close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Scrisori pentru Moș Crăciun



| Organizator:
    Fundația Vodafone România
| Categorie:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    În preajma sărbătorilor de iarnă oamenii devin mai sensibili la nevoile celor din jurul lor și își doresc să ajute mai mult, dar mulți nu știu cum să facă acest lucru și au nevoie de un ghidaj.
ONG-urile care implementează proiecte pentru copii încearcă să ofere micuților un cadou de Crăciun. Din păcate, mai ales cele care activează în zone rurale, ajung foarte greu la resurse, care sunt deținute în proporție de 80% de sectorul privat aflat preponderent în zone urbane.
O1
Proiectul încurajează spiritul de solidaritate și susține implicarea angajaților companiilor în acțiuni de voluntariat în beneficiul copiilor din comunități rurale sărace, a celor care cresc în familii cu probleme sociale și financiare grave sau în centre de plasament. Sunt copiii pentru care o masă decentă sau o pereche de pantofi sunt cadouri valoroase.
Obiectivul principal al programului este de a oferi cadouri de Crăciun cât mai multor copii care nu au sau au șanse mici să le primească în mod normal.

O2
Platforma a fost creată pentru a facilita întâlnirea cererii ONG-urilor, care caută donatori de cadouri pentru copii, cu oferta companiilor care doresc să își implice angajații în acțiuni CSR.


Scrisori pentru Moș Crăciun Scrisori pentru Moș Crăciun Scrisori pentru Moș Crăciun

| Aria geografica
    Alba, Argeș, Bacău, Bucuresti, Constanța, Dâmboviţa, Dolj, Galați, Gorj, Ilfov, Neamț, Prahova și Teleorman

| Rezumat
    Să te bucuri în dimineața de Crăciun de cadoul pe care l-ai așteptat tot anul ar trebui să fie un drept garantat prin lege. Sau, cel puțin, probabil că așa ar răspunde orice copil pe care l-am întreba. Din păcate însă, în cazul multor copii din medii defavorizate, Crăciunul nu este cu nimic special față de oricare alta zi din an, deși acești copii nu își doresc jucării foarte scumpe sau cele mai noi gadgeturi. Ar fi fericiți chiar și cu o păpușă, câteva fructe sau o ciocolată.

De 12 ani, în Fundația Vodafone România ne ocupăm ca, de Crăciun, cât mai multor copii din medii defavorizate să li se îndeplinească din dorințele și să primească daruri. Îi implicăm și pe angajații Vodafone în acest demers și pentru că noi am testat rețeta, ne-am gândit că și alte companii își doresc și pot face la fel. De aceea am dezvoltat un instrument care să conecteze în condiții de securitate sectorul ONG-urilor cu cel privat, donatorii cu beneficiarii.
Platforma https://scrisoripentrumoscraciun.ro/ a fost creată pentru a ajuta ONG-urile să găsească donatori de cadouri de Crăciun pentru copiii pe care îi au ca beneficiari, iar companiilor, să își implice în mod organizat angajații în acțiuni de CSR. În platformă se încarcă scrisorile trimise de micuți Moșului, iar donatorii pot alege cu ușurință scrisoarea pentru care vor cumpăra cadouri. Accesarea platformei este gratuită pentru toți actorii implicați (ONG-uri, companii, donatori individuali), toate costurile de întreținere sunt suportate de Fundația Vodafone România.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți sunt 997 de copii proveniți din comunități rurale sărace, care cresc în familii cu probleme sociale și financiare grave sau în centre rezidențiale/de plasament. Sunt copii pentru care o masă decentă sau o pereche de pantofi sunt cadouri valoroase.

| Activitati
    O1
3 etape pentru îndeplinirea lui O1:
A1. În septembrie, Spiridușa lui Moș Crăciun a vizitat 13 ONG-uri ce acționează în 22 de comunități defavorizate din întreaga țară. Ea i-a ajutat pe copii să îi scrie Moșului, a colectat scrisorile și le-a adus la sediul FVR.
A2. Cele 657 de scrisori colectate au fost înregistrate în platformă. În urma unei campanii de promovare internă și externă desfășurată în perioada 7 noiembrie – 9 decembrie, angajații și-au putut alege scrisoarea copilului pentru care doreau să cumpere cadouri.
Peste 780 de voluntari au mers la cumpărături în numele Moșului și au avut grijă să-i umple tolba cu toate cadourile pe care și le-au dorit copiii.
A3. Între 14 noiembrie – 10 decembrie cadourile au fost colectate și transportate către toți copii care i-au scris Moșului.
O2
Pentru că proiectul să funcționeze și pentru alți copii din România, au fost întreprinse activități distincte legate de platformă:
A1. Campanie de atragere a mai multor utilizatori: ONG-uri care să folosească platforma și să găsească donatori de cadouri pentru copiii lor, dar și companii care să își implice angajații. Campania s-a desfășurat prin canale de social media și direct emailing.
A2. Îmbunătățiri continue aduse platformei în perioada dintre campanii. Platforma generează inclusiv rapoarte pentru utilizatorii de tip administrator, fie ei reprezentanți ai ONG-urilor sau ai companiilor.
A3.Suport tehnic acordat tuturor membrilor utilizatori (ONG-uri, companii,donatori individuali)


| Rezultatele proiectului
    Însumând cele două obiective, rezultatele sunt:
-997 de copii din centre de zi, rezidențiale sau școli din 35 de comunități defavorizate din toată țara au primit cadourile mult visate. Unii dintre ei au primit pt. prima dată în viață cadouri de Crăciun.
- 1120 de angajați din companiile care au aderat la program au cumpărat cadouri, inspirați de scrisorile copiilor.
-Copiilor precum Alex, care și-a dorit să aibă “curent în casă, să poată aprinde instalația într-un brad” și să învețe să cânte la chitară “cum știe și tata” plecat la muncă în străinătate, le-au fost îndeplinite cele mai arzătoare dorințe parțial de voluntarii care le-au ales scrisoarea, iar parțial de alte persoane care, auzind povestea lor, s-au implicat să ajute.
Recompensarea sub formă de cadou de la Moș Crăciun vine în plus față de beneficiile pe care fiecare copil le primește datorită faptului că fac deja parte dintr-un proiect implementat de un ONG. Viața acestor copii se schimbă pe mai multe planuri, în pași mici, dar concreți. Cadourile pe care donatorii le pregătesc cu mare grijă îi fac pe micuți să își recapete stima de sine, să simtă că sunt importanți, că merită și că dorințele pot deveni realitate.
Să creadă în Moș Crăciun, indiferent cine îmbracă haina lui, dă speranță copiilor că și ei pot fi ajutați, că pot avea un viitor mai bun.
-Am atras pe platformă noi companii și ONGuri,care se pot conecta pentru următoarele ediții ale proiectului Scrisori pentru Moș Crăciun și să îndeplinească dorințele cât mai multor copii din întreaga țară. La ora actuală platforma găzduiește 115 ONG-uri și 78 companii


| Bugetul
    125338 LEI

| Parteneri
    ONG-uri: Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Cumpănă; Asociația Filantropică Omenia; Asociația Caritas Blaj (Cenade, Teiuș, Bunul Samaritean); Organizația Umanitară Concordia (Centrul de zi pentru copil și familie Odobești; Centrul de zi Casa Cristina; Centrul de zi Casa Alexandra); Asociația Dezvoltare Evoluție Parteneriat Bumbești Jiu; Asociația Euro Breasta; Asociația Hercules – Buftea și Costești; Fundația Inimă de Copil – Pechea; Policy Center for Roma and Minorities; Fundația de Sprijin Comunitar (Centrul Mozaic, Dealul Morii, Clubul cu lipici Motoșeni, Pudul Turcului, Slobozia Nouă); Asociația pentru dezvoltare comunitară ,,Florian Cristescu”; Fundația Inovații Sociale Regina Maria – Centrul educațional Corbeanca; Asociația FDP Protagoniști în educație – București. Companii: Vodafone, Adenbeck, AECOM, Envipco Solutions, Oney Finances, Printec Group Romania, Ubisoft

| Despre organizator
    Fundaţia Vodafone România este un ONG românesc, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În peste 23 ani de activitate, am finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga țară. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Am investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate ONG-uri partenere.

| Website proiect
    https://scrisoripentrumoscraciun.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->