close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy



| Organizator:
    Asociatia Create.Act.Enjoy
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Initiat in 2012 si desfasurat anual, proiectul a pornit din convingerea ca rolul artistului e sa aduca in comunitate bucurie, creativitate si speranta. Atunci cand oamenii devin pacienti au nevoie mai mult ca oricand sa fie sprijiniti moral, inveseliti, atrasi spre activitati de relaxare si impulsionati sa descopere lucruri la care sa se gandeasca, in afara de diagnostic sau boala. Spitalele clujene trateaza persoane din toata regiunea, multi pacienti provenind din mediul rural sau din orase mici, iar perioada de internare este de foarte multe ori singura pe care o petrec in Cluj-Napoca. Experienta din ultimii ani a demonstrat ca interventia directa a artistilor stimuleaza participarea intr-un procent mai mare in cadrul activitatilor socio-culturale. Din 2016, pe langa editia anuala din vara, proiectul are si una speciala de Crăciun.

| Scopul proiectului
    Scop: Cresterea starii de bine a pacientilor si a cadrelor medicale si stimularea imbunatatirii starii de sanatate a pacientilor din 4 spitale clujene, participante la activitati de terapie prin arta in 15.05-19.08.2018.
OB gen: Imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor participanti; Imbunatatirea relatiei cadru medical-pacient.
OB specif: Cresterea starii de bine a 2500 pacienti internati; Realizarea de activitati creative pentru 8000 beneficiari; Stimularea abilitatilor de comunicare si relationare a 300 participanti care provin din medii sociale diferite, cu varste si etnii diferite.


Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy

| Aria geografica
    Cluj-Napoca, Cluj

| Rezumat
    Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy a intampinat nevoia de a creste starea de bine si de a pune in serviciul pacientilor artele interactive, pe care le-a adus in spatiul spitalelor. Scopul proiectului a fost de a suplimenta terapia conventionala aplicata pacientilor din 4 spitale clujene, in vederea imbunatatirii starii de sanatate a acestora, prin activitati artistice interactive, realizate de echipa proiectului (actori, regizori, fotografi, videografi, muzicieni, traineri si voluntari). Peste 8000 de pacienti, apartinatori, cadre medicale si personal adiacent au beneficiat de momente artistice itinerante, ateliere de terapie prin artă (teatru, realitate virtuala, muzica, pictura), concerte de muzica live, spectacole, instalatii artistice, expozitii si vizite individuale.
Terapia prin arta este caracterizata de procese artistice avand ca scop sporirea si imbunatatirea sanatatii emotionale, psihice si fizice. Metoda Create.Act.Enjoy pune accentul pe dezvoltarea umana, apeland la arta spectaculara si integreaza procesul de creatie, cu modele de consiliere si psihoterapie. Studiile recente recunosc ca o prioritate nevoia de a lua in considerare, cand vine vorba despre sanatate, conceptul de stare de bine (wellbeing) ca parametru ce poate masura gradul de satisfactie si capacitatea persoanei de a fi productiva, de a se integra social si de a functiona. O retea de prieteni apropiati, sentimentul de apartenenta, capacitatea de a se adapta la schimbari, sentimentul de a avea un scop si un sens in viata sunt intre factorii care influenteaza starea de bine a fiecarui om. Metodele de lucru propuse au fost construite pe principiu participativ si caracterizate de interactivitate, creativitate si incluziune, adecvate grupului tinta.


| Date beneficiari
    Directi: (1)Pacientii celor 4 spitale, internati pe perioada proiectului, care au participat la ateliere de terapie prin arta, concerte, momente artistice, vizite individuale – aprox. 8000 pers. (2)Cadrele medicale din cele 4 spitale participante – aprox. 500 pers. (3)Vizitatorii si apartinatorii pacientilor – aprox. 600 pers. (4)Conducerea spitalelor, prin optimizarea metodelor complementare de terapie; (5)Artistii cooptati in proiect - 50 pers.; (6)Voluntarii implicati - 40 pers.

| Date beneficiari
    Indirecti: (1)Conducerea celor 4 spitale, prin capitalul de imagine dobandit; (2)15 parteneri de proiect; (3)Publicul clujean - aprox. 200 pers.; (4)Comunitatea locala si regionala; (5)Asociatia Create.Act.Enjoy si colaboratorii sai - aprox. 60 pers.

| Activitati
    Vizand imbunatatirea starii de bine prin participarea la activitati socio-culturale, proiectul a fost compus din: (1)organizare management de proiect; (2)promovare si diseminare; (3)documentare, informare si realizare de chestionare in spitale; (4)pregatire si desfăsurare ateliere si interventii artistice; (5)desfasurare intalniri individuale; (6)concerte, spectacol, instalatii multimedia; (7)reconditionare curte interioara a spitalului; (8)pregatire materiale video, expozitii si prezentare finala; (9) realizare raport final.
S-au realizat incadrarea echipei, repartizarea atributiilor, planul de implementare, monitorizarea, asigurarea necesarului material. Promovarea s-a axat pe marirea vizibilitatii activitatilor si a beneficiilor artei, atat in spitale cat si la nivelul comunitatii clujene.
Artistii au realizat 3 concerte, 1 spectacol, 2 instalatii multimedia si 10 interventii itinerante bazate pe improvizatie teatrala, oferind flori, baloane si fructe.
Au fost realizate 170 de vizite la pacientii fara apartinatori. Trainerii au coordonat 12 ateliere (teatru; realitate virtuala; muzica; pictura), abordand metode de lucru inovatoare si originale.
Au fost pregatite materialele video, expozitiile, prezentarea finala, raportul tehnico-financiar, dosarul de presa si feedback.


| Rezultatele proiectului
    513 chestionare aplicate pacientilor si personalului medical au confirmat o data in plus ca nevoia la care raspunde proiectul este detectata corect si corespunzator.
Efecte observate:
-beneficiari: eliberarea de tensiuni, stres, frustrari si sentimente negative; dezvoltarea abilitatilor sociale intre participanti de profesii, etnii sau religii diferite; imbunatatirea starii de bine si implicit a gradului de recuperare a pacientilor; diminuarea gradului de solitudine; dezvoltarea abilitatilor de exprimare a emotiilor si dorintelor; dispunerea de o serie de instrumente de relaxare pe care beneficiarul le poate aplica acasa.
-comunitate: cresterea gradului de informare si familiarizare cu notiunile de „stare de bine” si „terapie prin arta in sprijinul sanatatii”; cresterea gradului de constientizare cu privire la beneficiile produse de activitatile artistice asupra sanatatii.
In cadrul celor 10 interventii artistice itinerante, actorii au interactionat cu peste 8000 de persoane, care s-au bucurat de prezenta lor in saloane si de momentele amuzante create, dovada stand scurtmetrajele si fotografiile realizate.
In cadrul a 12 ateliere creative, 3 concerte si 1 spectacol, echipa a interactionat cu peste 300 de beneficiari. Rezultatele imediate s-au vazut in atitudinea lor si in faptul ca starea initiala a fost schimbata intr-una pozitiva.
Feedback-ul in comunitate a aratat un interes crescut pentru proiectul de terapie prin arta, informatiile publicate pe pagina de Facebook bucurandu-se de un numar foarte mare de reach-uri, view-uri, like-uri, reactii, share-uri si comentarii.


| Bugetul
    121360,35

| Parteneri
    Asociatia Create.Act.Enjoy (organizator), Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian”, Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Dr. Octavian Fodor”, Centrul Cultural Clujean, Asociatia Beard Brothers, Clusterul de Industrii Creative, Casino – Centru de Cultura Urbana, Departamentul de Sanatate Publica (FSPAC), Urania Palace, Fast Print, Subway.

| Website proiect
    http://createactenjoy.com/terapie-prin-arta/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->