close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Scoala de vara internationala Arhipera



| Organizator:
    Fundația pentru o societate deschisă
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Scoala de vara Arhipera (initial grup de voluntariat de arhitectura participativa pentru studenti de la arhitectura) este un proiect educational al programului de construire de case pentru persoane dezavantajate al Fundatiei Soros.
Experienta celor 4 ani de construire comunitara (24 de case, 2 centre sociale construite si 20 de cladiri reabilitate), monitorizarea locuirii minoritatii rome (‘’Raportul de tara Situatia romilor in Romania, 2011’’), au evidentiat:
• necesitatea imbunatatirii conditiilor de locuire ale familiilor dezavantajate, cu venituri instabile, fara acte de proprietate, acces la utilitati
• nevoia unei abordari participative, flexibile, pentru si impreuna cu beneficiarii locuintelor
• lipsa arhitectilor sociali care sa proiecteze impreuna cu si pentru comunitatile vulnerabile.


| Scopul proiectului
    Scopul Scolii de vara Arhipera a fost crearea unui cadru experimental, interdisciplinar si international de teorie si practica a arhitecturii sociale participative, la firul ierbii, intr-o comunitate dezavantajata.
Obiective :
1. Fixarea notiunilor teoretice importante de arhitectura participativa;
2. Constructia fatadelor a 4 locuinte prin aplicarea conceptelor invatate;
3. Abordarea interdisciplinara la granita dintre arhitectura si antropologie;
4. Interactiunea si colaborarea studentilor cu beneficiarii interventiilor.


Scoala de vara internationala Arhipera Scoala de vara internationala Arhipera Scoala de vara internationala Arhipera

| Aria geografica
    Mun. Bucuresti, Jud. Calarasi

| Rezumat
    Scoala de vara internationala Arhipera 2012 este prima scoala dedicata arhitecturii sociale participative din Romania si a avut loc la Dor Marunt, jud. Calarasi.
Scoala de vara este un program al departamentului de construire de comunitara al Fundatiei Soros.
Scoala de vara Arhipera este rezultatul experientei de 4 ani in construirea de case in comunitati aflate in saracie extrema. In cei 4 ani s-a identificat necesitatea redescoperirii rolului social al arhitecturii si formalizarea statutului de arhitect social, pentru a raspunde in mod profesionist nevoilor locative ale grupurilor vulnerabile din Romania.
Scoala de vara Arhipera si-a propus sa creeze un cadru experimental, interdisciplinar si international de teorie si practica a arhitecturii sociale participative, la firul ierbii, intr-o comunitate dezavantajata.
Scoala de vara a constat in ateliere teoretice (istorie, teorie si metode ale conceptului de arhitectura participativa, analiza si transcriere de teritoriu si comunitati, sustenabilitate, arhitectura vernaculara) si practice (analiza de sit si teritoriu, designul fatadelor locuintelor si constructia fatadelor), antrenand 28 de studenti de la facultati de arhitectura, urbanism, antropologie, din Romania, Olanda, Marea Britanie si Mexic si 6 profesori din Romania si Olanda.
Studentii au construit cu resurse exploatabile in zona (lemn), cu materiale reutilizabile din deseuri, cu materiale de constructie obtinute prin donatii (vata minerala) si cu munca voluntara a beneficiarilor locuintelor (6 ore/zi/familie), 4 case pentru 4 familii de romi din Dor Marunt.
Experienta scolii de vara a fost sintetizata si publicata intr-un jurnal(200 de exemplare)care contine informatii despre evolutia constructiilor si observatii despre impactul asupra beneficiarilor.


| Date beneficiari
    Data fiind metoda participativa de construire a caselor, in care arhitectul colaboreaza cu beneficiarul casei, atat la planificare, cat si la constructie, studentii, dar si membrii familiilor si-au asumat responsabilitati pe durata scolii de vara. Studentii au constientizat faptul ca lucreaza la un produs real, o casa care va fi locuita. Familiile au inteles ca de disponibilitatea lor depinde construirea propriei case, si ca implicarea garanteaza sustenabilitatea locuintei.
In ceea ce priveste implicarea in etapa de planificare a scolii de vara, o parte dintre studenti au asigurat promovarea evenimentului.
Studentii de la antropologie au redactat articole despre impactul pe care aceasta interventie l-a avut pentru indivizi, familie, comunitate. Articolele au fost utilizate ulterior in realizarea Jurnalului Scolii de vara Arhipera.


| Rezultatele proiectului
    In urma desfasurarii scolii de vara, 28 de studenti au dobandit cunostinte despre arhitectura sociala participativa, un domeniu nou in Romania, si si-au dezvoltat competentele de lucru efectiv la construirea unei case, 20 de persoane de etnie roma, beneficiaza de 4 locuinte noi.
Experienta scolii de vara a fost sintetizata intr-un jurnal, tiparit in 200 de exemplare, care contine informatii tehnice despre evolutia constructiilor si observatii antropolgice despre impactul asupra beneficiarilor.


| Bugetul proiectului (in RON)
    75000,00

| Parteneri
    Fundatia Soros Romania, Universitatea de Arhitectura si Urbansim „Ion Mincu”, Universitatea de Tehnologie din Delft, Univesitatea din Tilburg, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Registrul Urbanistilor din Romania, Rockwool.

| Website-ul proiectului
    http://www.soros.ro/ro/program.php?program=54





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->