close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campania "Dimensiunea sociala a educatiei - Ti s-a acrit?! "



| Organizator:
    Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    ANOSR militeaza pentru un sistem educational echitabil,in care aspectele financiare nu sunt bariere pt ca studentii sa poata avea un traseu educational calitativ.Ptr a realiza si promova politici educationale menite sa ridice nivelul conditiilor de studiu, ANOSR a sondat nevoile studentilor prin intermediul org.membre.A fost aplicat un numar de 19583 de chestionare in 24 de universitati,respectiv 138 de facultati din Romania.Organizatiile studentesti au distribuit chestionarele respectand diversitatea studentilor reprezentati respectiv pe specializari, cicluri, ani de studiu si forma de finantare.Chestionarul a avut23 de intrebari ce vizau aspecte precum: statutul financiar al studentului, perceptii cu privire la: taxele de studiu, alte taxe percepute de catre universitati, conditiile din camine si cantine, burse si alte servicii sociale.

| Scopul proiectului
    Scopul:crearea unor politici educationale care sa sustina nevoia studentilor de a beneficia de un sprijin social real in cadrul comunitatii academice.Ne-am propus sa crestem increderea studentilor in organizatiile studentesti si sprijinirea permanenta a acestora in demersurile initiate la nivel local.Dintre obiectivele specifice amintim:Identificarea nevoilor sociale ale studentilor;Sprijinirea organizatiilor studentesti in solutionarea problemelor identificate;Crearea si promovarea de politici nationale in domeniul dimensiunii sociale;Cresterea increderii studentilor in organizatiile stud.

Campania "Dimensiunea sociala a educatiei - Ti s-a acrit?! " Campania "Dimensiunea sociala a educatiei - Ti s-a acrit?! " Campania "Dimensiunea sociala a educatiei - Ti s-a acrit?! "

| Aria geografica
    Timisoara, Alba-Iulia, Baia Mare, Cluj-Napoca, Targu Mures, Petrosani, Hunedoara,Drobeta Turnu-Severin, Sibiu, Iasi, Suceava, Galati, Constanta, Bucuresti.

| Rezumat
    Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a avut intotodeauna ca prioritate in actiunile desfasurate nevoile studentilor. De asemenea, Procesul Bologna defineste dimensiunea sociala ca fiind „dimensiunea care promoveaza egalitatea de sanse in invatamantul superior”. In acest context, ANOSR a luat initiativa sondarii nevoilor si perceptilor studentilor in ceea ce priveste acest aspect.
Asadar, proiect a avut ca obiective: identificarea, prin intermediul organizatiilor studentesti, nevoilor sociale cu care se confrunta studentii, influentarea deciziilor la nivel local, crearea unui cadru national de dezbatere a politicilor educationale nationale cu experti si actori din domeniul educational, realizarea, la nivel local, a unui training pe tema reprezentarii si publicarea unui toolkit cu exemple de buna practica in ceea ce priveste capacitatea de lobby a organizatiilor studentesti.
Cel mai important rezultat al acestei campanii il reprezinta realizarea unui studiu aplicarea a 19.583 de chestionare (cu intrebari ce vizau statutul financiar al studentului, perceptiile cu privire la taxele de studiu, conditiile din camine si cantine, bursele studentesti si alte servicii sociale oferit) in 24 de universitati, respectiv 138 de facultati din Romania. Aceasta actiune a facut posibila realizarea celui mai amplu studiu de acest gen, la nivel national. Odata cu lansarea studiului, s-a realizat o dezbatere cu actori decizionali din domeniul educational pentru a analiza rezultatele obtinute in urma desfasurarii proiectului.


| Date beneficiari
    Studentii beneficiari au fost incurajati sa completeze chestionarul prin discutiile directe cu acestia(facute de catre membrii organizatiilor) si prin intermediul materialelor de promovare si sensibilizare a acestora. Studentii membri in organizatiile studentesti au fost responsabilizati prin intermediul intalnirilor de lucru avute la nivel national si prin prezentarea importantei acestui proiect atat pentru studentii beneficiari cat si pentru organizatiile membre menite sa se legitimeze si mai mult ca structuri legitime de reprezentare a studentilor.

| Rezultatele proiectului
    - Cel putin 19.000 de chestionare aplicate in randul studentilor. Acesta fiind cel mai mare si legitim studiu realizat vreodata pe nevoile studentilor din Romania
- 25 de studenti formati in vederea reprezentarii in forurile decizionale din universitati.Astfel, acestia au putut da mai departe informatiile pe care le-au asimilat, invatand la randul lor alti studenti
- 200 de toolkit-uri pentru organizatii studentesti. Acestea sunt puncte de reper in reprezentarea studentilor la nivel local.
- Studiul „Nevoile Sociale ale Studentilor din Romania- o prioritate ce necesita solutii”. Acesta a aratat clar care sunt nevoile sociale ale studentilor, cum traiesc si a stabilit o linie clara pentru care organizatiile studentesti trebuie sa lupte in apararea drepturilor studentilor
- Identificarea de solutii concrete la nevoile sociale ale studentilor

Pe termen lung
- Solutionarea problemelor studentilor la nivel local
- Cresterea implicarii studentilor in procesele decizionale locale
- Dezvoltarea organizatiilor studentesti ca structuri de reprezentare a studentilor
- „Politica studentilor cu privire la dimensiunea sociala a educatiei”
- Imbunatatirea conditiilor sociale ale studentilor din Romania
- Aducerea pe agenda publica a dimensiunii sociale a educatiei


| Bugetul proiectului (in RON)
    33808

| Parteneri
    Parteneri: Vodafone, ANST, CCSB, Tocaroba, Fany, 24 Fun, Adevarul.

| Website-ul proiectului
    www.social.anosr.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes