Participanti & Proiecte
Omul REinverzeste locul
|
Organizator: Asociatia Salvati Dunarea si Delta |
|
Categorie: Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala |
Proiectul Omul Reinverzeste locul a luat nastere dintr-o nevoie, din lipsa spatiilor verzi sau din nevoia de a readuce la viata locurilor uitate, care candva erau importante pentru comunitate. Degringolada imobiliara a adus cu sine disparitia locurilor din fata blocului unde copiii obisnuiau sa se joace sau unde oamenii se intalneau spre a socializa sau interactiona, la fel cum si in multe sate, pasunile au fost transformate in mormane de deseuri.
Nevoile beneficiarilor au provenit din lipsa unui spatiu prietenos cu natura, din dorinta de a avea un loc unde sa se intalneasca si unde copiii se pot juca in siguranta.
Beneficiarilor si-au dorit in primul rand sa igienizeze locul lor drag si apoi sa planteze pomi fructiferi, flori, arbusti, plante ornamentale sau sa infrumuseteze locul cu mobilier urban.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost implicarea comunitatilor in proiecte de protectie a mediului inconjurator. Consideram ca actiunile de responsabilitate fata de mediu si implicarea civica a comunitatilor sunt actiuni sigure spre a determina un comportament civic si de a crea si un exemplu pe care si altii sa-l urmeze. Obiectivele proiectului au fost: dezvoltarea unui comportament prietenos cu mediul în rândul copiilor, popularizarea colectării selective și stimularea comunităților locale în realizarea activităților de mediu și advocacy.
| Aria geografica
Orase: Oradea, Cluj, Sovata, Drobeta Turnu Severin, Iasi, Focsani, Galati, Fagaras, Caracal, Bucuresti. Judete: Judetul Olt, judetul Vrancea, judetul Bihor, Judetul Mures
| Rezumat
Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea unui comportament prietenos cu mediul in randul copiilor, popularizarea colectarii selective si stimularea comunitaților locale in realizarea activitaților de mediu si advocacy. In cadrul proiectului, au fost sprijinite 20 de activitati de igienizare si amenajare a unui spatiu verde important pentru comunitate care, din diverse motive, s-a degradat si isi asteapta o a doua sansa. Cei care au reusit sa convinga prin determinare si plan de organizare au fost desemnati castigatori si au primit materiale necesare implementarii proiectului, in valoare de 1.000 de euro.
Dorna a reprezentat partenerul potrivit pentru implementarea proiectului avand in vedere obiectivele comune. Responsabilitatea fata de mediul inconjurator si pentru comunitate este una din prioritatile Sistemului Coca Cola, precum si ale brandului Cola.
Consideram ca impreuna cu partenerul nostru, Dorna, am atras atentia, la nivel national, asupra spatiilor degradate care necesitau o readucere la viata. De aceea, in multe din cele 20 de activitati de igienizare sau amenajare spatiu, am beneficiat de sprijinul autoritatilor locale.
Dorna considera ca fiecare activitate desfasurata este o declaratie a respectului acordat naturii. Astfel ca, prin cele 20 de activitati am reusit sa sa ne punem amprenta asupra mediului inconjurator. Am igienizat parcuri din orase mici de provincie, si din Bucuresti peste 10 scoli si gradinite sunt acum mai prietenoase cu mediul, am creat zone de picnic sau locuri de joaca pentru copii. Dar cel mai important este faptul ca intreaga comunitate a fost implicata in actiuni, iar implicarea civica a fost unul din scopurile proiectului, sustinut si de partenerul Dorna.
Au avut loc si lectii deschise despre reciclare in 2 scoli din sectorul 4.
| Date beneficiari
Beneficiar directii au fost implicati in cele 20 de actiuni, in igienizari, plantari, reamenajari spatii.
| Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului sunt: 56 de proiecte au fost inscrise pe pagina de Facebook The RE Concept - platforma de responsabilitate sociala a Coca-Cola HBC Romania si 1350 de voluntari au participat la cele 20 de actiuni castigatoare. Au fost adunati peste 700 de saci cu deseuri in 10 orase din Romania, s-au plantat 2000 de pomi, au fost igienizate 4 parcuri, 2 situri Natura 2000 si 10 scoli si gradinite sunt mai prietenoase cu copiii.
Din 56 de proiecte inscrise, 20 au fost declarate castigatoare, actiunile propriu-zise fiind organizate la nivel national in intervalul august-noiembrie 2013 in orasele: Cluj Napoca, Sovata, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Focsani, Galati, Iasi, Caracal, Botosani si Bucuresti. Voluntarii participanți au reusit sa reabiliteze curti ale spitalelor, scolilor, gradinitelor, liceelor sau spatii din jurul blocurilor. Au fost reamenajate parcuri, locuri de picnic, au fost plantati pomi, arbusti, flori si plante ornamentale si a fost recondiționat mobilierul urban.
In cadrul celor 20 de activitati au participat membri ai organizatiilor neguvernamentale, voluntari, comunitatea locala, elevi, profesori, parinti. Activitatile au beneficiat de sprijinul autoritatilor locale.
Am contribuit la cresterea spatiilor verzi in mai mult din 10 orase din Romania, iar 20 de spatii degradate au fost redate oamenilor.
| Argument
Proiectul Omul Reinverzeste locul a fost dedicat protectiei mediul cu ajutorul implicarii comunitatilor si a avut trei componente: sprijinirea celor 20 de activitati de igienizare sau amenajare spatiu, lectiile deschise in cadrul scolilor pentru informarea elevilor asupra necesitatii protectiei mediului, a reciclarii, reutilizarii si refolosirii deseurilor si parteneriatul cu 3 competitii sportive prin care am dorit sa promovam proiectul si sa indemnam biciclistii sa se inscrie pentru a veni in ajutorul lor.
| Bugetul proiectului (in RON)
135,000
| Parteneri
Partener: Centru pentru politici durabile: Ecopolis, Ministerul Educatiei. Companie: Dorna
| Website-ul proiectului
www.salvatidelta.ro https://www.facebook.com/theREconcept/app_378163512301331