close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Premiile Superscrieri



| Organizator:
    Fundatia Friends For Friends
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Am pornit de la ideea ca Romania are nevoie de povesti puternice si texte de calitate care informeaza corect, modifica perceptii si stereotipuri, emotioneaza, creeaza miscari sociale si, in final, schimba lumea in care traim.
Aceasta nevoie a cititorilor de scrieri facute cu simt al responsabilitatii, dublata de nevoia autorilor de a avea o noua miza in peisajul actual al presei romanesti, ne-au determinat sa construim acest program de incurajare a calitatii in scrierile de non-fictiune - una dintre putinele competitii, daca nu singura, care sustine acest tip de scriitura in Romania.


| Scopul programului
    Scopul proiectului este stimularea unei clase de autori, editori si publisheri cu simt de raspundere fata de cititori. Sau, altfel spus, coagularea unei noi generatii de jurnalisti si autori buni care spun povestile Romaniei de azi.

Obiective
1. Sa sprijim/premiem materiale jurnalistice de referinta
2. Sa crestem standardul de calitate al scrierilor jurnalistice
3. Sa avem un public mai educat in ceea ce priveste "cererea" de scrieri de non-fictiune




Premiile Superscrieri Premiile Superscrieri Premiile Superscrieri

| Aria geografica
    Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Bacau, Galati, Focsani, Brasov, Sibiu

| Rezumat
    Scrieri inteligente, robuste, documentate, care sa miste lucruri intr-o Romanie usor de antagonizat si manipulat: aceasta este miza Superscrierilor. Astfel de scrieri exista inca. Sunt repede acoperite de mareea de texte subtiri ca informatie, frivole ca tematica, rudimentar scrise, dar exista.

Competitia Premiile Superscrieri e, intr-un fel, tributul pe care din 2011 incoace il aducem autorilor unor astfel de scrieri - cei care, prin forta scriiturii lor, prin originalitate, onestitate si curaj inca ne mai spun povestile care conteaza. Unii practica jurnalismul narativ, altii sunt autori de non-fictiune. Si unii, si ceilalti cred in forta cuvantului bine ales, ne arata cum stau de fapt lucrurile, ne scapa de prejudecati si stereotipii, ne emotioneaza, ne imbogatesc.

Asadar, in 2011 am initiat Premiile Superscrieri – non-fictiuni care schimba lumea, o competitie anuala dedicata tuturor autorilor de non-fictiuni creative si jurnalism narativ din Romania, consacrati sau nu. Un program pe care ne dorim sa il crestem la valoarea pe care o au Premiile Pulitzer in America.
Premiem cate 3 materiale inscrise de autorii participanti, pentru fiecare categorie de concurs (Reportaj, Eseu, Opinie, Portrer si Fotojurnalism) - premiul I/categorie consta in 500 de euro. Totodata, oferim si un premiu special, Superscrierea Anului (1.000 de euro) si Premiul Juriului.

In cele 4 editii de pana acum, am adunat: 9 luni de munca/an (aprox 4.500 de apeluri telefonice si 10.000 de mailuri), peste 1.400 de lucrari inscrise, peste 60 de premiati, 30 de jurati profesionisti din media, premii oferite in valoare de 20.000 de euro si 4 evenimente de gala, ultimul cu peste 200 de invitati.


| Date beneficiari
    1. toate categoriile de autori de non-fictiune (jurnalisti, scriitori, bloggeri - oricine publica)
2. cititori amatori de gen - care gasesc in fiecare an in Superscrieri o masa de materiale de referinta publicate in anul respectiv


| Rezultatele programului
    Beneficii aduse autorilor premiati: premii in bani si produse in valoare totala de 20.000 de euro. Si, mai ales, recunoastere publica si convingere ca munca depusa le este apreciata.

Schimbari si efecte:
1. Cresterea awarnessului asupra importantei scrierilor de non-fictiune - de la editie la editie creste atat numarul inscrierilor (138 participanti cu 222 de lucrari in 2013 si 340 de participanti cu 395 de lucrari inscrise in 2014), cat si numarul sustinatorilor.

2. Atragerea atentiei unor companii in sustinerea acestui tip de scriitura - in urma parteneriatelor de sponsorship pentru Premiile Superscrieri s-a nascut o alta extensie care se dezvolta incepand cu 2014: companiile sunt interesate sa sustina inclusiv partea de generare de continut jurnalistic complex, de calitate, prin oferirea de burse. Astfel, in 2014 am realizat sub umbrela Superscrieri programul pilot Bursele Superscrieri/Avon, prin care am oferit 3 burse in valoare de 1.000 de euro unor echipe de jurnalisti si fotoreporteri pentru realizarea unor materiale pe tema violenta domestica.

3. Cresterea motivatiei autorilor - premiantii de pana acum isi gasec o miza in Superscrieri pentru a realiza in fiecare an lucrari mai valoroase.

4. Coagularea unor grupuri de jurnalisti independenti - cei care nu isi gasesc un loc in redactiile de azi, isi gasesc sustinere in miscarea creata de Superscrieri (ex: Casa Jurnalistului, Decat o Revista si autori freelanceri premiati in mai multe randuri la Superscrieri).


| Bugetul programului (in RON)
    308000

| Parteneri
    Programul este exclusiv o initiativa a Fundatiei Friends For Friends. La ultimele editii s-a bucurat si de sustinere financiara a unor companii in calitate de sponsori, precum: BRD- Groupe Societe Generale, Orange, Avon, FAN Courier.

| Website-ul programului
    www.ffff.ro/superscrieri





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes