Participanti & Proiecte
Hospice Sfanta Irina - o provocare pentru fiecare!
|
Organizator: Fundatia Sfanta Irina |
|
Categorie: Sanatate |
Hospice Sfanta Irina a fost infiintat in anul 2006 si a fost primul centru destinat nevoilor bolnavilor diagnosticati cu cancer in stadii avansate din Bucuresti si din vecinatate.
Contextul crearii Centrului de Ingrijiri Paliative a fost determinat de o nevoie la nivelul sistemului de sanatate si chiar de una cu caracter social: numarul bolnavilor in permanenta crestere-in Bucuresti si vecinatate se inregistreaza anual 7000 de noi cazuri- si lipsa de unitati la care ei sa apeleze pentru ingrijire (ingrijirea la domiciliu devenind imposibila).
Ingrijirea paliativa presupune costuri foarte ridicate si o asistare profesionista, acestea fiind principalele motive pentru care familiile bolnavilor devin depasite de situatie, nemaiputand ingriji bolnavii cu dureri necontrolate corespunzator la domiciliu.
| Scopul proiectului
Proiectul nostru a urmarit sa sprijine un numar cat mai mare de bolnavi diagnosticati cu cancer si familii ale acestora in conditii cat mai bune. De asemenea, prin proiect s-au mai urmarit si: 1.Imbunatatirea permanenta a conditiilor de ingrijire ale bolnavilor, precum si a calitatii actului medical prestat. 2. Promovarea conceptului de hospice ca nevoie acuta in societatea noastra si a necesitatilor bolnavilor de cancer prin campanii de informare, campanii de strangere de fonduri. 3 Antrenarea de voluntari in proiect, colaborarea cu institutiile, unitatile cu activitati similare.
| Aria geografica
Voluntari, Bucuresti
| Rezumat
Proiectul "Hospice Sfanta Irina-o provocare pentru fiecare!" se adreseaza bolnavilor de cancer in stadii avansate si familiilor acestora.
Proiectul nostru se desfasoara in contextul unui numar in permanenta crestere a bolnavilor de cancer (cancerul tinde sa ocupe locul I in ceea ce priveste cauzele de deces in Romania) si a lipsei de sectii de ingrijiri paliative (in spitalele de stat nu exista sectii de ingrijiri paliative) care sa deserveasca nevoile complexe ale acestora si sa raspunda numarului covarsitor de cereri pentru ingrijire a bolnavilor oncologici aflati in stadii avansate.
Prin acest proiect am dorit sa oferim ingrijire de specialitate unui numar cat mai mare de bolnavi de cancer in stadii avansate si familiilor acestora in cele mai bune conditii.
Astfel, pacienti internati in Hospice Sfanta Irina au beneficiat de asistenta medicala de specialitate, asistenta sociala, psihologica si spirituala in regim rezidential.
De asemenea, si toate familiile bolnavilor au fost sustinute psiho-emotional, consiliate corespunzator de catre echipa interdisciplinara hospice spre a face fata mai usor momentelor grele prin care trec.
Echipa interdisciplinara este formata din: medici specialisti, asistente medicale, infirmire, asistent social, psiholog, consilier spiritual.
Toate serviciile oferite in hospice sunt gratuite si nediscriminatorii si se desfasoara in regim rezidential.
Pe durata desfasurarii proiectului "Hospice Sfanta Irina o prvocare pentru fiecare!" au primit asistenta specializata in hospice un numar de 433 bolnavi.
| Date beneficiari
Familiile bolnavilor au fost sustinute si consiliate pe toata durata internarii acestora de catre echipa interdisciplinara, ele fiind incurajate sa se implice activ in modul de ingrijire al bolnavilor si dupa externare, intrucat apropierea familiei este foarte importanta pentru bolnav in aceasta etapa a bolii.
De asemenea, alaturi de familie mai sunt si alti beneficiari indirecti ai proiectului, respectiv: Serviciile de asistenta medicala si sociala din Bucuresti si din vecinatate-transferuri bolnavi, trimiteri catre serviciile noastre; O.N.G.-uri cu acelasi tip de activitati, creandu-se astfel cadrul propice pentru schimbul de experienta si imbunătatirea permanentă a serviciilor oferite; echipa interdisciplinară care activează in Hospice; factorii de decizie cu responsabilitate in domeniu; societatea civilă; comunitatea locală.
| Rezultatele proiectului
Pe durata proiectului au primit ingrijire de specialitate in cele mai bune conditii un numar de 433 bolnavi de cancer in stadii avansate.
Un numar de 127 de familii au fost pregatite, instruite cu privire la modul de ingrijire al pacientilor (post-externare).
Toate familiile pacientilor internati au primit asistenta specializata (consiliere psiho-emotionala, sociala, spirituala) din partea echipei interdisciplinare spre a face fata momentelor grele prin care trec alaturi de bolnavi.
Bolnavii ce au fost externati din hospice au fost ajutati sa se reintegreze din punct de vedere familial, in timp ce familiile acestora au fost instruite cu privire la tratament (administrare), nevoile speciale ale acestora.
Proiectul a fost mediatizat prin intermediul mass-media, facilitându-se totodată accesul la serviciile de tip hospice pentru un numar cat mai mare de bolnavi.
De-a lungul proiectului au fost identificati noi sponsori, sustinatori ai proiectului, iar campania DA-I VIETII UN SENS! ne-a ajutat sa strangem 60.000 euro destinati lucrarilor pentru extinderea centrului cu un corp nou de cladire in vederea suplimentarii numarului de paturi.
| Bugetul proiectului (in RON)
577600,00
| Parteneri
United Way Romania
| Website-ul proiectului
www.sfantairina.ro