close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Inclusiv în cartier



| Organizator:
    Fundatia Comunitara Bucuresti
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    Barometrul Urban 2020 al Băncii Mondiale relevă faptul că toate aspectele legate de mediu și calitatea lui influențează direct mulțumirea cetățenilor privind locuirea în orașe. Calitatea spațiilor verzi este indicele cu cea mai ridicată corelație, aceasta influențând aprox. 50% din gradul de satisfacție a locuirii urbane. 61% dintre bucureșteni consideră poluarea aerului principala problemă a orașului. Pandemia COVID a accentuat vulnerabilitățile copiilor, familiilor și comunităților, expunând inegalități în accesul la educație și servicii sociale.

Inclusiv în cartier susține inițiativele locale care abordează probleme sociale, de educație și de mediu specifice fiecărei comunități de cartier. Nevoile beneficiarilor au fost identificate de grupurile de inițiativă și ONG-urile finanțate înainte și pe parcursul aplicației pentru finanțare.


| Scopul proiectului
    Inclusiv în cartier și-a propus să dezvolte sentimentul de apartenență la oraș, prin implicarea civică a locuitorilor în activități cu miză reală pe termen lung în cartierele lor.

Obiectivul principal a fost de a finanța 3-5 proiecte, în domeniile: educație, social și/sau mediu într-un cartier din București, cu un buget total de 245.000 lei.

Obiectivul secundar a fost de a susține creșterea capacității a 3-5 grupuri de inițiativă și/sau ONG-uri de a dezvolta proiecte care să crească sentimentul de implicare civică și de apartenență la oraș și de a se conecta mai bine cu comunitățile lor.


Inclusiv în cartier Inclusiv în cartier Inclusiv în cartier

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    După izolarea adusă de pandemie, am investit în dezvoltarea sentimentului de apartenență și de implicare civică pentru creșterea calității vieții. Alături de Banca Transilvania am lansat Inclusiv în cartier pentru a sprijini dezvoltarea de proiecte care adresează probleme și oportunități de educație, mediu și sociale din comunitățile de cartier.

Alături de România pozitivă și Training Cafe am oferit suport pentru ca 15 inițiatori de proiecte să apeleze la soluții orientate spre optimism în construirea propunerilor. Prin apel deschis am selectat spre finanțare 5 organizații și grupuri de inițiativă cu care am lucrat îndeaproape pentru a-și crește capacitatea de a implementa proiecte, pentru a deveni mai vizibile și pentru a se conecta mai bine cu comunitățile de cartier în care trăiesc și lucrează unii cu ceilalți.

Câteva din rezultatele proiectelor:

-în Dristor-Titan o grădiniță a înființat propria stație de compost și a instituit disciplina Educație pentru mediu;

-în Cotroceni două businessuri locale au implementat o serie de măsuri de protecție a mediului propuse prin proiect, 45 de gospodării din cartier compostează împreună, și toți locuitorii cartierului pot folosi prima bibliotecă de resurse de cartier - Cotroshare;

-în Tineretului, Livada Mărțișor a fost redată comunității locale și 20 de gospodării au salvat de la gropile de gunoi peste o tonă de resturi vegetale din bucătărie;

-copiii din Centrul Comunitar Obor au învățat să construiască alături de voluntari mobilierul și decorațiunile grădinii de lângă centru;

-în Cișmigiu, Rotonda scriitorilor a fost reamenajată respectând specificul istoric al grădinii, iar parcul a beneficiat de expertiză peisagistică, pe baza căreia au fost planificate ateliere de grădinărit.


| Date beneficiari direcţi
    3 grupuri de inițiativă și 2 ONG-uri au primit finanțare,

15 participanți la atelierul de „Orientare spre soluții și optimism”,

16 persoane în echipele de implementare ale proiectelor;

3019 beneficiari direcți ai proiectelor selectate, împărțiți astfel: Cotroceni-2.000 locuitori din cartier și vizitatori ai târgului zero waste ”Trifoi fest”; Obor- 20 (15 copii care frecventează Centrul Comunitar Obor și 5 vecini implicați direct); Titan/Dristor- 160 participanți (copii și adulți) la vizitele exploratorii în parcul IOR (dintre care 20 recurenți); Tineretului- 500 participanți unici la evenimentele din livadă (adulți și copii care locuiesc în zonă, școlari și preșcolari din instituțiile din vecinătatea muzeului – Școala Mărțișor, Grădinița Mărțișor), dintre care 30 participanți recurenți; Cișmigiu- 339 copii și adulți participanți la evenimentele proiectului.


| Activitati
    Inclusiv în cartier a propus un mod flexibil de acordare a finanțărilor pentru proiecte de cartier, cu susținere pentru aplicanți și pentru câștigători. Programul de finanțare a cuprins următoarele tipuri de activități:
- Apel public de proiecte deschis pentru grupuri de inițiativă și ONG-uri cu propuneri ce sunt evaluate de un juriu independent.
- Pe parcursul procesului de aplicație cei interesați au avut ocazia de a participa la un atelier de Orientare spre soluții și optimism și au primit consultanță și feedback din partea echipei FCB pentru a-și definitiva propunerile de proiecte.
- Procesul de monitorizare și evaluare a implementării proiectelor finanțate vine la pachet cu suport oferit câștigătorilor în rezolvarea problemelor apărute pe parcurs, în conectarea cu alte proiecte finanțate, în conectarea cu donatorul.

Dintre tipurile de activități pe care le-au desfășurat proiectele au fost: amenajarea unor spații verzi publice, realizarea de ghiduri educative, ateliere de grădinărit și compostare, acțiuni de advocacy, explorări urbane, ateliere de ornitologie, mini-concursuri de implicare comunitară, târg zero-waste, biblioteca de resurse, amenajarea spațiilor de compostare;


| Rezultatele proiectului
    3 grupuri de inițiativă și 2 ONG-uri au implementat cu succes proiecte de comunitate în cartierele lor.

În Dristor/Titan locuitorii a două blocuri și-au amenajat împreună grădinile blocurilor pe care acum le îngrijesc, ca urmare a participării la ateliere și a consultării cu Asociația Culturalis;

În Cotroceni pornind de la nucleul Încotroverzi, rezidenții cartierului sunt parte dintr-o comunitate, au un spațiu în online dedicat lor și rutina organizării de evenimente deschise comunității, cu componenta de implicare socială;

În Tineretului s-au format două grupuri de vecini care discută atât aspecte legate de compostare, anunțuri evenimente Livadă, dar și alte forme de implicare în comunitate (donații pentru grupuri vulnerabile, ajutor resurse comune pentru evenimente etc). Comunitatea are pentru prima oară o livadă în mijlocul orașului, școlile din zonă au o livadă didactică la dispoziție pentru ateliere în care se împletește literatura cu natura, iar locuitorii blocurilor din vecinătate participă activ la îngrijirea livezii și la furnizarea resturilor alimentare pentru compostul care hrănește livada.

În Obor copiii care frecventau Centrul Comunitar Obor au un nou spațiu de joacă și conectare, pe care îl împart cu vecinii, gradul de toleranță în comunitatea mică a crescut;

În Cișmigiu locuitorii cartierului au acum un cuvânt de spus în ceea ce privește evenimentele cu impact negativ asupra spațiilor verzi și a liniștii din zonă, prin GIC Cișmigiu sunt consultați de autorități. Au făcut advocacy pentru reabilitarea Podului Mare, acțiune concretizată deja.


| Bugetul
    269578 LEI

| Parteneri
    Dezvoltat de: Fundația Comunitară București; Compania finanțatoare: Banca Transilvania; În această ediție, România pozitivă și Training Cafe au susținut potențialii aplicanți prin facilitarea unui atelier de Orientare spre soluție și optimism în gândirea proiectelor. Proiectele finanțate au fost susținute de următorii parteneri: 1. Proiectul „Livada comunitară urbană” al grupului de inițiativă Acțiunea Comunitară Tineretului: Muzeul Literaturii Române cu Casa Memorială Tudor Arghezi, Facultatea de Horticul tură București, Primăria Sectorului 4, Urban Cultor, Atelierul de pânză, Atelier personalizare PromoForYou Voluntari, Pepinierele Roman; 2. Proiectul „Cotroceni, cartier circular” al grupului de inițiativă Încotroverzi : Zero Waste Romania, Asociația Încotroce ni, Primăria Sectorului 5, Asociația Mai bine, Seneca, The Alchemist, Grădina Botanică Dimitrie Brândză, Throwback Coffee & Stories, Urban Cultor, Doctorii de case . În cadrul acestui proiect parteneri în organizarea târgului zero - waste „ Trifoi fest” au fos t și: traiVing, Sara Green, Prăjitura din natură, Lorelicious, Tonic - Blend Kombucha, Bio&Co, Ștefan Niță, Samsara, Friddi , REDU, Atelier Merci, remesh, Twigs and bark, Atelierul de Pânză, LAILUI , Magazin Zero Waste, Panseea , Wood be nice, Stycle, Tubatect, Mara cu Schița (template - ul) de formular este valabil pentru toate secțiunile categoriei A. Definițiile secțiunilor pot fi consultate aici: https://www.galasocietatiicivile.ro/page/competitie.html Formularul este împărțit în nouă pași, pentru completarea lui este necesar să accesați toți pașii și să introduceți informații relevante despre proiect, mai ales în câmpurile obligatorii (notate cu *). Sunt eligibile proiecte care au fost implementate în u ltimii doi ani (2021 - 2022) , dar care au fost finalizate sau pentru care sunt prezentate activitățile și rezultatele cuantificabile și demonstrabile până în decembrie 2022, inclusiv . Vă recomandăm să salvați în documentul word datele pentru fiecare pas di n formularul de înscriere, înainte de a transfera informația în platforma online. (sesiunea serverului este de aproximativ 15 minute). Formularul de înscriere se completează în limba română, cu diacritice. 2 Noroc, I wood be , Filtre - Doulton , Drop, EFdeN , Recicleta, Educlick, O mână de ajutor, Grădina Molcom, Seneca, Ecologos, Climato Sfera, Cântec de păpădie, Cristina Cristina, Atelierele de Meșteșug, Declic, Greenpeace, Mai bine 3. Proiectul „Grădina cu oameni” al Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu : Printoteca, CT Landscape design, Zona Liberă Butic, ALPAB; Glorioasa Garden, Biodeck, La Stupina, Luca Perene, Societatea Ornitologică Română, Ionuț Mateș – fotograf; 4. Proiectul „BalCCOn deschis” al Asociației Carusel : Bikers for Humanity Romania, Eematico, Nod Makerspace, Marian Stoian – artist; 5. Proiectul „Explorator în cartierul meu” al Asociației Culturalis : Primăria Sectorului 3.

| Despre organizator
    Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau GI pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 11 ani, a finanțat peste 700 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu peste 3.9 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară. www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.

| Website proiect
    https://fundatiacomunitarabucuresti.ro/proiect/inclusiv-in-cartier/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes