close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Imbunatatirea accesului la ingrijiri paliative in Romania



| Organizator:
    HOSPICE Casa Sperantei
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In romania aproximativ 40000 oameni mor anual datorita cancerului. Afectiunile oncologice reprezinta a doua cauza a mortalitatii in tara noastra. Atunci cand tratamentul curativ nu mai are efect, cel mai adesea pacientii sunt trimisi acasa pentru a fi ingrijiti de familie, neavand acces la servicii care sa le asigure controlul simptomelor si o calitate a vietii pena la finele acesteia. La nivel national sunt doar 30 servicii specializate de ingrijiri paliative care asigura accesul a 5% din totalul celor care ar avea nevoie. In 2010 fundatia a organizat o intalnire strategica la Parlament pentru initierea unei strategii de dezvoltare, iar principalul aspect adus in discutie a fost cel legat de pregatirea profesionistilor si constientizarea populatiei asupra ingrijirii holistice, dincolo de tratamentul bolii.

| Scopul proiectului
    Scop: Dezvoltarea unei strategii pentru cresterea accesului pacientilor cronici/ oncologici din Romania la servicii de ingrijiri palliative.
Obiective
1. Dezvoltarea unei abordari paliative in randul personalului medical din sistemul de sanatate printr-un program comprehensiv de instruire.
2. Cresterea nivelului de informare in randul publicului larg privind drepturile pacientilor suferind de boli cronice amenintatoare de viata prin actiuni de constientizare si de informare.
3. Influentarea politicilor publice in domeniul socio- medical cu impact asupra ingrijirilor paliative.


Imbunatatirea accesului la ingrijiri paliative in Romania Imbunatatirea accesului la ingrijiri paliative in Romania Imbunatatirea accesului la ingrijiri paliative in Romania

| Aria geografica
    Romania

| Rezumat
    Proiectul a propus o strategie de dezvoltare a serviciilor de ingrijiri palliative pornind de la dezvoltarea resurselor umane prin specializarea personalului medical si crearea premiselor de a dezvolta aceasta specializare chiar in cadrul educatiei formale universitare. Cele 3 axe prioritare constau in: abordarea paliativa la nivelul personalului medical (studenti si profesionisti), constientizarea populatiei asupra unui concept de ingrijire centrat pe individ cu nevoile sale (prin materiale informative, sesiuni de training pentru voluntari, mediatizare) si influentarea politicilor publice in domeniul socio- medical cu impact asupra ingrijirii paliative.
Au fost selectate 10 comunitati pentru care nevoia de ingrijire depaseste un numar de 3000 de pacienti pe an, au fost instruiti lideri locali care sa actioneze ca promotori ai ingrijirii palliative si care la randul lor au organizat cursuri introductive a cate 3 zile la care au participat 285 de persoane. Totodata echipa organizatiei a elaborat o platforma de curs online recunoscuta de Colegiul Medicilor din Romania.
Pentru introducerea materiei in curricula universitara au avut loc 2 workshop-uri cu participarea universitatilor din Brasov, Cluj Napoca, Iasi, Targu Mures si Timosoara. 2 universitati au introdus in anul scolar 2012- 2013 materia in programa de scolarizare.
Reprezentanti ai Hospice Casa Sperantei au fost invitati sa sustina in cadrul Comisiei de Sanatate al Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legislatiei si la Casa de Asigurari de Sanatate conceptual de ingrijire paliativa la domiciliu.


| Date beneficiari
    Dintre cei 200 de profesionisti, 45 au fost implicati ca lideri de opinie si promotori ai ingrijirilor paliative la nivelul comunitatilor de resedinta. Astfel, acestia au fost instruiti si au avut ocazia sa organizeze cursuri de instruire, sa stabileasca relatii de colaborare cu institutiile locale si sa evaluaeze potentiale oportunitati pentru actiuni viitoare.
Profesorii din cele 5 centre universitare au fost implicati in elaborarea curriculei, construirea instrumentelor de lucru si a suportului de curs.


| Rezultatele proiectului
    Au fost formati 47 de formatori in ingrijiri palliative, provenind din 10 judete (cele mai afectate, cu numar de potentiali beneficiari peste 3000 pacienti/ an). Pe parcursul anului 2011, 20 din cei 47 de formatori au organizat in comunitatea lor cursuri de 3 zile pentru a promova abordarea paliativa, introducerea unui concept de ingrijire bazat pe pacient si familie. 285 participanti, personal medical din unitati publice si private au dobandit abilitati si cunostinte despre acest concept.
Pentru instruirea de baza si introducerea materiei in curricula universitara s-au reunite reprezentanti ai Universitatilor de Medicina din Iasi, Brasov, Cluj Napoca, Targu Mures si Timisoara. In urma primei intalniri a fost UMF Iasi a introdus ca disciplina obligatorie, iar UMF Cluj Napoca a introdus ca disciplina optionala “Ingrijirea paliativa”. De asemenea, grupul de lucru format din cadre universitare din cele 5 centre au dezvoltat instrumentele si materialul de curs.
Alte rezultate:
- lansarea primului curs online de Ingrijiri palliative- promovat prin brosuri (2000 ex) si site-uri medicale (www.paginamedicala.ro)
- organizarea unei conferinte internationale cu participarea a 96 de profesionisti, a Ministrului Sanatatii si a Presedintelui Ordinului Asistentelor din Romania.
- angajamentul de elaborare in cadrul Coalitiei de Ingrijiri Paliative a Strategiei Nationale in acest domeniu
- Invitatia adresata de reprezentanti ai Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor pentru sustinerea proiectului de Lege privind dreptul pacientului la Ingrijiri Paliative


| Bugetul proiectului (in RON)
    393777,5

| Parteneri
    Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->