Participanti & Proiecte
Sansa pentru copil
|
Organizator: Asociatia Hraniti Copiii |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
Proiectul este un raspuns la problemele cu care se confrunta familiile aflate in dificultate psihosociala, financiara, care au solicitat sprijin pentru a-si mentine copilul in familie (peste 3000).Somajul, saracia, bolile cronice/incurabile,abandonul copiilor,lipsa actelor de identitate,a locuintei,violenta domestica, alcoolismul.Proiectul a dus la iesirea din criza si imbunatatirea calitatii vietii,cresterea nr serviciilor pentru famillile nevoiase,implicarea comunitatii in sprijinul membrilor sai,dezvoltarea spiritului solidaritatii.Raspunsul operativ oferit la probleme,rezultatele au dus la iesirea din criza si imbunatatirea calitatii vietii;a crescut numarul de solicitari de includere în programele de asistenţă, adresate Asociaţiei Hrăniţi Copiii de către autorit locale,centrale,Mass-Media,dar şi cererile familiilor adresate direct.
| Scopul proiectului
Scopul:imbunatatirea performantelor scolare ale copiilor,reducerea decalajului de cunostinte urmare a saraciei,ameliorarea conditiilor de viata a familiilor cu membri cu boli cronice,incurabile,sau se afla in faze terminale,prin oferirea unui pachet complex de servicii de urgenta.
Obiective:Prevenirea abandon scolar,imbunatat performantelor scolare;facilitarea accesului la servicii socio-educative;imbunatat calitatii vietii de familiei,reducerea dependentei de serv sociale prin integrarea soci-profesionala a parintilor,conectarea la serv. comunitatii,cresterea nr. partenerilor,voluntarilor.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Problema abandonului scolar si familial continua sa fie o problema deosebita in Romania si sta la baza derularii Programului "Sansa pentru copil". Programul a fost conceput in ideea de a aduce un sprijin familiilor aflate intr-o situatie financiara sau medicala critica, unde membri familiei sunt pe cale de a-si abandona copiii, care ajung fie pe strada, fie in institutii, iar copiii din cauza saraciei renunta la scoala pentru a fi de ajutor familiei si pentru a nu fi o gura in plus de hranit. Familiile sunt ajutate financiar (plata chiriei, plata de utilitati, medicamente analize medicale), asistenta sociala, psihologica, medicala, juridica, consilierea parintilor pentru integrare/reintegrare pe piata muncii, inscrirea la medicul de familie,deschiderea de centre de zi pentru copii,pentru a depasi situatia de criza. Demararea proiectului s-a dovedit importanta atat pentru categoriile defavorizate carora li se adreseaza, cat si comunitatilor si autoritatilor locale.
| Date beneficiari
Demararea proiectului s-a dovedit importanta atat pentru categoriile defavorizate carora li se adreseaza, cat si membrilor comunitatilor si autoritatilor locale, care nu au fondurile necesare dezvoltarii propriilor servicii;10 cadre didactice (au fost informati cu privire la problemele elevilor, ale comunitatii in care se afla scoala; imbunatatirea capacitatii de relationare cu copiii si parintii acestora; 5 voluntari (care au beneficiat de training si supervizare).
| Rezultatele proiectului
Prevenirea instituţionalizarii a 500 copii.
Prevenirea abandonului şcolar pentru 305 copii prin 5 centre de zi
Prevenirea abandonului familial pentru 305 copii
45 copii au fost premiaţi la sfârşitul anului şcolar, 6 elevi-dans, 12 elevi-premii la concursuri de pictura, 3 elevi-premii la olimpiada de matematica, 2 elevi-premiati la olimpiada de lb. romana
150 copii au beneficiat de asistenţă psiho-pedagogică si zilnic deservirea unui supliment nutritiv
-Frecvenţa şcolară de 98%
-Participarea copiilor la spectacole, expoziţii organizate cu diferite ocazii (8 Martie, Paşte, Ziua -Copilului, Craciun)
-Consilierea a 200 familii în domeniile educaţie pentru sănătate, moral-civică, relaţii intrafamiliale
-12 parinti s-au angajat
-45 de familii nu au mai avut nevoie de sprijin,urmare a imbunatatirii capacitatii de autosustinere
-A crescut capacitatea de relaţionare a membrilor comunităţii cu instituţiile locale(Primărie, Poliţie, Biserică, Şcoală).
-stabilirea de relaţii parteneriat cu organizaţii ce oferă servicii complementare de asistenta
-functionarea a 5 centre de zi
-2100 persoane au beneficiat de sprijin material si finaciar
Centrul de zi Traian si Asociatia au primit Diploma de Excelenta pentru activitati sociale din partea Primariei sector 2.
| Bugetul proiectului (in RON)
257118
| Parteneri
- DGASPC sector 3, DGASPC sector 2 si Primaria Sector 2 - Sc. Nr. 25, Sc. Nr. 26, Sc. Nr. 116, Colegiul Tehnic Traian - Philip Morris Trading SRL - Fundatia United Way Romania
| Website-ul proiectului
www.hraniticopiii.wordpress.com