close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Curator: comunitatea locala Promovarea participativa a oraselor in strainatate, cu implicarea societatii civile. Editia 2014: Brasov



| Organizator:
    Asociatia Grupul pentru Initiativa Locala (GIL) CORONA, Brasov si Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Brasov-Covasna-Harghita, Orasul memorabil
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    De la politici de reprezentare externa "oficiale", centrate pe schimburi intre administratii si reprezentanti politici, se trece la schimburi intre comunitati si diferite grupuri locale, cu interese culturale sau mai largi similare.
Parteneriatele intre orase si relatiile de infratire nu mai sunt unele formale, ci devin vii.
Participarea comunitatiila evenimente si prezentarea unei multiplicitati tematice da sansa transformarii unei imagini locale- chiar daca aceasta este, asa cum intalnim deseori, negativa si contrarianta -intr-una plina de viata.
Diversitatea interdisciplinara a comunicarilor expertilor evidentiaza o calitate a culturii de politica relevanta transversal, pentru mai multe domenii ale vietii sociale: educatie, incluziune sociala, sustenabilitatea dezvoltarii turismului, promovarea democratiei si a tolerantei.


| Scopul proiectului
    Scop: de a arata cum procesul participativ creste sansa concretizarii unor concepte de promovare interesante, ca si sansa colaborarii intre nuclee comunitare din tari diferite.

Obiectivele proiectului: 1.elaborarea unui concept metodologic care sa indice o NOUA DIRECTIE in derularea cu succes a evenimentelor de promovarea externa a oraselor si 2.derularea, conform cu conceptul elaborat, a unor evenimente participative menite sa promoveze Brasovul in spatii identificate ca afine din occident, mai precis in orase cum sunt Viena, Munchen si Nurnberg. Ambele obiective au fost atinse cu succes.


Curator: comunitatea locala  Promovarea participativa a oraselor in strainatate, cu implicarea societatii civile. Editia 2014: Brasov Curator: comunitatea locala  Promovarea participativa a oraselor in strainatate, cu implicarea societatii civile. Editia 2014: Brasov Curator: comunitatea locala  Promovarea participativa a oraselor in strainatate, cu implicarea societatii civile. Editia 2014: Brasov

| Aria geografica
    Brasov, cu diseminare nationala

| Rezumat
    Aceasta initiativa s-a nascut ca solutie la necesitatea unei alternative fata de actualele politici locale de reprezentare, rudimentar elaborate de personal din aparatul birocratic al administratiei locale, de cele mai multe ori consumatoare de resurse importante si in acelasi timp cu o eficienta redusa. Intr-o etapa pilot, conceptul pentru Brasov a fost testat in anul 2012 la Budapesta si in 2013 la Veliko Tarnovo; in anul 2014 am concretizat etapa principala, printr-o tematizare noua (Heimat-ul uitat), in orase ca Viena, Munchen si Nurnberg.Concluziile au fost diseminate la nivel national.
Intr-un cadru mai general, propunerea proiectului este aceea de a arata strainatatii ca Romania detine SI traditii urbane de civilizatie, pe langa folclorul si cultura rurala -a caror promovare exclusiva este cultivata de diplomatia culturala romaneasca.
Itinerand expozitii ai caror curatori sunt cetatenii,proiectul pledeaza pentru a exporta international nu o imagine de vitrina, ci una ASUMATA local, ca fiind reprezentativa pentru diferite localitati.
Printr-un acord de colaborare intre cei doi co-organizatori am ilustrat un concept prin care o "imaginea externa" se poate transforma intr-una in care locuitorii oraselor se recunosc, pe care o pot sustine. Simultan, prin astfel de proeicte cetatenii isi intaresc sentimentul de apartenenta la locul unde traiesc, sentiment care devine o componenta a identitatii personale si un esential generator de motivatie pentru o relatie mai buna cu patrimoniul local.
Al treilea obiectiv este tematizarea istoriei locale prin subiecte specifice, de nisa, utilizand perspectiva diferitelor discipline, cu implicarea unor specialisti tineri, cu experienta internationala si care sa fie si buni comunicatori (afise atasate).


| Date beneficiari
    Ca recuperare inedita, bazandu-se pe o selectie din mii de fotografii istorice, colectate din arhive publice, dar mai ales din arhive p r i v a t e, de la familii de diferite etnii,proiectul a itinerat o colectie ilustrand patrimoniul istoric din diferite epoci, dar si viata cotidiana si evolutia orasului, in orase cu care au putut fi identificate filiatii culturale comune.
Impactul acestor expozitii a fost semnificativ si local, prin aceea ca reproduceri dupa aceste fotografii au fost expuse (anterior itinerarii in strainatate) in diferite spatii publice in aer liber din Brasov, de catre initiatorii colectarii- reprezentanti locali ai Ordinului Arhitectilor. Acestor fotografii li s-au alaturat in expozitiile itinerante din strainatate si unele panouri mai elaborate, legate de evolutia arhitecturii orasului.


| Rezultatele proiectului
    Participarea comunitatii locale cu material vizual a transformat initiativa din Brasov intr-un exemplu de buna practica ce poate fi replicat la nivel national. Prezenta la evenimentele de lansare a fost de asemenea una foarte buna. Institutiile gazda din Viena si Munchen au solicitat ca durata expunerii sa fie de doua luni (initial se stabilise o durata d eo luna). Prin traducerea prezentarilor lectorilor in limba germana si prin prezenta textelor explicative in limbile romana si germana a fost posibila receptarea materialelor pe care le-am propus atat de comunitatile din diaspora , cat si de catre un public mai larg de limba germana, atat din Germania, cat si in Austria.


| Argument
    - Elaborarea unei metodologii inovative de promovare a oraselor prin cultura locala, avand ca specific implicarea in mod programatic a comunitatii
- Implementarea unei bune practici de promovare externa pentru un oras, Brasov
prin itinerarea unei colectii de fotografie culeasa din colectii private ale cetatenilor Brasovului, expusa si in pietele orasului anterior itinerarii, sub numele de "Orasul memorabil" (colectia completa de fotografii este disponibila la adresa www.orasulmemorabil.ro)
- Democratizarea reprezentarii culturale a comunitatilor locale la nivel international, cu stabilirea continutului reprezentativ si semnificativ social
-crearea unui spatiu nou de participare civica, corelat cu cultura si istoria locala
-deschiderea spre interesele comunitatii ale unor institutii publice de cultura percepute ca exclusiviste sau conservatoare, cu scopul cultivarii sentimentului de apartenenta la un anumit "loc"


| Bugetul proiectului (in RON)
    12000

| Parteneri
    Organizatori: Asociația Grupul pentru Initiativa Locala (G.I.L.) CORONA si Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Brasov-Harghita-Covasna. Parteneri: Biblioteca Judeteana George Baritiu, Universitatea Transilvania, Facultatea de Litere, Muzeul Memorial Stefan Baciu. Parteneri externi: ICR Viena, Consulatul General al Romaniei la Munchen, Galeria Tiny Griffon Nurenberg, Asociatia Romanima Nurenberg.

| Website-ul proiectului
    Linkuri, fotografii etc: http://www.radioromaniacultural.ro/heimat_ul_uitat-16726 http://www.adz.ro/karpatenrundschau/artikel-karpatenrundschau/artikel/ein-stueck-vergangenheit-in-schwarz-weiss/ http://www.rkiwien.at/eveniment/01-iul/brasov-influenta-vieneza-in-arhitectura-si-cultura-locala https://www.facebook.com/carteatepriveste/media_set?set=a.571394169635848.1073741839.100002958108638&type=3 http://www.e-cultura.info/expozitie-dedicata-brasovului-la-viena/ http://orasulmemorabil.ro/vernisaj-icr-viena/ https://www.facebook.com/carteatepriveste/media_set?set=a.570444853064113.1073741838.100002958108638&type=3 http://muenchen.mae.ro/local-news/785 http://orasulmemorabil.ro/vernisaje-munchen/ http://muenchen.mae.ro/local-news/825 https://www.facebook.com/TinyGriffonGallery/photos/pcb.692137237549530/692135307549723/?type=1&theater





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->