close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



100 de idei de educatie non formala



| Organizator:
    Organizația Națională Cercetașii României
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Nevoia: de a oferi metode alternative de educatie si petrecere a timpului liber pentru copii si tineri si pentru a promova implicarea lor ca voluntari in activitati cu impact in comunitatile din Romania.
Conform Diagnozei ANSIT 2007 reiese ca implicarea tinerilor in astfel de activitati este foarte redusa, doar 7% din tineri afirmand la acel timp ca au cunostinta de existenta unor asemenea organizatii, majoritatea dinte acestia fiind din mediul urban.
Selectia grupurilor tinta s-a facut tinand cont de distributia in tara, in special in regiunile in care sectorul ONG este slab reprezentat (Moldova, Muntenia, Oltenia); dintre beneficiarii proiectului, sa faca parte si copii/tineri provind din medii defavorizate (zone rurale, copii cu dizabilitati,etc) si existenta la nivel local a unui voluntar adult la 4-8 copii/tineri implicati in proiect


| Scopul proiectului
    Scopul: cresterea participarii civice a copiilor si tinerilor voluntari din tara, prin training, educatie non-formala si actiuni de voluntariat.
Obiective:
O1. Furnizarea unui program de instruire in vederea crearii de oportunitati pentru participarea deplina a copiilor si tinerilor la viata comunitatii.
O2. Crearea unor instrumente de educatie non-formala adaptate nevoilor actuale ale copiilor si tinerilor.
O3. Dezvoltarea aptitudinilor si abilitatilor sociale si civice pentru copii si tineri din medii sociale diferite.
O4. Implementarea a 5 tipuri de activitati cu impact in comunitate.


100 de idei de educatie non formala 100 de idei de educatie non formala 100 de idei de educatie non formala

| Aria geografica
    Suceava, Radauti, Iasi, Pascani, Bacau, Tecuci, Alba Iulia, Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca, Craiova, Dej, Deva, Dragasani, Giurgiu, Hunedoara, Miercurea Ciuc, Oradea, Ramnicu Valcea, Timisoara, Targu Jiu, Targu Mures, Pucioasa, Busteni; sate si comune: Pildesti, jud. Neamt, Nicolae Balcescu, jud. Bacau, Adjudeni, jud. Neamt

| Rezumat
    Proiectul “100 de idei de educatie non-formala” a jucat un rol important pentru ONCR in 2010 prin impactul in cele peste 25 de localitati implicate in proiect si prin contributia la procesul de dezvoltare organizationala pe parcursul implementarii acestuia.
Scopul proiectului a fost de a creste gradul de participare si implicare civica a copiilor si tinerilor din Romania prin actiuni de voluntariat integrate intr-un program de educatie non-formala specific cercetasiei si adaptat nevoilor lor.
Obiectivele proiectului, indraznete si provocatoare in acelasi timp pentru voluntarii organizatiei, au fost atinse prin:
- furnizarea unui program de formare in domeniul animatiei socio-educative si a pedagogiei scout pentru aproximativ 80 de de tineri din 20 localitati din Romania;
- implicarea tinerilor formati in organizarea de activitati specifice cercetasesti pentru tinerii si copii din comunitatea lor;
- dezvoltarea abilitatilor de viata si a aptitudinilor sociale si civice a peste 2200 participanti la cele 3 tabere nationale, in activitatea “Descurca-te in necunoscut” si prin implicarea in cele 5 activitati nationale sincron;
- crearea de instrumente de educatie non-formale specifice adaptate nevoilor copiilor si tinerilor - Manual 100 de idei de educatie non-formala, 4 Ghiduri ale liderilor, 4 curricule anuale de activitati;
- formarea a 15 formatori pentru Echipa Nationala de Resurse Umane a organizatiei;
- promovarea cercetasiei ca metoda de educatie non-formala in cadrul ONG-urilor din tara prin Conferinta “100 de idei de educatie non formala”.


| Date beneficiari
    Anual se fac recrutari din randul membrilor organizatiei, oferindu-se oportunitatea de a-si continua dezvoltarea personala prin implicarea in coordonarea si evaluarea unor activitati la nivel national. Membrii echipelor nationale beneficiaza de stagii de formare si de indrumarea expertilor interni dar si externi ai organizatiei.
La nivel local, activitatile din proiect au fost lansate pe listele organizatiei de discutii sau direct catre voluntarii adulti care lucreaza direct cu tineri si copii, acestia luand decizia daca isi completeaza activitatile de la nivel local si cu noi alte idei de programe. Activitatile organizate la nivel national dar cu impact la nivel local sunt prezentate pentru a se observa beneficiile atat in randul copiilor si tinerilor cat si a comunitatii locale.


| Rezultatele proiectului
    La nivel national:
- finalizarea a 4 manuale (peste 500 de pagini) si 4 curricule anuale de activitati (peste 100 de activitati) pentru voluntarii adulti privind profilul, nevoile si pedagogia cercetaseasca pentru fiecare grupa de varsta (7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani, 18-24 ani);
- realizarea unui manual cu “100 de idei de educatie non formala” oferit tuturor ONG-urilor din domeniu
- completarea echipei de formatori cu 15 membri noi care au participat la stagiul de formare;
- 80 de voluntari formati in animatie socio educativa si pedagogie;
- 3 tabere nationale pentru peste 350 copii si tineri intre 7 si 18 ani din peste 20 de localitati din tara;
- 1 program national pentru tinerii peste 18 ani pentru a se realiza activitati sociale si educative intr-o zona rurala necunoscuta.
La nivel local:
- organizarea in peste 25 de localitati a cel putin o activitate din cele 5 din proiect: Pot Salva si eu un copac, 1 iunie in natura, Zambete Colorate si Festivalul Luminii.
Pentru atingerea rezultatelor propuse:
-am mobilizat peste 2500 de copii, tineri si adulti pentru a se implica activ in cel putin o activitate a proiectului
-am organizat 4 intalniri de lucru pentru echipele nationale ale organizatiei
-s-a comunicat intens pentru promovarea si implementarea activitatilor
-s-a lucrat peste 5000 de ore pentru implementarea activitatilor din proiect
-am diseminat rezultatele proiectului prin conferinta cu peste 100 de participanti din peste 30 de organizatii si institutii din Romania.
-am oferit activitati pentru peste 20 000 de copii, tineri si adulti din tara.


| Bugetul proiectului (in RON)
    320859

| Parteneri
    Asociatia CREATIV, Organizatia Mondiala a Miscarii Scout – European Scout Region (OMMS-ESR)

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes