Participanti & Proiecte
Reformarea sistemului de protectie a copilului in Maramures
|
Organizator: Hope and Homes for Children Romania |
|
Categorie: Programe |
Singura sansa a unui copil sa se dezvolte normal este sa traiasca intr-un mediu de tip familial. Institutiile schilodesc viata copiilor pentru ca ii izoleaza si ii priveaza de afectiune. Ele nu ofera dragostea de care are nevoie un copil pentru a se dezvolta normal.
Intr-o institutie traiesc peste 100 de copii. Daca intri inauntru toti incearca sa te confiste. Vorbesc in acelasi timp, te intreaba daca mai stii in ce erau imbracati data trecuta, te roaga sa ii ajuti (unu’ii bate, altul ii fura mancarea, altul ii poarta hainele), te intreaba daca i-ai vazut bunicii, fratii, parintii. Sunt prea multi. La gramada, portia de atentie individuala pe care o primesc este infima. Si, fara comunicarea 1 la 1, copilul supravietuieste de la o zi la alta, obisnuindu-se ca este doar un numar. 1 din 100.
| Scopul programului
Scopul proiectului a fost inchiderea tuturor centrelor de plasament de tip vechi din Maramures si dezvoltarea de servicii de tip familial, astfel incat toti copii care traiau la acel moment in institutii sa fie mutati in medii de tip familial (fie reintegrati in familiile naturale, fie in asistenta maternala, fie in case de tip familial – maxim 10-12 copii). Iar pentru copiii ce riscau sa intre in sistem, obiectivul nostru a fost sa construim o retea de servicii care sa previna abandonul lor.
| Aria geografica
Judetul Maramures: Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu, Targu Lapus, Gardani, Ogna Sugatag, Cavnic, Bociciu Mare.
| Rezumat
Nevoile identificate: Instiitutiile de tip vechi sunt abuzive; nu ofera dragostea de care are nevoie un copil pentru a se dezvolta normal. Intr-o institutie ai un mediu apropiat de cel dintr-o cazarma, in care totul se intampla dupa anumite reguli, in care, de fapt, nimanui nu-i prea pasa de tine. Sunt niste membri de personal platiti sa-ti dea de mancare, sa te ingrijeasca. De multe ori ei nu gresesc cu nimic. Fac atat cat pot face 2 membri de personal la 20-30 de copii.
Obiective: Maramures - Un judet fara insitutii de protectie a copilului de tip mamut.
Activitati: Reformarea intregului sistemul de protectie a copilului din Maramures prin inchiderea tuturor acestor institutii.
1999-Leagan Cavnic: institutie pentru copii intre 0 si 3 ani
2000-Victor Babeş: institutie pentru copii prescolari
2001-Caminul Spital Sighet: institutie pentru copii cu nevoi speciale severe
2001-Gardani: institutie pentru copii cu dizabilitati de invatare
2001-Leagan Sighet: institutie pentru copii intre 0 si 3 ani
2006-Valea Borcutului: institutie pentru copii scolari tipici
2008-Barbu Delavrancea: institutie pentru copii cu dizabilitati de invatare
2008-Ocna Şugatag: institutie pentru copii scolari tipici
2008-Targu Lapuş: institutie pentru copii cu dizabilitati de invatare
2009-Baieti Sighet, Sighetu: institutie pentru copii scolari tipici
Rezultate: Dezvoltarea serviciilor de tip familial - Case de tip familial: 45, Centru de primire in regim de urgenta: 2, Centre de zi: 6, Centre de consiliere: 1, Centre maternale: 2, Copii reintegrati familial: 171, Reintegrare socio-profesionala: 260.
| Date beneficiari
Copii din institutiile inchise direct de HHC Romania: 1.250
Copii din institutiile inchise indirect de HHC Romania: 206
Din totalul celor 1.456 de copii salvati din cele 13 institutii inchise, 171 de copii s-au intors in familiile lor naturale, 260 de tineri au fost ajutati sa inceapa o viata independenta, iar restul traiesc astazi fie in asitenta maternala, fie in case de tip familial.
Membrii de personal au fost motivati si incurajati sa se specializeze in lucrul direct cu copii prin cursuri de formare oferite gratuit de HHC Romania pe baza parteneriatului semnat cu DGASPC Maramures. Peste 2.000 de angajati din Maramures au participat la cursurile noastre de formare. Acesti oameni au devenit persoane din interiorul sistemului care au ajutat la reforma lui catre un sistem de tip familial.
| Rezultatele programului
Judetul Maramures este un proiect pilot in care am reusit sa inchidem cu succes toate institutiile de tip mamut prin oferirea de alternative de tip familial personalizate fiecarui copil in parte. In acest moment Maramures este un judet complet reformat din punct de vedere al sistemului de protectie a copilului si ne dorim sa multiplicam acest proiect in toata tara. Misiunea HHC Romania este eradicarea institutionalizarii in tara noastra pana in 2020.
Am inchis direct 10 centre de plasament de tip vechi si dupa modelul proiectului nostru, Directia de Protectia Copilului Maramures a inchis ultimele trei institutii.
Pentru a sustine inchiderea institutiilor am construit 45 de case de tip familial, 2 centre de primire in regim de urgenta, 6 centre de zi, 2 centre maternale si 1 centru de consiliere.
Pentru beneficiarii nostri, nimic nu este mai important, decat sa stie ca familia lor ii doreste inapoi. Odata abandonati, copiii se pierdeau in vechiul sistem. Primul lucru pe care il facem este sa le cautam parintii adevarati. In urma inchideri centrelor din Maramures am reusit sa reintregram 171 de copii in familiile lor naturale sau extinse.
O alta schimbare majora, pentru copiii care au ramas in sistemul de protectie, a fost inlocuirea unei institutii cu o Casa de tip Familial. Inainte copiii nu participau la treburile gospodaresti, acum au responsabilitati pe care le impart la comun. Sunt integrati in comunitate, casele in care locuiesc fiind amplasate in cartiere de locuinte, nu mai sunt stigmatizati de perceptia oamenilor despre copiii care traiesc in institutii.
| Bugetul programului (in RON)
29648000,00
| Parteneri
Hope and Homes for Children Romania, Directia Generala de Protectie a Copilului Maramures, Ark - Absolute Return for Children, Hope and Homes for Children UK
| Website-ul programului
www.hhc.ro