close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Un sat, un copil!



| Organizator:
    Fundatia Inima de Copil
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Judetul Galati este unul dintre judetele cu o situatie economica precara. Cu o industrie in declin, cu o lipsa acuta a locurilor de munca si o agricultura de subzistenta, atat in zonele rurale cat si in „insulele” de saracie din orase sau din apropierea lor, copiii sunt drastic limitati in educatia si dezvoltarea lor de conditiile pe care le au.
Proiectul se adreseaza copiiilor clasele I-VIII, aflati in situatii dificile, provenind din familii cu venituri intre 40 – 180 lei/membru familie/luna dar care au rezultate scolare cu medii generale de 9 – 10 si un potential de dezvoltare deosebit si au nevoie de sustinere pentru a continua scoala si a ajunge la liceu. Cei 40 dintre copiii sustinuti cu burse speciale provin din 25 localitati, comune din judet.


| Scopul proiectului
    Scopul: identificarea si sustinerea copiilor cu rezultate scolare foarte bune din scoli/sate unde exista un risc mare de abandon scolar si unde conditiile de sustinere si intretinere a copiilor de catre familii sunt deficitare.
Obiectiv 1 - Identificarea si sustinerea unui numar de 40 de copii din judetul Galati cu rezultate scolare foarte bune, pentru imbunatatirea accesului lor la educatie, prevenirea abandonului scolar si familial si sustinerea potentialului lor.
Obiectiv 2 – Promovarea proiectului catre donatori, companii


Un sat, un copil! Un sat, un copil! Un sat, un copil!

| Aria geografica
    judetul Galati

| Rezumat
    Proiectul „ Un sat - Un copil” face parte din programul de imbunatatire a accesului copiilor la educatie si prevenire a abandonului scolar si familial. In construirea si propunerea lui catre sponsorii nostri, Inima de Copil a pornit de la experienta anterioara a organizatiei si intelegerea profunda a problemelor acestor copii care traiesc in familii cu venituri de maxim 180 lei/membru familie/ luna.
Motivele initierii proiectului sunt dificultatile cu care se confrunta copiii din judetul Galati ce vin din familii la limita/ sub pragul saraciei, ceea ce are un impact major asupra calitatii vietii lor si a viitorului lor in procesul educativ, indiferent daca unii dintre acesti copii au un potential si o motivatie exceptionale pentru a excela in scoala.

“Baiatul meu a terminat primul pe scoala in clasa a VIII-a. Dar am sase copii si nu am putut sa il las sa mearga la liceu. A ramas sa ma ajute acasa, cu animalele. Acum ne descurcam ceva mai bine, mai avem ce pune pe masa, si as vrea ca sora lui care e si ea premianta sa mearga mai departe la scoala. Daca ‘om putea sa o sustinem...” – ne spunea un tatic dintr-un sat in care lucram.

Si atunci ne-am gandit sa o sustinem... pe ea si pe alti copii ca el si ca ea...
Am initiat in 2014 un program de burse speciale, am selectat si am sustinut 40 de copii din 25 localitati diferite din judet cu rezultate scolare exceptionale, cu scopul declarat de a incuraja fiecare comuna sa propuna cel putin un copil pentru acest program si de a trezi interesul local pentru evolutia acestui copil.
In anul 2014, cele 40 de burse si costurile proiectului au fost sustinute integral de BRD Groupe Societe Generale.


| Date beneficiari
    In timpul discutiilor cu scolile, in procesul de selectare a copiilor s-au organizat si intalniri cu copiii. Am vrut sa identificam la ei o motivatie puternica de a obtine in continuare rezultate scolare foarte bune, de a-si continua educatia mai departe, dupa terminarea scolii generale in satul in care traiesc. Pentru ca numarul de burse era limitat, putem considera ca, prin “interviurile” pe care le-au avut, motivatiile si determinarea copiilor si familiilor au fost factori importanti in decizia acordarii burselor.
Pe parcursul anului am individualizat cat mai mult ajutorul acordat copiilor functie de nevoile lor: rechizite, alimente, imbracaminte, etc. In plus s-a dezvoltat o relatie intre asistentii nostri sociali si copii /familiile lor, cu cadrele didactice, pentru a ne asigura ca exista si suportul moral, de care aveau nevoie.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a sustinut in cursul anului 2014 , 40 de copii din 25 localitati diferite, de la copii din comune mai mari pana la copii din sate uitate de lume din judetul Galati. Acesti copii cu medii generale anuale de peste 9 au primit cu totii pe langa burse, la inceputul anului scolar, rechizite, imbracaminte si mai mult decat atat, dezvoltarea unei legaturi intre copil, familie, cadru didactic si personal al organizatiei. Toate aceastea au fost facute in interesul copilului, incurajand pe de o parte, sustinand moral,material familia pentru dezvoltarea potentialului copilului si devenind un facilitator in comunitati, incercand sa dezvoltam simtul de raspundere al comunitatii pentru a remarca si a sustine astfel de copii.
Pentru multi dintre copii si familii sustinerea a avut un impact major, asa cum ne declarau in numeroase randuri, si a fost de un real folos, chiar daca suma pe care am putut-o aloca/copil/luna in anul 2014 nu o consideram fiecare dintre noi semnificativa. Ea reprezenta insa deseori o crestere cu mai mult de ¼ a venitului mediu lunar/familie, la care s-au adaugat in timp alte donatii in natura.
In plus, cu ocazia Craciunului, datorita implicarii personale a angajatilor BRD, cei 40 de copii au primit un cadou frumos.
Atentia, solidaritatea si grija sunt uneori cel putin la fel de importante ca si banii.

Fiind un proiect grassroots, integrat intr-un program pe termen lung al organizatiei, el a contribuit la obiective de termen lung: implinirea potentialului fiecarui copil prin accesul la educatie si schimbarea de mentalitati in comunitate.


| Argument
    „Ne dorim sa facem ceva pentru acesti copii, nu doar pentru a le imbunatati accesul la educatie sau a preveni abandonul scolar, ci pentru le acorda sanse pentru construirea viitorului lor. Si viitorul lor nu poate fi legat decat de educatie si dezvoltarea la maxim a potentialului lor. Am vrut sa ii motivam, sa ii ajutam sa aiba incredere in ei si sa isi dezvolte acest potential. Sa inceapa si sa continue sa viseze. Sa inteleaga ca cei din jur ii pot ajuta sa isi indeplineasca aceste vise. Fie ca ele ar insemna sa devina un bun electrician, actor ori cercetator.” Anna Burtea, director executiv
Datorita proiectului, in mediul rural, unde abandonul scolar si saracia ating cote alarmante la nivelul judetului Galati, 40 astfel de copii din 25 de localitati, din familii cu venituri de la 40-180 lei/ membru familie/ luna si care au medii generale anuale de 9 – 10, au fost sustinuti in anul 2014 pentru a-si continua educatia.
Proiectul a fost o provocare si pentru comunitatea locala – persoane din primarii, scoli – pentru ca a insemnat implicarea lor voluntara in selectarea copiilor si ulterior in dezvoltarea relatiei copii – familie – scoala – comunitate - organizatie. Dar o data declansat acest mecanism al participarii si implicarii locale, se creaza premisele dezvoltarii unei relatii pe termen lung a noastra si a copiilor si familiior cu comunitatea si implicarii participative in rezolvarea problemelor acestor copii.


| Bugetul proiectului (in RON)
    37000

| Parteneri
    BRD Group Societe Generale

| Website-ul proiectului
    http://inimadecopil.ro/index.php/2011-07-28-18-14-23/2013-03-23-14-07-14





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes