close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Turul de Studiu Elie Wiesel, editia a 5-a, 2022



| Organizator:
    American Councils for International Education Romania
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Într-o Europă profund afectată de istoria sa recentă și totuși acaparata de discursuri extremiste care fac incursiuni în structurile de putere la nivel de stat, este mai important ca niciodată ca tinerii să fie înarmați cu o înțelegere a circumstanțelor paralele din istorie și de modul în care fiecare dintre noi este responsabil pentru contribuția la viitor, în special când vine vorba de drepturile omului și contracararea punctelor de vedere extreme. În timp ce SUA au o istorie enormă în promovarea valorilor bazate pe drepturi, acest proiect își propune să umple o lacună în România în acest sens încă din 2017, având în vedere lipsa unei curricule școlare pe tema Holocaustului. Ne propunem ca beneficiarii să cunoască efectele genocidului și a discriminării evreilor și a altor grupuri minoritare și vulnerabile vizate pentru eliminare.

| Scopul proiectului
    EWST oferă șansa ca 15 studenți români să exploreze istoria recentă pentru a înțelege legătura importantă dintre antisemitism, Holocaust și apariția regimurilor totalitare în secolul XX, în timp ce învață valori esențiale, cum ar fi toleranța, respectarea demnității umane în spiritul empatiei, multiculturalismul, democrația, libertatea de exprimare, pluralismul politic și abilitatea de analiză a discursurilor de putere. Ei pot înțelege forțele politice, sociale și culturale , oferindu-le în același timp șansa unică de a vedea ororile de la Auschwitz și de a înțelege regimurile nedemocratice.

Turul de Studiu Elie Wiesel, editia a 5-a, 2022 Turul de Studiu Elie Wiesel, editia a 5-a, 2022 Turul de Studiu Elie Wiesel, editia a 5-a, 2022

| Aria geografica
    Bucuresti, Sighetul Marmatiei, Cracovia, Oświęcim (Auschwitz), Trnava, Budapesta, Cluj

| Rezumat
    Într-o Europă tot mai atacată de mișcări politico-sociale extremiste, care pun în dezbatere ideea esențială a păcii – democrația – tinerii rămân principalul motor al prosperității și păcii în vechiul continent. Apanajul influențelor de extremă dreapta se intensifică în România, de aceea, cunoașterea istoriei recente a tragediilor din perioada discriminării minorităților este necesară.



Prin Turul de Studiu Elie Wiesel, 15 studenți români, ce provin dintr-o varietate de instituții academice, cu diferite specializări, devin pentru 12 zile observatori ai perioadei Holocaustului. Turul de Studiu traversează 4 țări, marcând locurile importante din istoria tragediei. De-a lungul acestui proces, prin intermediul atelierelor de lucru, al prelegerilor, al vizitelor de studiu și al exercițiilor de reflecție conduse de coordonatorii programului, de experți externi și de ghizi turistici, tinerii dobândesc o mai mare apreciere a valorilor democratice, a semnificației unei guvernări deschise și responsabile, a meritelor creșterii diversității în fiecare dintre comunitățile noastre. Participanții din cadrul proiectului devin ei înșiși ambasadori ai valorilor democratice prin evenimentele de follow-on pe care le organizează pentru diseminarea informațiilor în cadrul comunităților locale.



American Councils România are o experiență de patru ani în derularea acestui program (inclusiv într-un an de pandemie) și o rețea vastă de resurse pe care le-am putut oferi participanților noștri, inclusiv expertiza unor lectori din Germania sau din Statele Unite ale Americii.



| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți –

15 români cu vârste între 20 și 27 de ani, din zonele urbane și rurale, înscriși la universitate, cu cunoștințe medii despre Holocaust și o puternică motivație de a studia mai mult această temă.


| Activitati
    Fiind un program unic în România implicarea mai multor parteneri instituționali este esențială pentru succesul turului. Se realizează aplicații pentru diferite granturi și se conturează parteneriate cu instituții naționale și internaționale.

Se lansează comunicatul de presă și înscrierile, se securizează cazările, transportul, mesele și vizitele.

Informația ajuns la peste 49.000 de persoane în timpul promovării pe rețelele de Social Media și am primit 160 de aplicații completate.

Selecția participanților a fost făcută în urma evaluării aplicațiilor scrise care includ motivația, intențiile de diseminare și cunoștințele despre istoria Holocaustului, de către experți din cadrul INSHR “Elie Wiesel” și a însoțitorului grupului, profesorul de istorie Sorin Langu.
Evenimentul de pregătire al participanților înainte de plecare (Pre-Departure Orientation) stabilește fundația pentru tot programul.

Toți au participat la sesiunea de PDO care a avut loc în București. Agenda a inclus ateliere despre istoria antisemitismului și nazismului, sesiune de introducere în istoria Holocaustului în România și în Europa, exerciții de teambuilding și discuții cu alumni.

După finalizarea programului, participanții au organizat activități de diseminare a informațiilor obținute în timpul turului în comunitățile lor (proiecte de follow-on).

Turul de studiu a durat 12 zile, traversând 4 țări. Turul a culminat cu vizita lagărului Auschwitz-Birkenau, cu vizite la monumente simbol din cele 4 țări.


| Rezultatele proiectului
    Cei 15 beneficiari direcți au învățat despre drepturile omului prin diferite ateliere desfășurate în timpul evenimentului de pregătire și au dobândit cunoștințe și abilități legate de fenomenul Holocaustului în Europa Centrală și de Est. Au avut oportunitatea de a explora în profunzime noțiuni despre drepturile omului, discursul de ură și discriminarea minorităților. Prin participarea la toate activitățile, ei au putut înțelege memoria și reprezentările Holocaustului și expresiile genocidului.

Participanții și-au îmbunătățit nivelul de limba engleză, prin intermediul prezentărilor și materialelor facilitatorilor și prin tururile ghidate în Polonia, Slovacia și Ungaria. Părți ale evenimentului de pregătire din București au fost de asemenea în limba engleză.

Participanții au avut oportunitatea de a studia prin ateliere, vizite pe teren și dezbateri. Toate acestea au condus la dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de leadership. Aceștia au interacționat extensiv cu diferiți experți din toate țările proiectului dezvoltând astfel abilități de comunicare interculturală. Echipa American Councils le-a furnizat participanților instrumentele necesare pentru a putea analiza contextul politic și i-a încurajat să observe contextul informațional.

Cele 12 proiecte de follow-on organizate de participanți în comunitățile locale au fost sprijinite prin mentorat și diverse instrumente. Diseminarea informațiilor obținute în cadrul Turului a mărit considerabil impactul în rândul beneficiarilor indirecți.


| Bugetul
    127593 LEI

| Parteneri
    Ambasada Statelor Unite în România, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Federale Germane în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Institutul National pentru Studiere Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, JCC Krakow (Polonia), Holocaust Memorial Center (Ungaria), Oskar Schindler’s Enamel Factory (Polonia) Elie Wiesel Memorial House (Romania), Memorial and Museum - Auschwitz-Birkenau (Polonia),Gedenkstätte Bergen-Belsen Memorial (Germania)

| Despre organizator
    Cu o prezență în Statele Unite, Asia Centrala și Europa de Est de patru decenii, American Councils a administrat sute de programe sponsorizate de Ambasadele Statelor Unite, Departamentul de Afaceri Educaționale și Culturale, fundații private și guverne locale pentru participanți din 60 de țări din întreaga lume. Aceste proiecte au inclus zeci de tururi de studiu pentru studenți universitari și liceeni, care se concentrează pe teme precum toleranța, diversitatea, democrația, multiculturalismul.

| Website proiect
    https://www.romania.americancouncils.org/elie-wiesel-study-tour-ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->