Participanti & Proiecte
Centrul Kairos
|
Organizator: Fundatia Children Action Romania |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Mamele si copiii aflati in situatii limita de viata cer sprijinul centrelor maternale, care nu au suficente resurse pentru a acoperi numarul de cereri iar durata sprijinului oferit de acestea, este limitata. De asemenea, structura serviciilor sociale pentru copilaria timpurie ramane extrem de saraca, iar cresele prezinta carente in ceea ce priveste ingrijirea oferita copiilor. Astfel, a fost identificata nevoia mamelor de a avea structuri psihologice si sociale care sa ofere sustinere in vederea prevenirii abandonului si a tulburarilor in dezvoltarea copiilor. CK isi propune sa raspunda acestei nevoi, printr-o actiune directa asupra beneficiarilor.
| Scopul proiectului
CK isi propune urmatoarele obiective: sustinerea mamelor pentru ca acestea sa poata ramane alaturi de copiii lor; sustinerea legaturii dintre mama si copil, punand accent pe calitatea relatiei de atasament, pentru evitarea abandonului; identificarea nevoilor de dezvoltare ale copilului si oferirea unui sprijin multidisciplinar pentru a asigura fiecarui copil cea mai buna dezvoltare posibila; dezvoltarea autonomiei si stimei de sine a mamei; sustinerea mamelor in reteaua familiala; medierea legaturilor mamelor cu reteaua sociala (crese, centre maternale, maternitati, gradinite).
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Centrul Kairos a fost creat sub egida Fundatiei Children Action, care a identificat in Romania, inca din 1997, un numar record de copii abandonati. Fundatia a avut o serie de interventii in colaborare cu institutii de protectie a copilului si a organizat campanii de sensibilizare si cursuri de formare a personalului din domeniul copilariei timpurii (0 – 4 ani). Centrul Kairos, creat in 2004, a aparut ca urmare a necesitatii de a actiona direct asupra problemelor identificate. Obiectivul principal a fost sa raspunda nevoilor familiilor aflate in dificultate, cu scopul de a preveni abandonul copiilor. Printre actiunile sale, CK propune consultatii si interventii psihologice, sociale, medicale si juridice destinate sa sprijine parintii si copiii, in situatii limita de viata. In cadrul consultatiilor este vizata ameliorarea legaturii dintre parinti si copil, din perspectiva dezvoltarii copilului.
In 2012, au fost obtinute rezultate la nivelul interventiei in tulburarile psihofunctionale ale copiilor (69% au progresat), al imbunatatirii relatiei dintre mama si copil (60% din relatii s-au consolidat), al situatiei sociale - locuinta, loc de munca, venituri - (60% dintre beneficiari si-au imbunatatit conditiile de viata).
| Date beneficiari
In urma feedback-ului constant cu beneficiarii directi si indirecti, centrul Kairos se afla intr-o permanenta ajutare a serviciilor oferite.
| Rezultatele proiectului
Rezultatele statistice de la finalul anului 2012, corelate cu experienta de 7 ani, arata ca serviciile CK au un impact semnificativ atat asupra nivelului de dezvoltare intelectuala a copilului, cat si asupra tulburarilor psiho–functionale, de comportament si de separare.
Activitatea CK a permis stabilizarea si cresterea dezvoltarii in norma a copiilor, intr-un context aflat sub influenta unor factori importanti de stres familial si social (precaritatea sociala, mediul familial sub–stimulant, violenta domestica, starea patologica a mamei). O parte semnificativa a copiilor a dezvoltat un bun nivel de cunostinte generale (46%), ceea ce a permis o buna integrare la scoala. Diferitele tulburari s-au ameliorat in mod semnificativ pentru 67% dintre copii, avand in consecinta o diminuare a dificultatilor relationale.
Starea psihologica a mamelor s-a ameliorat (44%) sau a ramas stabila (50%). Numeroase mame si-au ameliorat stima de sine; cu ajutorul unui medic psihiatru am incercat sa ajutam cateva mame in tratarea depresiei lor.
In urma interventiei CK pe latura sociala, 39% dintre beneficiari au pastrat o stabilitate sociala in viata lor (pastrarea unui loc de munca, locuinta adecvata cresterii copiilor), in timp ce 56% si-au ameliorat conditiile de viata.
Totusi, inca ne confruntam cu aceleasi limite legate de deficiente la nivelul ingrijirilor cu privire la parentalitate si la tulburarile copilului; lipsa de formare a personalului institutional; lipsa serviciilor educationale adecvate, destinate copilului si familiei sale (disfunctionalitati grave ale creselor, gradinitelor).
| Bugetul proiectului (in RON)
374812,73
| Parteneri
DGASPC S1, DGASPC S3, DGASPC S4, DGASPC S5, DGASPC S6, Muzeul National al Satului
| Website-ul proiectului
www.childrenaction.ro