proiectului (in RON)
    200000

| Parteneri
    Campania ”De profesie: medic în România” beneficiază de susținerea Ministerului Sanatatii, parteneri fiind Ministerul Educaţiei Naționale, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ambasada Marii Britanii la București, Colegiul Medicilor din Romania, Coaliția Organizatiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania și Societatea Studenților la Medicina in Bucuresti. Parteneri media: TVR, Romania TV si Hotnews.ro.

| Website-ul proiectului
    www.deprofesiemedic.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->