close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Lumina pentru Copiii din Inelet



| Organizator:
    Asociația Free Miorița
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Am aflat de situatia din satul Inelet, o situatie incredibila din mai multe puncte de vedere, cautand materiale si informatii pe internet. Am aflat ca oamenii locului au o viata grea: nu au curent electric, dispensar, iar semnalul la telefonul mobil lipsește cam peste tot. Accesul se face doar cu piciorul, pe Scara lui Dumnezeu. Apoi, cand am aflat ca scoala inca functioneaza cu trei elevi, desi nu are curent electric, ne-am repezit la Inelet.
Am luat contact direct cu oamenii si viata lor si am realizat ca aducerea luminii pentru cei trei copii ai scolii este obligatorie. Este greu de crezut ca un copil din munti are sanse in viata atata vreme cat scoala sa nu are curent electric. Apoi, calculatorul impreuna cu programe educationale, le dau o sansa sa fie egali cu ceilalti copii din tara si, mai departe, sansa unui viitor mai bun.


| Scopul proiectului
    Sa fie lumina la scoala din Inelet.
Mai intai, pentru cei trei copii care isi fac lectiile la lumina lumanarii si care merg o ora pentru a ajunge la o scoala intunecata. Lumina este si un simbol si ei sa fie ajutati sa inteleaga ca scoala si educatia sunt singurele sanse pentru un viitor mai bun. Lumina inseamna si cunoastere, si este greu de crezut ca poti face educatie fara ajutorul unor mijloace informatice, calculatoare, programe educationale sau filme educative.
Apoi, am vrut sa dam un exemplu ca aceasta solutie poate fi replicata cu succes si la alte scoli aflate in aceeasi situatie.


Lumina pentru Copiii din Inelet Lumina pentru Copiii din Inelet Lumina pentru Copiii din Inelet

| Aria geografica
    Scoala din satul Inelet, comuna Cornereva, judetul Caras-Severin

| Rezumat
    Proiectul Lumina pentru Copiii din Inelet s-a adresat celor trei copii de la scoala din satul Ineleț, comuna Cornereva, judetul Caras-Severin. Inelet, un sat pierdut prin Muntii Cernei, are casele risipite, iar cei trei copii strabat zilnic un drum de 1 ora pentru a ajunge la scoala. Luminita, Ionela si Nicusor, merg pe jos, pe poteci de munte, prin paduri, ploaie sau noroaie. Pleaca dimineata devreme dintr-o casa fara lumina si ajung la o scoala care nu are nici ea lumina. Adica electricitate. Programul incepe la ora 9 pentru ca cei trei copii sa ajunga la scoala și lumina naturala sa fie mai puternica.
Viata invatatoarei nu este nici ea usoara. La Inelet se poate ajunge doar la picior, din Valea Cernei: pe un drum mai lung, de 3-4 ore sau pe unul mai scurt, de 1-2 ore, pe Scara lui Dumnezeu. Invatatoarea urca duminica seara sau luni dimineata și sta pana vineri. Noptile sunt lungi, la lumina unei lampi cu motorina sau a unei lanterne cu baterii. Scoala nu are curent.
Obiectivul a fost de a face lumina, la propriu dar si in sens spiritual. Solutia a constat in achizitionarea, transportul si montajul unui sistem care sa genereze curent electric pe baza unor panouri fotovoltaice si sa furnizeze energia necesara pentru iluminat si acces la comunicare (utilizarea unui telefon mobil, radio sau televizor). Mai mult, am instalat si 3 calculatoare dotate cu softuri educationale pentru ca Luminita, Ionela si Nicusor sa aiba acces la educatie moderna, normala, si o sansa la un viitor mai luminos.
Proiectul a urmarit de asemenea constientizarea publicului fata de aceasta situatie si, totodata, a propus o solutie viabila pentru cazuri similare.
Solutia pe baza de panouri fotovoltaice este prietenoasa cu mediul inconjurator, nu presupune facturi lunare si este usor de intretinut.


| Date beneficiari
    Avand in vedere ca beneficiarii directi au fost copii, ei nu au putut contribui, nici fizic si nici altfel, la implementarea proiectului. Dar au fost alaturi de noi localnici si membrii formatiei Salvamont!
Astfel, echipa Salvamont a pregatit o tiroliana cu ajutorul careia am transportat mai usor si in siguranta partea cea mai grea a echipamentelor, respectiv 2 acumulatoare a cate 36 de kilograme fiecare.
De asemenea, localnicii ne-au ajutat la transportul echipamentelor și al bagajelor, atat cu bratele cat si cu doi cai. Ca sa nu mai zic de mama Luminitei, una din elevele de la scoala, care a carat singura, mai bine de jumatate de ora, 2 panouri fotovoltaice de 1,6 x 0,8 metri si 35 de kilograme.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul Lumina pentru Copiii din Inelet a adus lumina in scoala din Inelet si in vietile celor 3 elevi care invata aici.
Este evident ca nu poti avea nici macar baza minima pentru un invatamant de calitate si complet daca depinzi de vreme, daca afara este innorat sau nu. Mai mult, este greu de conceput educatia si dezvoltarea sociala pentru copii care acasa isi fac lectiile la lumina unei lumanari sau a unei lampi cu motorina. Acum, au sansa ca macar la scoala sa vada bine si sa vada cum arata tara lor, chiar daca de pe ecranul unui monitor.
Alaturi de lumina fizica, lumina spirituala le va da sansa de a isi construi un viitor mai bun. Utilizarea calculatorului, chiar la functiile lui minime (un desen in Paint sau un cd cu desene animate) ii va face mai curiosi si poate mai doritori sa invete cat mai multe. De asemenea, softurile educationale Intuitext instalate pe calculatoare, vor completa notiunile predate din manualul clasic, pe hartie.
Proiectul a reusit sa atraga atentia asupra acestei situatii, campania avand un impact deosebit. De asemenea, la nivelul comunitatii din Inelet, oamenii au aflat despre solutia solara de furnizare a energiei electrice. Nu in ultimul rand, oamenii trec acum pe la scoala sa mai stea la o vorba si sa isi incarce telefoanele mobile.


| Argument
    Scoala si copiii din Inelet erau in bezna de ani de zile. Neracordata la reteaua publica de electricitate, singura sursa de lumina a scolii, era un generator. Cand am ajuns acolo, era stricat de ceva vreme. Ne-am gandit la o solutie, mergand pe varianta solara.
Implementarea a fost dificila, dar si aici am recurs la solutii originale. In lipsa unui drum de acces auto, echipamentele au fost urcate cu tiroliana si cu caii.
Utilizand tehnologia actuala am facut lumina, implementand o solutie eficienta si economica de producere a energiei electrice. Sistemul furnizeaza suficienta energie pentru iluminat dar si pentru utilizarea a trei calculatoare necesare in procesul scolar, scoala din Inelet deveni prima din tara la care este utilizata energia solara.


| Bugetul proiectului (in RON)
    13558,80

| Parteneri
    UniCredit Tiriac Bank, Intuitext, Guv Electronics, Trasee Marcate

| Website-ul proiectului
    www.freemiorita.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes