close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Locuinte protejate pentru adultii cu probleme de sanatate mintala



| Organizator:
    Fundatia Estuar
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    In 1993, spitalele mamut de psihiatrie, cu sute de paturi, erau singurele surse de “suport” pentru persoanele cu problema de sanatate Mintala, oferind medicamente si spitalizare pe termen cat mai lung. Pacientii ajunsesera sa isi piarda acolo orice abilitate de viata. Astfel, cativa psihiatri scotieni au hotarat sa impartaseasca din experienta de program in comunitate ca alternativa la spitalul de psihiatrie si au ales o zona in care un exista nici un program in comunitate si nimic care sa sprijine pacientii. Au ales Bucuresti si impreuna cu cativa psihiatri curajosi si entuzasti de aici au cumparat un apartament intr-un bloc obisnuit in care au preluat trei persoane din spitalul de psihiatrie.

| Scopul proiectului
    Scopul programului este de a oferi o viata obisnuita si demna, in comunitate, pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala din locuintele protejate ale Fundatiei Estuar. Obiectivele programului sunt de a mentine si dezvolta abilitati de viata independenta pentru beneficiarii locuintelor (capacítate pentru maxim 12 persoane), de a furniza servicii de consiliere sociala, psihologica, psihiatrica, vocationala si de a reface si mentine relatiile de familia. Un alt obiectiv este de a crea o retea de actori cheie care sa ofere complementaritate programului, prin adaugarea de resurse comunitare.

Locuinte protejate pentru adultii cu probleme de sanatate mintala Locuinte protejate pentru adultii cu probleme de sanatate mintala Locuinte protejate pentru adultii cu probleme de sanatate mintala

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Programul de locuinte protejate (4 apartamente pentru 12 persoane cu probleme de sanatate mintala) oferit de Fundatia Estuar are obiectivul de a mentine persoanele cu probleme de sanatate mintala într-un mediu obisnuit, permitandu-le acestora sa duca o viata independenta de institutiile medicale si de a sustine relatia cu membrii familiei. De asemenea, pentru o mai buna incluziune in societate beneficiarii sunt incurajati sa-si dezvolte abilitatile de auto-reprezentare sociala.Pentru multi oameni cu probleme de sanatate mintala locuinta a fost un adapost. Frecvent bolnavii psihic din Romania sunt evacuati pentru neplata datoriilor la intretinerea blocului, sunt escrocati de membrii familiilor lor sau de straini si pentru foarte putini bani îsi “vand” casele. Singura destinatie a acestor oameni raman spitalul de psihiatrie, spitalul de cronici sau strada. Aici ii vedem cersind, vorbind cu voci pe care doar ei le aud, tipand la balauri imaginari, speriindu-ne ca am putea fi atacati.
Activitatile curente sunt cele de suport si instruire a beneficiarilor pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unei vieti independente, de consiliere sociala, psihiatrica si psihologica, activitati de terapie prin teatru, dans, prin pictura,de reprezentare sociala – relationare cu institutii, membri ai comunitatii, apartinatori, de informare si suport pentru apartinatori (sociala, psihologica, psihiatrica, interventie in criza). Organizarea si petrecerea timpului liber se fac la sugestia beneficiarilor.
In cei 25 de ani de derulare, programul a deservit 59 de beneficiari (doamna Magda C. beneficiaza de program din 1994 si pana in prezent) si peste 100 de apartinatori, oferindu-le dreptul si oportunitatea unei vieti obisnuite si demne, in comunitate si nu in institutii.


| Date beneficiari
    12 persoane adulte cu probleme de sanatate mintala

| Date beneficiari
    Adultii cu probleme de sanatate mintala, adultii care se confrunta cu probleme temporare de adaptare si comunicare, familiile si prietenii persoanelor cu probleme de sanatate mintala, specialistii din domenii ca: psihiatria, asistenta sociala, psihologia, dreptul, etc, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale.

| Activitati
    Activitatile sunt: intalnirea echipei de proiect, activitati terapeutice (terapia prin teatru, prin dans, prin pictura), suport si instruire a beneficiarilor pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai autonom ,reprezentare sociala – relationare cu institutii, membri ai comunitatii, apartinatori (advocay), activitati diverse pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare si relationare, activitati cu caracter instructiv si recreativ, consiliere si suport pentru beneficiari, informare si suport pentru apartinatori, consiliere sociala, psihologica si psihiatrica, interventie in criza, activitati de igiena persoanala, activitati de promovare si informare a diversilor actori sociali despre servicii si rezultatele acestora, managementul listei de asteptare in programul de locuinte protejate, evaluarea periodica a beneficiarilor, a calitatii serviciilor si a gradului de satisfactie al beneficiarilor, raportare.
Metodologia programului de locuinte protejate foloseste urmatoarele instrumente si metode de lucru: intalnirile echipei de lucru, intalnirile “de casa” cu beneficiarii, consultarea,
sedintele de suport/consiliere individual/a si grupuri de suport, sesiuni de instruiré, grupurile terapeutice si lucrative, intalniri cu apartinatorii, motivarea beneficiarilor, managementul listei de asteptare, evaluarea beneficiarilor. Se folosesc fisa de inscriere, fisa de evaluare intiala, evaluarea individuala in 5 directii, ancheta sociala etc.


| Rezultatele proiectului
    In cei aproape 25 de ani de la inceperea implementarii am sprijinit 59 de beneficiari, oferindu-le suport si oportunitatea unei vieti obisnuite si demne in comunitate si nu in spital sau pe strada. Dintre acestia, 3 si-au gasit parteneri de viata si s-au casatorit in timp ce erau parte din programul de locuinte protejate. Alti 5 beneficiari au decedat dupa ani grei de lupta cu cancerul. Trei dintre beneficiari au petrecut la Estuar peste 20 de ani din viata lor, doamna Magda fiind beneficiara chiar de 24 de ani. Printre acestia am avut fost medici, ingineri, muncitori, artisti, oameni care un au lucrat niciodata, casieri etc. Chiar daca pare banal si de neimaginat, beneficiarii au invatat in program sa gateasca, sa isi gestioneze banii si sa isi cumpere mancare, sa isi calce hainele sau au fost pentru prima data intr.-o vacanta la mare. Cei mai multi dintre beneficiari au dobandit abilitati pentru a se angaja si a mentine un loc de munca. Tot in cadrul programului beneficiarii au invatat sa fie (mai) independenti, sa isi gestioneze efectele bolii, sa decida si sa isi asume consecintele deciziilor, sa experimenteze esecul si succesul, sa isi mentina un loc de munca, sa isi plateasca facturile, sa respecte drepturile si libertatile celorlalti prin traiul in común, sa vorbeasca liber despre boala cum vor si cand vor. Tot ca urmare a intrarii in program, nr. de internari in spitalul de psihiatrie a scazut la mai mult de jumatate. Estimam (caci multi ani datele s-au strans pe caiete pana la aparitia primului computer in fundatie) un numar de peste 23.000 de ore de terapie.

| Bugetul
    5420800,00

| Parteneri
    Fundatia Estuar (1993-prezent) in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului Sector 4 Bucuresti (din anul 2007).

| Website proiect
    http://www.estuar.org/proiecte-implementate-de-catre-fundatia-estuar/proiecte-in-derulare/374-serviciul-de-locuinte-protejate





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->