close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Bucureștiul Pregătit



| Organizator:
    Fundatia Comunitara Bucuresti
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Bucureștiul are peste 2.000.000 de locuitori, mii de clădiri vechi sau înalte, metrou, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate inunda un sfert de oraș, cea mai mare rețea de distribuție a gazului și toate instituțiile care fac să funcționeze statul român (multe dintre ele cu sedii în clădiri cu risc seismic). 1 din 5 bucureșteni ar suferi pierderi după un cutremur major.
Nevoi:
- În Istanbul, mai mult de 450.000 de locuitori ai orașului au fost instruiți în mod direct cum să reacționeze în caz de dezastru. În București nu există statistici.
- Necesarul de persoane instruite să intervină în caz de cutremur în oraș este de 30 de ori mai mare decât cel actual.
- Un câine salvator poate salva până la șase persoane într-o oră, dar are nevoie de antrenament constant și de atestare.


| Scopul proiectului
    Viziunea programului este ”niciun bucureștean surprins nepregătit de cutremur”.
Bucureștiul Pregătit își propune să pregătească bucureștenii pentru următorul cutremur major – pentru că nu putem consolida clădiri (nimeni din societatea civilă nu poate interveni în ceea ce înseamnă o zonă de reducere a riscului seismic care presupune miliarde), lucrăm pentru ca oamenii să știe care sunt comportamentele corecte înainte, în timpul și după cutremur cât și pentru crearea unui sistem de suport după producerea dezastrului.


Bucureștiul Pregătit Bucureștiul Pregătit Bucureștiul Pregătit

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Programul Bucureștiul Pregătit a fost la momentul lansării, și a rămas și acum, singurul program de finanțare pentru proiecte de educație seismică din Capitala cea mai vulnerabilă la seism din Europa. Nevoia de implementare a programului este evidentă, având ca obiectiv punerea cutremurului pe agenda publică și schimbarea mentalităților și a gradului de pregătire a tuturor bucureștenilor.
În prima rundă de finanțare, au fost finanțate proiecte privind cursuri de prim-ajutor, informare și simulare pentru cutremur și pregătirea câinilor de căutare-salvare.
În a doua rundă, s-a adăugat focusul pe educația seismică în școli, pe baza studiilor care arată că expunerea repetată a copiilor la simulări și cunoștințe practice despre cutremure crește capacitatea de reacție și ajută la diminuarea panicii. A treia rundă de finanțare a păstrat direcțiile anterioare și a adăugat condiții specifice, cum ar fi caracterul colaborativ între organizații și posibilitatea de scalare, căutând proiecte care implică activ publicul țintă vizat și se adresează cu mesaje adecvate fiecărei categorii de audiență.
În cele trei runde, am finanțat 11 proiecte dezvoltate de 7 organizații cu suma totală de 1.441.900 lei. Pe lângă finanțare, am lucrat pentru dezvoltarea unei rețele de suport a organizațiilor de intervenție și am adăugat obiective de educație seismică la planul de comunicare general al programului, obiectiv susținut direct de FCB, ajungând la 100.000 de bucureșteni expus mesajului de pregătire individual în 2022.
Realizările importante includ colaborarea cu autoritățile implicate în coordonarea răspunsului la urgențe (DSU, IGSU), alte autorități publice locale, creșterea gradului de informare și reziliență a comunității și dezvoltarea de proiecte inovatoare de educație seismică.


| Date beneficiari direcţi
    15.175 de preșcolari, elevi și profesori din școli și licee - ateliere și workshop-uri de pregătire pentru cutremur; 9.570 de persoane- cursuri de prim ajutor; 90 de voluntari de intervenție- echipament și instruire 17 câini de căutare-salvare; 180 asociații de proprietari; 220.000 de oameni informați prin campanii de comunicare.

| Activitati
    Antiseismic District: educație seismică și pregătire individuală pentru cutremur, întâlniri comunitare, evenimente în zona centrală a Bucureștiului; cursuri de pregătire pentru cutremur în licee; dezvoltarea Ghidului de pregătire pentru cutremur.
Câini salvatori: creșterea numărului de câini de salvare atestați; coordonarea intervenției organizațiilor în caz de dezastru; achiziție echipamente; tabere de pregătire.
Pregătit înseamnă protejat: cursuri de prim ajutor și de pregătire pentru cutremur, ateliere cu preșcolari și educatori, distribuirea cărții de colorat ”Educație pentru cutremur”.
STAR: îmbunătățirea comunicațiilor alternative; creșterea acoperirii radio până la 80% în București și IF; achiziție echipamente.
Earthquake Hub: platformă resursă (e-cutremur.ro) cu informații utile în caz de dezastru.
Știm și ne pregătim: simulări și cursuri de pregătire pentru cutremur, inclusiv pentru elevii cu deficiențe de auz.
Acordarea primului ajutor: cursuri de prim ajutor în stil ”ninja”, cu manevre și proceduri simple, salvatoare de vieți.
Programul are și o strategie de comunicare cu publicul larg, prin campanii de informare în comunitățile online și prin aducerea mesajului de pregătire în mass-media. Am susținut exerciții comune de intervenție ale organizațiilor finanțate și s-au dezvoltat soluții de educație scalabile, care pot fi preluate gratuit și de alte organizații. Am colaborat și cu autoritățile publice de intervenție și am stabilit un protocol de colaborare cu DSU.


| Rezultatele proiectului
    În 3 ani, programul Bucureștiul Pregătit a avut un impact semnificativ în pregătirea comunității bucureștene pentru cutremure. În 2020, programul a instruit 817 persoane prin cursuri de prim ajutor, a pregătit pentru cutremur 2.658 de persoane prin workshop-uri cu liceenii și studenții, întâlniri comunitare și ateliere cu preșcolarii; a informat peste 20.000 de oameni despre riscul seismic, a format 30 de voluntari de căutare-salvare și 11 voluntari în telecomunicații.
În anul 2021, programul a instruit peste 7.727 de persoane în pregătirea pentru cutremur prin ateliere cu preșcolarii și elevii și profesorii din școli și licee și prin acțiuni comunitare. 7.786 de persoane au pentru prim-ajutor. 40.000 de persoane au fost informate prin social media și 35 de voluntari de căutare-salvare au fost echipați și instruiți.
În anul 2022, programul Bucureștiul Pregătit a avut un impact și mai mare, pregătind peste 9.233 de persoane în pregătirea pentru cutremur și 967 de persoane în cursuri de prim-ajutor. Programul a informat peste 120.000 de persoane despre pregătirea pentru cutremur prin intermediul campaniilor online și a distribuit 40.000 de ghiduri de pregătire. Peste 90 de asociații de proprietari și 9 GIC au fost implicate în program și 90 de voluntari RVSU, CCU și CRS6 au beneficiat de echipamente.
Programul a crescut nivelul de pregătire și siguranță tututor categoriilor de vârstă și a susținut rețeaua de voluntari și organizații. Schimbările și efectele generate au inclus o mai mare conștientizare a riscului seismic în comunitate și o creștere a nivelului de implicare.


| Bugetul
    1441900 LEI

| Parteneri
    ING Bank România, Lidl România, IKEA România (parteneri fondatori și donatori), Enel, Endava, PAID România (parteneri donatori), DSU (protocol de colaborare), Banca Mondială, organizațiile finanțate (ARCEN, Re:RISE, Societatea Națională de Cruce Roșie din România- Filiala Sector 6, Asociația Clubul Câinilor Utilitari, Societatea Română a Radioamatorilor, MEDIGATE, Asociația MKBT: Make Better, ADEMED) + Asociația CARUSEL.

| Despre organizator
    Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau GI pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 11 ani, a finanțat peste 700 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu peste 3.9 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară. www.fundatiacomunitarabucuresti.ro

| Website proiect
    https://bucurestiulpregatit.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->