close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



West Summer University



| Organizator:
    Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    O prima idee de pornire a fost in primul rand o problema constanta la nivelul Universitatii de Vest din Timisoara in ceea ce priveste numarul mic de absolventi care se inscriu la ciclul de invatamant superior. Elevii nu sunt informati si consiliati corespunzator cu privire la posibilitatile educationale de care pot beneficia dupa absolvirea liceului. Efectele determina o scadere drastica a numarului de studenti si o rata crescuta a abandonului universitar.WSU a aparut astfel ca urmare a unei nevoi actuale a elevilor absolventi de liceu, si anume nevoia de informare si posibilitatilor acestora de continuare a studiilor. Solutia propusa de OSUT pentru rezolvarea acestei probleme este de a oferi elevilor experienta vietii de student in cadrul fiecarei facultati din UVT. Astfel, acestia au experimentat materiile de baza predate.

| Scopul proiectului
    Proiectul „West Summer University” si-a propus ca timp de doua saptamani 250 de elevi sa simuleze procesul de predare, invatare si evaluare in Universitatea de Vest din Timisoara. Acestia au urmat un program de cursuri, seminare si laboratoare reprezentative pentru anul I de studiu, sustinute de profesori si doctoranzi. In urma acestei perioade, elevii sunt capabili in proportie de 80% sa faca o alegere sigura si constienta, care in timp va duce la scaderea ratei abandonului universitar.
Proiectul are ca scop principal promovarea invatamantului superior in vederea prevenirii abandonului.


West Summer University West Summer University West Summer University

| Aria geografica
    West Summer University este un proiect care se desfasoara in Timisoara, judetul Timis.

| Rezumat
    West Summer University a aparut ca urmare a unei nevoi de informare asupra specializarilor din invatamantul superior implicit asupra posibilitatilor acestora de continuare a studiilor. Astfel ca solutia propusa de OSUT consta in experimentarea la maxim in cele mai placute moduri a vietii studentesti in cadrul fiecarei facultati a Universitatii de Vest.
Proiectul West Summer University a avut ca scop principal promovarea invatamantului superior in vederea prevenirii abandonului scolar, in randul elevilor de liceu, absolventi ai clasei a XI-a, din Romania si Republica Moldova.
Obiectivele proiectului au fost:
- cresterea gradului de constientizare asupra importantei urmarii unei institutii de invatamant superior, prezentarea mediului universitar, simularea vietii de student, pe o perioada de doua saptamani, promovarea Timisoarei in mediile sociale si culturale din care provin participantii, promovarea activitatilor extracurriculare si de educatie non-formala in randul a 250 de elevi, absolventi ai clasei a XI-a din Romania si Republica Moldova.
West Summer University are ca activitate principala simularea procesului de predare, invatare si evaluare in Universitatea de Vest din Timisoara, pentru un numar de 250 de elevi din toata tara si din Republica Moldova, absolventi ai clasei a XI-a. Simularea activitatii de predare din mediul universitar a fost realizata prin participarea elevilor la o serie de cursuri, seminarii si laboratoare specifice anului I de studiu. Aceasta activitate s-a finalizat cu o evaluare de tip examen scris, aceasta avand rolul de a le oferi elevilor o imagine clara cu privire la diferentele dintre liceu si facultate. La acest nivel, cursurile si seminariile specifice anului I de studiu apartin facultatilor Universitatii de Vest din Timisoara.


| Date beneficiari
    250 de tineri liceeni cu varsta cuprinsa intre 17-18 ani, elevi ai diferitelor liceu din Romania si Republica Moldova

| Date beneficiari
    15.000 de elevi care au aflat de oportunitatile oferite de Universitatea de Vest din Timisoara; • mediul universitar din Timisoara care beneficiaza de un numar mai mare de studenti motivati; • studentii voluntari ce fac parte din echipa proiectului (prin experienta pe care au acumulat-o); • Universitatea de Vest din Timisoara, care a beneficiat de publicitate in cadrul liceelor unde OSUT a promovat proiectului

| Activitati
    Inscrierea participantilor s-a realizat prin completarea unui formular disponibil pe site-ul proiectului. Selectarea participantilor s-a realizat, de catre organizatori, baza formularelor completate de liceeni. Pregatirea proiectului a cuprins: pregatirea materialelor de promovare, a deschiderii proiectului, a materialelor participantilor(badge, mapa, tricou) si cazarea participantilor. Deschiderea oficiala a proiectului a avut loc la UVT, unde s-a realizat prezentarea proiectului, a universitatii si a partenerilor. „Simularea universitara” este activitatea care s-a desfasurat pe o perioada de 5 zile si a fost realizata prin urmatoarele: participarea la activitati didactice (curs, seminar, laborator) introductive sustinute de cadrele didactice ale facultatilor; evaluarea cunostintelor acumulate prin sustinerea unui examen la finalizarea cursurilor.
Ateliere si traininguri pe diverse teme de interes pentru elevi: realizarea unor ore de consiliere in cariera; ateliere de dezvoltare personala si profesionala de: lucru in echipa, luarea decizilor, comunicare, negociere, public speaking, managementul timpului. S-a realizat un concurs de tip Treasure Hunt in Timisoara. Concursul a pus accent pe o mai buna cunoastere a orasului, participantii avand ca puncte cheie diferite monumente sau cladiri importante din Timisoara. Incheierea activitatilor si sesiunea de feedback s-a realizat la sfarsitul sederii participantilor in Timisoara.


| Rezultatele proiectului
    Prin desfasurarea proiectului s-au obtinut urmatoarele rezultate: informarea unui numar de aproximativ 15.000 de elevi din Romania si Republica Moldova cu privire la programa facultatilor din cadrul UVT prin intermediul site-lui si al brosurilor impartite in cadrul vizitelor facute in diferite licee din tara, informarea unui numar de 250 de elevi asupra facultatilor din cadrul UVT prin prezentarile si activitatile la care au participat in cadrul proiectului, prevenirea abandonului scolar care are la baza alegerea gresita a facultatii, cresterea numarului de elevi care vor deveni studenti in viitor ai UVT. Pe langa programul de educatie formala oferit, proiectul a urmarit crearea unui cadru de educatie nonformala prin intermediul activitatilor propuse: activitati de socializare si consiliere in cariera. Prin acest proiect elevii de clasa a XI-a au putut sa experimenteze viata de student in facultatea pe care doresc sa o urmeze, avand oportunitatea sa testeze cursurile mai multor facultati din universitate, pentru ca in final sa faca o alegere constienta si sigura.
Anul acesta, proiectul s-a desfasurat pentru a 7-a oara consecutiv. Inca din primii ani, s-a bucurat de un real succes, elevii fiind foarte incantati de ideea de a experimenta viata de student. Pentru a demonstra succesul proiectului, elevii care au participat in primul an la WSU, sunt astazi studenti ai UVT, dar si membri OSUT. Asadar, prin intermediul WSU elevii au avut un contact stabilit cu mediul universitar fiind depasite astfel barierele legate de necunoscut si incertitudine.


| Bugetul
    210000

| Parteneri
    Primaria Municipiului Timisoara Universitatea de Vest din Timisoara Consiliul Judetean al Elevilor Timis Consiliul National al Elevilor Organizatia Studentilor Basarabeni Regia Autonoma de Transport Timisoara Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) GiGroup

| Website proiect
    https://wsu.osut.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->