Participanti & Proiecte
Alegeri sanatoase
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiului fizic, abundenta in oferte pentru consum de substante periculoase corelate cu neglijarea parentala sau abuzul asupra copilului in familie si la scoala genereaza riscuri multiple pentru copii si adolescenti.Premergator demararii activitatilor, au fost aplicate chestionare pentru a stabili nivelul de cunostinte al elevilor si a temelor de interes in vederea pregatirii sesiunilor informative astfel incat sa corespunda cat mai bine nevoilor copiilor. In urma prelucrarii datelor a reiesit ca elevii au un nivel scazut de cunostinte privind educatia pentru sanatate, iar informatiile sunt obtine prin intermediul internetului si prietenilor si mai putin de la profesori sau parinti.Astfel, a fost structurat un program modular de informare, adaptat pe categorii de varsta, conform ciclurilor de scolarizare.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost de a sprijini dezvoltarea unei culturi scolare de promovare a sanatatii fizice si emotionale a copilului si de protectie a acestuia impotriva oricarui comportament violent, prin sesiuni de informare, destinate copiilor din toate ciclurile de scolaritate, implementate de voluntari, cadre didactice si medicale.
Obiective: elaborarea si implementarea unui program modular de educatie pentru sanatate;dezvoltarea de competente pentru voluntari, cadre didactice si cadre medicale scolare in vederea implementarii de activitati de informare specifice.
| Aria geografica
Activitatile proiectului au fost desfasurate in 37 de localitati, 16 din mediul urban si 21 din mediul rural, in Bucuresti si 15 judete - jud. Ilfov - Com. Jilava, Jud. Arges (Pitesti,Mărăcineni, Momaia, Tigveni, Mioveni), jud. Brasov (Brasov, Com. Viștea de Jos), jud. Caras-Severin (Resita) , jud. Cluj (Cluj Napoca, Com Floresti), jud. Constanta (Constanta, Com. Corbu, Mangalia, Com. Nicolae Balcescu), jud Dambovita (Targoviste, Com. Vulcana Pandele), jud. Dolj (Craiova), jud. Hunedoara (Petrila, Cimpa, Com. Pui), jud. Iasi (Iasi, Com. Golaiesti, Com. Racaciuni), jud. Mures(Targu Mures, Com. Batos), jud. Neamt (Piatra Neamt, Rediu), jud. Suceava (Suceava, Com Moara, Radauti, Adancata, Hantesti,Siret), jud. Timis (Timisoara), jud. Vaslui (Negresti)
| Rezumat
Cu toate ca in 2001, Ministerul Educatiei Nationale a lansat Programul „Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca“, in practica acesta nu este accesibil elevilor, nefacand parte din curriculum obligatoriu s avand doar statut de materie optionala, la decizia scolilor. Din estimarile MEN, acest optional ajunge la doar 6% din totalul elevilor din Romania iar materialele care faciliteaza predarea au fost elaborate la mijlocul anilor 2000 (2004) si au nevoie de o aducere la zi.
Statisticile arata ca, in Romania, 3 din 10 copii sunt supraponderali sau obezi , 42% dintre adolescenti, cu varste intre 15 si 18 ani, au consumat bauturi alcoolice cel putin o data in viata, 26% dintre baieţi şi 11% dintre fetele sub 13 ani au fumat, 12% dintre adolescenţii romani fumeaza canabis. Anual, 700 de fete sub 15 ani devin mame si sunt inregistrate peste 18.000 de nasteri in randul adolescentelor de 15-19 ani. Violenta intre copii este in continua crestere, in special sub forma fenomenului de bullying - 73% dintre copii afirma ca au fost martorii unor situatii de bullying, 3 din 10 copii sunt amenintati cu bataia de catre colegi, 1 din 4 copii a fost umilit in fata colegilor, 7% dintre copii afirma ca au fost batuţi de cadrele didactice, peste 80% dintre copii au declarat ca au fost victimele jignirilor, insultelor sau etichetarilor cadrelor didactice.
In 2017, Salvati Copiii, cu sprijinul financiar Kaufland, a intiat proiectul pilot „Alegeri sanatoase” desfasurat in 150 de unitati de invatamant, prin care 15.182 de elevi au beneficiat de sesiuni informative sustinute de voluntari, cadre didactice si cadre medicale pe temele: nutritie si miscare fizica, sanatate emotionala, educatie sexuala, comportamente de consum.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai proiectului au fost copii inscrisi in sistemul de invatamant, in toate ciclurile de scolarizare (prescolar, primar, gimnazial si liceal), parinti, voluntari, cadre didactice si medicale. • 15182 copii din toate ciclurile de scolarizare • 251 de voluntari pregatiti ca peer educatori; • 464 de cadre didactice, psihologi/consilieri scolari si cadre medicale. • 210 de parinti participanti la sesiuni de informare si dezbateri.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti ai proiectului au fost reprezentati de aproximativ 3000 de persoane - membrii comunitatilor locale, specialisti si experti in domeniul educatiei si ai protectiei copilului
| Activitati
Pentru promovarea unui stil de viata sanatos si a relatiilor pozitive, non-violente, activitatile principale ale proiectului au fost urmatoarele:
1. Elaborarea programului modular de educatie pentru sanatate, structurat pe patru componente tematice: educatie sexuala, nutritie si exercitiu fizic, prevenirea comportamentelor de consum (alcool, fumat, drog), prevenirea violentei si promovarea a relatiilor pozitive (sanatatea emotionala a copiilor). Modulele elaborate au vizat atat continuturi teoretice, cat si planuri de lectie si activitati practice fiind concepute pentru a putea fi utilizate cu usurinta de voluntari, educatori de la egal la egal, cadre didactice si cadre medicale, dar si de parinti sau de alte persoane care doresc sa realizeze activitati cu copiii pe tema educatiei pentru sanatate. Informatiile au adaptate fiecarei grupe de varsta (gradinita, ciclul primar, ciclul gimnazial, liceu).
2. Organizarea sesiunilor de pregatire destinate voluntarilor, cadrelor didactice si cadrelor medicale care au facilitat implementarea programului educational.
3. Implementarea programului de educatie pentru sanatate si relatii pozitive prin sesiuni de informare a elevilor in 150 unitati de invatamant.
4. Organizarea Forumului National al Copiilor – editia 2017 avand ca tema drepturile copiilor la sanatate si protectie impotriva violentei;
5. Organizarea taberei sanatatii pentru copii si voluntari.
6. Activitati de lobby si advocacy.
| Rezultatele proiectului
Prevazut initial a se desfasura in 45 de unitati de invatamant din 24 de localitati, ca urmare a interesului prezentat atat de copii, cat si de cadrele didactice, activitatile de informare au fost extinse in 150 de institutii de invatamant, din 37 de localitati.
Principalele rezultate:
-Au fost realizate 4 kit-uri de facilitare corespunzatoare fiecarui modul tematic, cu informatii teoretice si activitati practice si 15 materiale informative adresate activitatilor pentru copii, cadrelor didactice si parintilor.
-44 membri ai echipei de implementare formati ca ToT, 251 voluntari, 464 de cadre didactice si medicale formati pentru a livra adecvat continutul informational
- 15182 de copii participanti la sesiunile informative
- 80 copii participanti la Forumul National al Copiilor si 50 de copii participanti in cadrul taberei sanatatii
- 81% dintre elevi au apreciat continutul informational si modalitatile de livrare ca fiind foarte utile, practice si adecvate nevoilor
- Peste 70% dintre copiii considera ca si-au imbunatatit cunostintele, in toate domeniile abordate.
-Daca initial, 74% dintre elevi isi luau informatiile de pe internet, dupa parcurgerea sesiunilor, perspectiva acestora s-a schimbat. 83% dintre elevi au mentionat familia si profesorii ca fiind principalele surse sigure de informare.
-95% din cadrele didactice au apreciat structura programului si continutul prezentat ca fiind corespunzator nevoilor de informare ale elevilor.
-65% dintre parinti au constientizat importanta includerii educatiei pentru sanatate in curriculum scolar
| Bugetul
672975,00
| Parteneri
In vederea dezvoltarii progamului modular de informare, a formarii facilitatorilor si a sustinerii sesiunilor educative pentru elevi, au fost implicati: specialisti din cadrul autoritatilor publice nationale si locale: Ministerul Educatiei Nationale, Inspectorate Scolare Judetene, Unitati de Invatamant, Inspectorate de Politie, Politia Locala, Directii de Sanatate Publica, Cabinete de Medicina a Familiei, Agentia Nationala Antidrog, dar si reprezentanti ai ong-urilor active in domeniu: Fundatia Tineri pentru Tineri, ABC-ul Nutritiei
| Website proiect
www.salavticopiii.ro