Participanti & Proiecte
File de Poveste " Biblioteca din Paleti"
|
Organizator: Asociatia Coloreaza Viata |
|
Categorie: Programe |
Programul este demarat in sfera educationala. Ne-am propus sa oferim acces pentru cati mai multi copii la o educatie de calitate iar aceasta se obtine doar in timp!
Din acest motiv, proiectul initial "File de Poveste- Biblioteca din Paleti" s-a transformat intr-un program!
In general, nevoile se identifica foarte usor (foarte multi devin campioni la asta) problema consta in solutiile alese si implementarea lor!
Copiii cu care noi lucram au ajuns sa spuna si singuri ce isi doresc, timpul petrecut impreuna ne-a aratat clar ca toti copiii doresc in esenta: acceptare si integrare, iar diferentele intre ei constau in modul cum arata ca isi doresc asta!
Nevoile lor suntem noi adultii!
| Scopul proiectului
Incluziune sociala si integrare pe piata muncii!
Ne dorim sa fim alaturi de copiii pana cand vor finalzia studiile si vor fi pe picioarele lor iar programul sa ofere indrumare dar si siguranta financiara!
Pentru a realiza acest scop care in mare pare foarte simplu, din pacate, pentru a-l atinge, pasii sunt destul de anevoiosi: de la modificarea perceptiei volunatariatului in Romania si stabilizarea voluntarilor, pana la legislatie.
Ca sa atingem acest scop, avem nevoie ca fluxul voluntarilor sa fie stabil, copiii sa nu fie transferati prea des dintr-un centru in altul si sa avem mereu fonduri
| Aria geografica
Bucuresti, Calarasi, Arges
| Rezumat
Ne-am dorit ca File de Poveste "Biblioteca din Paleti" sa devina prima reatea nationala de biblioteci construite in centrele de plasamant.
Initial, File de Poveste a fost gandit ca un proiect fix, cu o durata de desfasurare fixa si cu buget sustinut de UniCredit Bank, insa a devenit un program in care au luat nastere proiecte mai mici.
Ne-am dat seama ca nu este suficient sa oferi acces la educatie, la cultura, la informatie...ci sa faci parte din tot procesul, mai exact: sa deschizi si cartea!
Asta am facut noi, nu am mai vrut sa plecam din bibliotecile construite si acestea au devenit, rand pe rand: atelierele de lectura, ateliere de creatie, spatiu de facut temele, si de foarte multe ori au fost locurile noastre de joaca!
In toti acesti ani am fost prezenti in viata copiilor saptamanal si le-am analizat, inteles si ajutat cresterea, le-am vazut evolutia sau involutia...
In toti acesti ani am vazut ca nevoia cea mai mare a copiilor din centre consta in prezenta noastra, in prezenta constanta ce duce la prietenie sincera, apoi toate acestea duc natural catre indrumare si ajutor pe termen lung.
Asta ne-am dat seama ca trebuie sa oferim:indrumare si solutii pe termen lung caci copiii, de la o perioada la alta, au dorinte diferite si nevoi diferite.
Activitatile si proiectele care au decurs din cele mai sus mentionate avut ca cea mai mare realizare: castigarea increderii copiilor. Odata castigata increderea au venit si rezultatele: copiii spun deschis ce isi doresc sa faca, si-au gasit pasiuni unii dintre ei, iar in prezent, aceste pasiuni descoperite prin proiectul "Atelierul de Vise", sunt sustinute financiar de noi.
Le-am oferit speranta si motive sa nu se considere niciodata inferiori, iar in prezent, copiii isi doresc ca la 16 ani sa dezina voluntari Coloreaza Viata"
| Date beneficiari
Beneficiarii au fost motivati ij primul rand ca le-am ascultat si le ascultam parerea mereu. In afara de realizatul temelor( partea acesta inca nu este preferata lor) activitatile au fost alese ca raspuns la ce isi doresc copiii, iar noi le-am indus ce acctivitati sunt potrivite pentru ce isi doresc ei.
| Date beneficiari
copiii institutionaliza sau copiii defavorizati
| Activitati
-colecta de carte- peste 10.000 de carti adunate!
-prelucrarea paletilor,
-Montajul bibliotecilor
-dotarea bibliotecilor in functie de varsta copiilor.
-pregatirea temelor
-indrumarea copiilor spre lectura
-s-au desfasurat activitati de dezvoltaere personala si descoperirea pasiunilor prin proiectul "Atelierul de Vise"- care avea la baza dezvoltarea inteligentei cognitive, sociala, emotionala si fizica a copiilor.
-aceste activitati au fost coordonate de voluntari si specialisti din domeniu pentru fiecare tip de dezvoltare in parte!
-activitatile din proiectul Children's HUB- urmaresc reducerea sau evitarea riscurilor de abandon scolar la varsta cristica de 12-14 ani. Activitatile sunt smple, concrete si pleaca de la realitatile cu care ne confrumtam: rezultatele scolare. pentru copii de pana la 14 ani, proiectul presupune acoperirea declalajului de cunostinte in raport cu varsta copiilor, apoi, pentru adolescenti, ramura proiectului intitulata "Creative Teenager's HUB - se urmareste desfasurarea activitatilor educationale de tip non-formal, dezvoltare personala si orientarea profesionala. Creative Teenager's HUB au grija de cei mai mici si multiplica modelul nostru in randul copiilor institutionalizati sau din familia extinsa.
| Rezultatele proiectului
Beneficiarii sunt acceptati, integrati si simt ca apartin la ceva!
Exista schimbari in rezultatele scolare dar si in comportamentul acestora de zi cu zi.
| Bugetul
80000,00
| Parteneri
Organizatia Umanitara Concordia, Asociatia Caritas Bucuresti, Asociatia "Ana si Copiii", Scoala Gimnaziala Vintila Bratianu, Nr. 2, Stefanestii de Arges, UniCredit Bank; Asociatia Selfpower
| Website proiect
www.coloreazaviata.com