Participanti & Proiecte
Ingrijire si speranta pentru mediul rural
|
Organizator: HOSPICE Casa Sperantei |
|
Categorie: Sanatate |
In Romania, doar 5% din pacientii cu boli incurabile au acces la servicii de ingrijiri paliative. La momentul de fata cancerul este a doua cauza a mortalitatii in tara noastra, 75% din cazurile diagnosticate. Totodata statisticile recente arata ca dintr-un numar de aproape 200 mii nascuti anual, peste 10 mii sufera de malformatii congenitale. Luind in considerare aceste date, la nivelul judetului Brasov Fundatia Hospice acopera mare parte din nevoia municipiului si a zonei metropolitane, insa comunele centrate in jurul municipiului Fagaras si al orasului Zarnesti sunt private de mai multe conditii pentru a accede la servicii specializate: nu exista personal calificat, prejudecati privind boala oncologica si tratamentul durerii de catre profesionisti, acces redus la medicamente si infrustructura deficitara.
| Scopul proiectului
Scop:
Cresterea accesului bolnavilor incurabili din mediul rural la servicii de ingrijiri paliative.
Obiective:
1. Dezvoltarea centrelor pilot Fagaras si Zarnesti pentru ingrijirea persoanelor din mediul rural afectate de cancer si a copiilor suferind de malformatii congenitale.
2. Organizarea intalnirilor periodice tip “grup de suport” sau alte activitati socio- recreative pentru sprijinul familiei .
3. Constientizarea comunitatii si implicarea in activitatea de promovare si diseminare a rezultatelor proiectului.
| Aria geografica
Zarnesti, Fagaras si zonele rurale
| Rezumat
Ne-am adresat cu acest proiect persoanelor cele mai defavorizate, datorita situatiei economice si accesului la servicii. Persoanele din mediul rural au un acces redus la servicii de ingrijire medico- sociala deoarece sunt foarte slab dezvoltate (pe criteriul economic densitatea redusa determina ineficienta acestor servicii). De aceea Fundatia Hospice a initiat un proiect pentru a creste accesul persoanleor din mediul rural la ingrijire de calitate, la un concept de ingrijire holistica ce abordeaza problema bolii cafiind una a familiei cu toate implicatiile psiho-sociale ce decurg de aici. Astfel au fost constituite cele doua echipe, in Fagaras si Zarnesti, cu sediul in unitatile spitalicesti locale cu sprijinul si intelegerea autoritatilor locale.
Pe parcursul anului 2011, echipa proiectului a realizat un numar de 3989 vizite la domiciliu pentru un numar de 287 pacienti (adulti si copii). In cadrul Centrului de zi Fagaras, cei 7 copii care frecventeaza centrul au beneficiat de 76 de interventii terapeutice de terapie prin joc/ ocupationala/ prin arta. Pentru a veni in sprijinul familiilor apasate de suferinta provocata de boala, s-au organizat lunar la Zarnesti grupuri de suport, incepand cu luna martie.
Promovarea serviciilor si conceptului de ingrijire paliativa s-a realizat prin mass media locala (11 aparitii), fluturasi informativi distribuiti prin intermediul medicilor de familie, participare la evenimente locale, parteneriat cu unitati de invatamant scolar si prescolar etc.
Proiectul se bucura de un mare interes din partea voluntarilor.
| Date beneficiari
O componenta importanta in conceptul de ingrijire este educatia adresata familiei si sprijinul psiho emotional acordat acesteia. Beneficiarii au participat la desfasurarea si evaluarea evenimentelor, actiunilor, iar voluntarii s-au implicat inca din faza de planificare si chiar ajustare a unor activitati.
| Rezultatele proiectului
Rezultate cantitative:
- 3989 vizite la domiciliu pentru asistenta unui numar de 287 pacienti
-76 interventii terapeutice in cadrul intalnirilor periodice in centrul de zi Fagaras
-9 intalniri lunare de suport pe in medie 7 apartinatori ai pacientilor din Zarnesti si imprejurimi
-sprijin din partea comunitatii 28 767 lei simateriale tehnico sanitare in valoare de 7228 lei
- 11 aparitii in mass media locala
- distribuirea a 500 fluturasi de promovare a serviciilor Hospice
- 23 voluntari ce au sprijinit activitatea hospice pe parcursul anului 2011
- 3 parteneriate cu unitati scolare si de invatamant prescolar in beneficiul pacientilor
- implementarea indicatorilor de calitate privind controlul durerii si interventii sociale
Beneficii, efecte generate:
- recunoasterea serviciilor de catre profesionisti prin solicitarea consultului interdisciplinar in spital, centre rezidentiale de varstnici si efectuarea manevrelor specifice de catre asistente medicale si medici
- premierea proiectului de voluntariat al grupului de elevi de la Colegiul Doamna Stanca cu premiul I; contravaloarea acestui premiu a fost donata sub forma de pachete cadou copiilor pacienti
- sensibilizarea populatiei cu privire la afectiunea oncologica; in mediul rural exista inca o stigmatizare asociata cu cancerul, iar familiile nu doresc sa atraga atentia comunitatii
| Bugetul proiectului (in RON)
348588,8
| Parteneri
Primaria orasului Zarnesti/ Primaria municipiului Fagaras/ Spitalul municipal AUrel Tulbure Fagaras/ Spitalul orasenesc Tiberiu Sparchez Zarnesti
| Website-ul proiectului