Participanti & Proiecte
SDS Tecuci
|
Organizator: Fundatia Inima de Copil |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
In 2010 am solicitat ISJ Galati o lista cu scolile in care existau probleme in privinta abandonului scolar, iar Scoala Ghe. Petrascu a fost una dintre ele. Au fost facute anchete sociale, vizite si discutii cu familiile copiilor, cadrele didactice si au fost identificate siuatii, care au ramas de actualitate: lipsa de interes a familiei pentru educatie, in conditiile in care marea majoritate a parintilor sunt analfabeti sau semi-analfabeti; copii ramasi singuri acasa, in grija bunicilor sau a altor frati mai mari; conditii inadecvate de trai, fara apa curenta, energie electrica, caldura. In 2013 am hotarat sa deschidem un program de Scoala dupa scoala prin care am asigurat o masa calda zilnica, sprijin la teme, recuperare scolara, donatii de rechizite, alimente, imbracaminte, incaltaminte, tabara de vara, excursii cu scop educativ.
| Scopul proiectului
Scopul: sustinere acordata copiilor care provin din familii cu venituri reduse si in risc de abandon scolar, pentru a ramane la scoala. Obiectiv: Prevenirea parasirii timpurii a scolii pentru acesti copii, sustinerea si integrarea familiilor in dificultate, in contextul in care din ce in ce mai multe familii traiesc sub pragul minim de saracie, victimele fiind mereu copii. Astfel diminuarea cat si eliminarea problemelor sociale prin actiuni constante fac ca programele nostre sa aiba impact in comunitate prin povestile de succes ale copiilor din programele desfasurate.
| Aria geografica
Tecuci/Galati
| Rezumat
Fundatia Inima de Copil acorda de peste 22 de ani servicii sociale pentru copii si familii in dificultate din judetul Galati. In timp am vazut exact problemele cu care se confrunta acesti copii si familiile lor si am pornit de la faptul ca riscul de abandon şcolar este imens in zonele slab dezvoltate, asa cum este si Tecuciul. In 2010 am inceput colaborarea cu Scoala “Gheorghe Petrascu” din Tecuci, scoala cu o rata foarte mare de abandon, prin activitati diverse care sa ne permita sa cunoastem mai bine copiii, familiile, cadrele didactice, intreg contextul educational si familial. Ulterior obiectivul nostru a fost sa deschidem aici un program “Scoala dupa scoala”(SDS) pentru 20 copii din ciclul primar ca o solutie pentru a reduce abandonul scolar si am reusit acest lucru in 2013, cand am creat la nivel de judet primul program de Scoala dupa scoala dezvoltat si finantat de un ONG in cadrul unei scoli.
In toti acesti ani 55 de copii au beneficiat de acest proiect prin care au primit zilnic suport la teme, masa consistenta, rechizite, suport emotional, si au avut parte de activitati variate. Astazi avem 20 de copii pe care ii ajutam prin SDS si le respectam dreptul la educatie. Am cultivat interesul pentru educatie, cresterea increderii de sine, autovalorizarea, contribuind la cresterea calitatii vietii si la stabilitatea emotionala. Am adus o perspectiva diferita asupra modelului educativ si am provocat comunitatea la schimbare.
| Date beneficiari
Beneficiari directi: 55 copii din Scoala Gheorghe Petrascu din Tecuci (in perioada 2013 -2018) care aveau fie situatii scolare foarte proaste si risc de abandon scolar, fie proveneau din familii cu venituri de la 0- 200 lei/persoana/ luna, fie ambele; in plus erau din familii monparentale/ cu parinti plecati din tara / familii numeroase. Toti au fost sustinuti pentru imbunatatirea accesului la educatie si prevenirea abandonului scolar. Copiii au beneficiat de suport zilnic la teme, activitati educative si nonformale de dezvoltare, o masa calda, rechizite, imbracaminte, incaltaminte functie de nevoile lor, au fost implicati in activitati saptamanale de dezvoltare, de formare abilitati sociale, de lucru in echipa, crestere a increderii in sine si reducere a anxietatii legate de scoala – situatie familiala – comunitate, au mers in tabere la mare si la munte.
| Date beneficiari
Beneficiari indirecti - peste 250 de persoane: familiile copiilor, cadre didactice din scoala, autoritati si comunitatea locala, voluntarii care ne-au ajutat in activitati.
| Activitati
Identificarea si selectarea copiilor care aveau un risc mare de abandon scolar.
Vizite la domiciliu, sustinerea materiala, dezvoltarea unei relatii cu familiile copiilor.
Participarea parintilor la intalniri de consiliere sau intalniri lunare/ scoala parintilor.
Intalniri saptamanale in scoala cu grupul de copii selectati, realizarea de activitati de consiliere, jocuri interactive, sarbatorire zile de nastere, dezvoltare abilitati de viata, activitati care sa le dezvolte interesul pentru procesul educativ intr-un mod non-formal, stimularea copiilor pentru lucrul in echipa, interactiunea cu alti copii, dezvoltare personala si cresterea increderii in sine. Organizarea de vizite cu scop educativ la obiective culturale, turistice. Organizare spectacole si evenimente cu copiii in roluri principale. Acordarea de burse speciale trimestriale pentru copiii cu grave dificultati materiale. Formarea cadrelor didactice. Interesul organizatiei, pe langa sustinerea a cat mai multi copii si imbunatatirea accesului lor la educatie, este si continuarea interventiei pe termen lung acolo unde acest lucru este necesar. Si aceasta pentru ca situatia precara materiala a familiilor din care provin copiii, rareori se schimba intr-un timp scurt, iar efectele programelor destinate direct copiilor - sustinere in procesul de invatamant, acoperirea nevoilor de baza, incurajarea rezultatelor foarte bune si a dezvoltarii personale a copiilor – obtin rezultate doar daca intervii pe termen lung.
| Rezultatele proiectului
Programul a contribuit in mod cert la o mai buna integrare si incluziune a copiilor cu risc de abandon scolar si familial si a familiilor lor, respectand dreptul acestor copii la educatie. In urma implementariii acestui proiect s-a redus numarul de absente, 90% dintre copii si-au continuat studiile, iar 10 parinti s-au inscris in programul “A doua sansa”. 55 de copii au beneficiat, in acesti ani, de suport zilnic la teme, activitati educative si nonformale de dezvoltare, o masa calda, rechizite, imbracaminte, incaltaminte functie de nevoile lor, iar in prezent 20 de copii se afla in proiect si beneficiaza de tot suportul pentru a-si continua scoala. Programul a crescut accesul la educatie si calitatea vietii pentru copii si familiile acestora si ne da incredere ca schimbarile pe care le dorim in societate urmeaza sa se produca. Educatiaimplineste visuri, oferaincredere, deschide noi oportunitati beneficiarilor si nu in ultimul rand imprima notiunea de contributie si ajutor reciproc.Copii sustinuti in program au dobandit mai multe incredere de sine, incredere ca ceea isi propun sau viseaza devine realitate, chiar si aici in Tecuci. Ei reusesc sa evolueze si devin exemple pentru fratii lor, sunt apreciati de comunitate, isi deschid orizontul pentru alegerile din viitor.
| Bugetul
372000
| Parteneri
De la inceputul programului in anul 2010 si pana in prezent am avut numerosi parteneri, dupa cum urmeaza: Institutii: Scoala Ghe Petrascu Tecuci, Inspectoratul Scolar Judetean Galati, Asociatia Macon Galati, Heart of a Child Marea Britanie, Companii: Santierul Naval Damen SA, Ipso, donatori persoane fizice, voluntari.
| Website proiect