Participanti & Proiecte
Swimathon
|
Organizator: Fundatia Comunitara Bucuresti |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
Evenimentul a fost importat in Romania in 2009 de Fundatia Comunitara Cluj. Organizatia cauta conceptul unui eveniment de strangere de fonduri cu energie pozitiva, la care sa poata participa membrii comunitatii indiferent de statutul lor social, si care sa poata sustine mai multe proiecte din comunitate in acelasi timp. De la inceput, Swimathon a respectat principiile transparentei si responsabilitatii fata de donatori.
In ultimii sase ani si dupa ce a fost adaptat pentru 7 comunitati locale diferite, proiectul a devenit tot mai complex. El a ajuns sa includa activitati de traning pentru organizatii non-profit, pentru ca acestea sa fie mai eficiente in strangerea de fonduri, activitati satelit de divertisment, pentru ca mai multi membri ai comunitatii sa fie interesati de participare, sau activitati de implicare a companiilor in evenimen
| Scopul proiectului
Swimathon are ca scop sustinerea proiectelor ale diferitelor ONG-uri si grupuri de initiativa locale, asigurandu-le intalnirea cu donatori locali, intr-un eveniment cu energie pozitiva. In 2014, proiectul si-a propus ca, in cele sapte evenimente locale, desfasurate la Bacau, Bucuresti, Cluj, Iasi, Oradea, Ploiesti si Targu-Mures, sa mobilizeze peste 500.000 de lei. Suma stransa in final in cele sapte orase a depasit 580.000 de lei, de la peste 3000 de donatori, indivizi sau companii.
| Aria geografica
Bacau, Bucuresti, Cluj, Iasi, Oradea, Ploiesti, Targu-Mures
| Rezumat
In Romania anului 2011, doar 1 din 3 romani doneaza bani cel putin o data pe an. Printre motivele pentru care nu doneaza, respondentii includ lipsa increderii in proiectele non-profit. Swimathon, un eveniment de strangere de fonduri prin inot, isi propune sa arate ca actul de donatie poate fi simplu, poate da energie pozitiva si poate fi complet transparent pentru donatori.
Evenimentul este organizat de sase ani in Romania de fundatiile comunitare locale; el a strans fonduri si a finantat pana acum peste 250 de proiecte cu mai mult de 1,3 milioane lei. Doar in 2014, Swimathon a avut loc in sapte comunitati din tara - Bacau, Bucuresti, Cluj, Iasi, Oradea, Ploiesti si Targu-Mures - si a strans aproape 600.000 de lei pentru proiecte locale.
Swimathon raspunde mai multor nevoi din comunitatile implicate: nevoia organizatiilor non-profit de a-si atrage donatori si sustinatori, nevoia membrilor comunitatii de a se implica cu usurinta in proiecte relevante pentru ei, nevoia comunitatii de transparenta si responsabilitate in ceea ce priveste strangerile de fonduri pentru proiecte diverse.
Fiecare eveniment local are loc pe parcursul catorva ore dintr-un weekend. Totusi, succesul evenimentului implica 4-6 luni de munca in fiecare an si include: selectia proiectelor locale si pregatirea acestora pentru strangerea de fonduri din comunitate, selectia inotatorilor si pregatirea lor pentru strangerea de fonduri, comunicare publica in comunitate, urmarirea si comunicarea transparenta a rezultatelor strangerii de fonduri si a impactului proiectelor puse in practica.
Pentru mai multe detalii, vizitati www.swimathon.ro sau www.swimathonbucuresti.ro.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi - organizatiile non-profit si grupurile de initiativa - sunt critici pentru succesul unui eveniment Swimathon. Consiliati de fundatiile comunicare, acesti beneficiari aleg inotatorii la Swimathon (care sunt ambasadori in campania de strangere de fonduri), isi deruleaza propriile campanii de strangere de fonduri, raporteaza transparent cheltuirea banilor si sunt responsabili cu banii primiti.
| Rezultatele proiectului
In sase ani de organizare, Swimathon a adus peste 1,3 miloane de lei pentru proiectele din comunitatile unde se organizeaza. Doar in 2014, Swimathon a adus peste 580.000 de lei pentru mai mult de 100 de proiecte locale. Dincolo de acest bani, Swimathon a implicat mai mult de 3000 de donatori locali, de la copii de scoala primara pana la antreprenori sau vedete. Proiectul reuseste sa arate, in mod repetat, ca implicarea in comunitate poate fi facuta intr-un mod pozitiv, ca organizatiile non-profit pot fi de incredere si ca, indiferent de valoarea donatiei facute, oricine are dreptul sa stie ce se intampla cu banii donati.
| Bugetul proiectului (in RON)
750000
| Parteneri
Fundatiile Comunitare Bacau, Bucuresti, Cluj, Iasi, Mures, Oradea, Prahova.
| Website-ul proiectului
www.swimathon.ro, www.swimathonbucuresti.ro