Participanti & Proiecte
Sanse egale pentru toti copiii intr-o societate fara discriminare
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Categorie: Incluziune sociala |
In vederea promovarii drepturilor copiilor romi, Organizatia Salvati Copiii a dezvoltat programe de includere prescolară si scolara inca din 1998. Astfel, Organizatia Salvati Copiii a considerat necesar sa organizeze grupe de gradinite estivale in comunitatile defavorizate, in care rata abandonului scolar este foarte mare si in comunitatile cu conditii de trai precare. Nevoile beneficiarilor au fost identificate cu ajutorul cadrelor didactice si a mediatorilor scolari, cu ajutorul Inspectoratelor Judetene, prin vizite de monitorizare in comunitatile cu un numar mare de romi cu risc mare de abandon scolar, ai cu ajutorul Funadatiei Ikea Suedia, au putut fi asigurate rechizite, produse igienico sanitare, alimente pentru familii.
| Scopul proiectului
Reducerea discriminarii impotriva celei mai vulnerabile categorii de copii, prin implicarea factorilor de decizie si dezvoltarea de servicii educationale. Se va urmari cresterea nivelului de pregatire pentru scoala, facilitarea accesului la educatie prescolara, diminuarea riscului de abandon scolar si intelegerea de către parinti a necesitatii educatiei pentru viitorul copiilor lor, dezvoltarea armonioasa a personalitatii copilului, sprijinirea formarii autonome si creative a acestuia, devoltarea capacitatii de a interactiona cu alti copii, formarea cadrelor didactice si mediatorilor scolari.
| Aria geografica
Bucuresti, Iasi, Dambovita, Calarasi, Constanta, Tulcea
| Rezumat
Nevoi identificate: abandon scolar, conditii de trai precare, localitati cu frecventa redusa.
Oviectiv: proiectul isi propune sa contribuie la reducerea discriminarii impotriva celor mai vulnerabile categorii de copii, prin implicarea factorilor de decizie si dezvoltarea de servicii educationale si de sanatate, disponibile beneficiarilor directi: copiii si familiile lor.
Activitati implementate si rezultate: realizarea unei campanii nationale de constientizare a opiniei publice cu privire la practicile de discriminare a copiilor vulnerabili si la consecintele acestora asupra dezvoltarii psihosociale si limitarii accesului la oportunitati educationale; inaugurarea a 10 gradinite estivale pentru copii de etnie roma de varsta prescolara (3-7 ani), pentru a facilita cresterea nivelului de pregatire pentru scoală (din perspectiva dezvoltarii emotionale, sociale, cognitive, motrice si de limbaj), accesul la educatie primara si a preveni abandonul scolar; dezvoltarea de servicii de consiliere si suport disponibile in scolile in care vor fi inscrisi copii de etnie roma, pentru a preveni tratamentele discriminative si a facilita accesul educatie de cea mai bună calitate. 200 de copii au fost inscrisi in cadrul gradinitelor estivale, din care 188 copii au fost inscrisi in sistemul de invatamant, 97% au finalizat semestrul I, 83% au obtinut rezultate bune si foarte bune la cursuri. In activitatile educative au fost implicati activ 159 parinti. Pentru fiecare copil au fost asigurate: pachet rechizite scolare, o gustare zilnica pe parcursul gradinitelor estivale,produse igienico-sanitare,imbracaminte, incaltaminte, consult oftalmologic, vitamine,si cate un pachet cu alimente pentru familiile acestora.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
Prin intermediul actiunilor educationale,a fost diminuat absenteismul si abandonului scolar, a fost monitorizata si mentinuta frecventa copiilor la scoala pe o durata mai lunga. A fost asigurata educatie pregatitoare pentru 200 de copii in vederea reintegrarii acestora in sitemul educational. Pentru a lucra in cele mai bune conditii cu copiii romii si parintii romi, a fost organizat un curs de pregatire pentru 20 de cadre didactice si mediatori scolari, cursul cuprinzand informatii privind modul de comunicare cu copiii si parintii romi, dezvoltare psiho-sociala a copiilor prescolari si elemente de educatie interactiva.
| Bugetul proiectului (in RON)
211560
| Parteneri
Ministerul Educatiei Nationale, Organizatia Salvati Copiiii
| Website-ul proiectului
www.salvaticopiii.ro