close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Prevenirea abandonului scolar in judetul Galati



| Organizator:
    Fundatia Inima de Copil
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Fundatia Inima de Copil desfasoara de 18 ani servicii sociale pentru copii si familii in dificultate si copii cu dizabilitati din judetul Galati. Asadar nu ne-a fost greu sa observam nevoia locala imensa de servicii si suport pentru prevenirea abandonului scolar si familial. Statiticile Eurostat si UNICEF nu au facut decat sa ne confirme observatiile: in ultimii 10 ani a existat o crestere continua a ratei saraciei in Romania si a ratei abandonului scolar in invatamantul primar si gimnazial, in 2014 fiind de 19,2 %. Judetul Galati este pe locul 6 in ceea ce priveste somajul si are o structura slab dezvoltata de servicii de prevenire, mai ales in mediul rural. In 2005, cu ajutorul la teme acordat pentru 2 copii, am inceput de fapt ceea ce avea sa devina un important Program de prevenire a abandonului scolar in judetul Galati.

| Scopul programului
    Scopul programului este sustinere acordata copiilor pentru prevenirea parasirii timpurii a scolii pentru copiii din familii cu venituri mici si care au un risc mare abandon scolar.

Primul obiectiv in 2005 a fost deschiderea unui centru de zi intr-un sat, pentru 10 copii. In 2014 ne-am propus oferirea de servicii sociale integrate si mentinerea in sistemul de educatie a peste 250 de copii din familii cu venituri intre 40 – 200 lei/membru de familie. Si in acelasi timp continuarea dezvoltarii parteneriatului cu scolile din judetul Galati in care se implementeaza programul, ca si extinderea sa.


Prevenirea abandonului scolar in judetul Galati Prevenirea abandonului scolar in judetul Galati Prevenirea abandonului scolar in judetul Galati

| Aria geografica
    Judetul Galati

| Rezumat
    Fundatia Inima de Copil are de 18 ani servicii sociale pentru copii si familii in dificultate din judetul Galati. Asadar nu ne-a fost greu sa observam nevoia locala imensa de servicii si suport pentru prevenirea abandonului scolar si familial.

Scopul “Programului de prevenire a abandonului scolar in judetul Galati“este sustinerea copiilor din familii cu venituri mici si care au un risc mare de abandon scolar sau familial pentru prevenirea parasirii timpurii a scolii.

Primul obiectiv in 2005 a fost deschiderea unui centru de zi intr-un sat, pentru 10 copii. Iar in 2014 a fost oferirea de servicii sociale extinse, integrate si adaptate si mentinerea in sistemul de educatie a 250 de copii din familii cu venituri intre 40 – 200 lei/membru de familie/luna.

Ce am realizat?

Beneficiari directi doar in perioada 2011 – 2013: 342 copii, 983 de membrii ai familiilor copiilor. In 2014: 299 de copii si 1200+ membrii ai familiilor lor, 54 de copii au participat la tabere de vara. Peste 80 % dintre copii au ramas in scoala. In plus, peste 670 copii au primit sprijin material/cadouri de Craciun. Am colaborat cu cadre didactice din 25 scoli de la nivelul judetului si persoane de la nivelul autoritatilor locale. 38 de voluntari au fost implicati in 2014 donand peste 400 de ore de voluntariat.


Programul a contribuit in 10 ani la o mai buna integrare si incluziune a copiilor cu risc de abandon scolar si familial din judetul Galati si la respectarea dreptului acestor copii la educatie. Am incercat sa inducem copiilor atractia pentru educatie , cresterea increderii de sine si autovalorizarea, contribuind la cresterea calitatii vietii lor, la stabilitatea lor emotionala. Am oferit o perspectiva diferita asupra modelului educativ si am provocat la schimbare comunitatile locale.



| Date beneficiari
    Copii din judetul Galati care aveau fie situatii scolare foarte proaste si risc de abandon scolar, fie proveneau din familii cu venituri sub 200 lei/persoana/ luna, fie ambele, in plus erau din familii monparentale/ cu parinti plecati din tara / familii numeroase;

- Parinti si membrii ai familiilor acestora;

- Cadre didactice/ autoritati locale.

Beneficiari directi in perioada 2011 – 2013: 342 copii, 983 de membrii ai familiilor copiilor, 45 cadre didactice.

Beneficiari directi in 2014: 120 de copii in programe zilnice tip centre de zi/scoala dupa scoala, 127 copii in programe consiliere, 52 copii in programe de burse lunare, peste 1200 membrii ai familiilor copiilor, 54 de copii care au participat la tabere de vara, peste 670 copii ce au primit sprijin material/cadouri de Craciun .


| Rezultatele programului
    Programul a contribuit in mod cert la o mai buna integrare si incluziune a copiilor cu risc de abandon scolar si familial din judetul Galati si respectarea dreptului acestor copii la educatie. Am incercat sa inducem copiilor atractia pentru educatie si prin furnizarea de modele, cresterea increderii de sine si invatandu-i autovalorizarea, contribuind la cresterea calitatii vietii lor, la stabilitatea lor emotionala. Am oferit o perspectiva diferita asupra modelului educativ si am provocat la schimbare cadrele didactice din scolile partenere.



Doar in 2014: 299 de copii din familii foarte sarace si peste 1200 de parinti/ membrii ai familiilor acestora au beneficiat direct si constant de proiectele din cadrul programului: 120 de copii de activitati zilnice tip centre de zi/scoala dupa scoala cu sprijin la teme si masa, 127 copii in programe consiliere saptamanale, 52 copii au primit burse lunare, 54 de copii au participat la tabere de vara. Peste 80 % dintre copii au ramas in scoala.

In plus, peste 670 copii au primit sprijin material/cadouri de Craciun.

Am realizat: 204 consilieri si sesiuni interactive de grup, consilieri individuale cu copiii 481 vizite monitorizare in familii, anchete sociale, consiliere sociala, monitorizare scolara, 401 activitati speciale, participari la evenimente artistice, culturale, aniversari lunare pentru zile de nastere.

Am colaborat cu peste 40 de cadre didactice din scoli de la nivelul judetului si persoane de la nivelul autoritatilor locale. 38 de voluntari au fost implicate in 2014 donand peste 400 de ore de voluntariat.


| Bugetul programului (in RON)
    2107562

| Parteneri
    In decursul perioadei 2011-2014 am avut numerosi parteneri, dupa cum urmeaza: Institutii: Sc 22 Galati, Sc 2 si 3 Pechea, Sc 2 Tecuci, Sc 16 Galati, Sc gimnaziala Frumusita, Primaria Galati, Pechea, DGASPC Galati, Inspectoratul Scolar Judetean Galati, gradinite si scoli din municipiul Galati si din judet Organizatii: Fundatia pentru Dezvoltarea Popoarelor, Fundatia Cuvantul Intrupat, Macon Galati, Heart of a Child Marea Britanie Companii: SC DAMEN SA, BRD, Alewijnse, DB Schenker SA

| Website-ul programului
    http://inimadecopil.ro/index.php/2011-07-28-18-14-23/2013-03-23-14-07-14/item/25-centre-de-zi





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes