close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul de Socializare al Seniorilor Niciodată Singur



| Organizator:
    Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor
| Categorie:
    Dezvoltare economică și socială
| Problema de fond
    Am pornit ideea unui spațiu cu activități recurente prin identificarea unei nevoi acute de socializare în rândul seniorilor din România, prin studiul derulat în 2021 de asociație împreună cu Kantar România, singurul studiu care abordează problematica singurătății în rândul vârstnicilor, din România. Evaluarea impactului programului nostru de vizite la domiciliu a arătat că vârstnicii care aveau un grad de autonomie mai mare își doreau să aibă acces la mai multe posibilități de a interacționa și cu oameni de vârsta lor, cu care să formeze grupuri și să demareze alte activități.

Dorința de a avea o intervenție relevantă în viața lor și a-i încuraja să continue să își cultive propria lor autonomie, ne-a condus spre o serie de focus-group-uri cu vârstnici (4 asemenea întâlniri), prin care am construit programul de activități derulate.


| Scopul proiectului
    Scopul Centrului de Socializare al Seniorilor este de a diminua sentimentul de singurătate în rândul vârstnicilor din București, deoarece singurătatea duce la izolare și degradarea sănătății fizice și mintale.

Obiectivele programului sunt de a veni în întâmpinarea unor nevoi acute ale beneficiarilor seniori:

Menținerea unui stil de viață activ, sănătos și informat.

Exersarea creativității și îndemânării.

Promovarea sănătății mintale și a unei mai bune conexiuni cu sinele.

Menținerea seniorilor implicați în societate și la curent cu lumea din jur.


Centrul de Socializare al Seniorilor Niciodată Singur Centrul de Socializare al Seniorilor Niciodată Singur Centrul de Socializare al Seniorilor Niciodată Singur

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    În 2021, împreună cu Kantar România, am realizat un studiu reprezentativ național calitativ și cantitativ care a explorat problematica singurătății vârstnicilor. Din acest studiu a reieșit că 1 din 4 vârstnici din mediul urban se confruntă cu un grad extrem de singurătate, 3 din 10 vârstnici nu au cu cine să schimbe o vorbă sau pe cine să se poată baza la nevoie, 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală, accentuată de singurătate, iar 1 din 2 vârstnici nu beneficiază de suficient sprijin din partea apropiaților și comunității.

Astfel, am creat Centrul de Socializare al Seniorilor, un program care își dorește să prevină singurătatea în care se refugiază vârstnicii odată cu pierderea autonomiei personale și a micșorării cercului lor social. Centrul funcționează atât ca spațiu de socializare, cât și ca centru de activități, iar programul de activități a fost construit împreună cu vârstnicii, prin întâlniri de tip focus grup și include ateliere care îi ajută pe beneficiari pe mai multe paliere și pun accent pe abilități esențiale pentru o bătrânețe trăită cu demnitate: îi mențin activi și sănătoși (prin ateliere de dans, yoga, Q&A cu specialiști, medici și farmaciști), îndemânatici și utili (ateliere practice care le stimulează creativitatea, îndemânarea și le redau încrederea că sunt în continuare utili), conștienți de sine (grupuri de sprijin, ateliere de dezvoltare personală), implicați și relevanți în comunitate (ateliere de digitalizare, activități inter-generaționale și voluntariat) și sociabili (proiecții de film, spectacole de teatru sau concerte, jocuri de grup etc.).

În acest mod, Centrul a reușit în numai 6 luni să adune un număr de 120 de membri activi și peste 110 ateliere și activități.


| Date beneficiari direcţi
    În 6 luni, am înrolat 120 de vârstnici beneficiari, care vin la activități în mod curent. Interesul pentru activitățile centrului a fost mult mai mare decât ne așteptam, iar doar în luna septembrie s-au înscris 378 de vârstnici online, interesați să devină membri ai centrului.

Beneficiarii centrului sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani din București sau împrejurimi, deplasabile, care se confruntă cu singurătatea și resimt o nevoie de a socializa și de a se menține activi în societate.


| Activitati
    Ian-Mai 2022: Am identificat partenerul strategic pentru proiectul unui Centru de Socializare al Seniorilor în București - Farmaciile Dr. Max.

Iun: Am organizat 4 focus grup-uri cu 25 de vârstnici din București, beneficiari ai altor programe, dar și potențiali, de vârste și profile diferite. Am construit programul primelor luni de centru și detalii ca: ora, durata, frecvența activităților, nevoia lor de la spațiu.

Iul-Dec 2022: Am lansat centrul în iulie și de la acel punct, am desfășurat neîntrerupt peste 110 activități zilnice, de luni până vineri, în intervalul 10–13. Am adunat în 6 luni 120 de vârstnici membri, cu o prezență medie la activități de 28 vârstnici/activitate, iar în luna noiembrie am avut cea mai mare prezență - 400 de participări.

Am organizat de-a lungul celor 6 luni de funcționare: întâlniri cu specialiști (farmaciști, medici), ateliere împotriva dezinformării (ținute de o jurnalistă), întâlniri de digitalizare (cu parteneri ca ECDL sau Microsoft), ateliere de creativitate și manualitate, cursuri de dans, terapie prin râs, șezători de tricotat (Fularul de la Bunica), grupuri de suport cu psihologi (Clubul Amintirilor), chiar și oportunități culturale - un spectacol de teatru cu echipa Teatrului Evreiesc de Stat, în spațiul Centrului.

Împreună cu cei de la Dr. Max, am construit o bibliotecă accesibilă membrilor centrului, iar în timpul săptămânii, vârstnicii pot consulta ziarele care vin la sediu, pentru a fi la zi cu ce se întâmplă în jurul lor.


| Rezultatele proiectului
    Încurajăm beneficiarii membri ai Centrului de Socializare să vină înspre noi cu feedback și ne bucurăm când auzim de la aceștia povești de succes despre prietenii legate la activități, grupuri formate la Centru care se organizează autonom și inițiază activități în afara centrului, sau pur și simplu când primim mulțumiri și aprecieri de la beneficiarii cărora viețile li s-au schimbat radical de când iau parte la activitățile centrului. Mulți dintre ei au primit inclusiv de la medici psihologi recomandarea de a veni la centru și vin cu recurență la activități, ceea ce le dă un tonus bun și îi ajută să depășească stările depresive, acutizate de singurătate și lipsa de alternative reale de petrecere a timpului și activități potrivite pentru seniori în România. Unii dintre ei și-au dorit să se implice și în viața de zi cu zi a Centrului și să ajute la alte activități ale organizației prin voluntariat și asta ne arată cât de apropiați se simt de organizație, dar și cât de utili pot deveni societății dacă le este oferit un context prin care să fie puși în valoare.

Centrul de Socializare adună o comunitate dinamică, vie, care apoi ajunge să creeze noi oportunități prin care să crească și să se dezvolte în interiorul ei. Am pus bazele unui model sustenabil, care favorizează dezvoltarea de noi proiecte în jurul lui, un incubator de idei și abordări inovatoare pentru activități adresate vârstnicilor, o categorie insuficient deservită în programe de educație, civism sau orice altceva ar putea să îi pună în lumină altfel decât primitori de asistență socială.


| Bugetul
    245990 LEI

| Parteneri
    Farmaciile Dr. Max

| Despre organizator
    Niciodată Singur și-a asumat misiunea de a alina sentimentul de singurătate al vârstnicilor și este prezentă în viața a 300 de vârstnici care locuiesc singuri din 9 orașe. Fiecare vârstnic înscris în program are alocat un voluntar care îl vizitează, îl ascultă și îl sprijină. În 2022, am deschis Centrul de Socializare al Seniorilor, unde vârstnicii din București pot participa zilnic, gratuit, la activități diverse și am lansat Buni la Vorbă, primul podcast cu și despre vârstnici.








| Website proiect
    www.niciodatasingur.ro/centru



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->