close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Psihoterapie pentru copiii și tinerii instituționalizați



| Organizator:
    Asociatia Lindenfeld - Ajungem Mari
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Copiii și tinerii instituționalizați riscă să nu se integreze după părăsirea centrelor de plasament și să ajungă în situații de sărăcie extremă și excluziune socială. Traumele cauzate de abandon, separare, abuzuri și instituționalizare, stima de sine scăzută, lipsa de motivație și tulburările de atașament sunt câteva din motivele pentru aceștia au un risc crescut de a dezvolta o tulburare de sănătate mintală.
Voluntarii Ajungem MARI au observat că mulți din beneficiarii cu care lucrează nu sunt susținuți prin consilierea psihologică de care au nevoie. Centrele au cel mult un psiholog, însă nu și psihoterapeuți. Iar în cele mai multe cazuri psihologul este oricum suprasolicitat și nu poate face față tuturor nevoilor. În plus, mulți copii refuză să meargă la psihologul centrului din cauza neîncrederii generale in sistem.


| Scopul proiectului
    Integrarea în societate a copiilor instituționalizați prin oferirea accesului la servicii de sănătate psihică și susținerea lor în a se dezvolta armonios din punct de vedere emoțional. Ședințele de psihoterapie au obiective personalizate în funcție de beneficiar. Unii au nevoie să-și gestioneze emoțiile puternice din prezent, alții au nevoie să se înțeleagă mai bine cu prietenii sau să facă față cerințelor școlare, ori să-și depășească traumele etc. Fiecare terapeut stabilește împreună cu beneficiarul încă din prima ședință obiectivele pe care vor lucra.

Psihoterapie pentru copiii și tinerii instituționalizați Psihoterapie pentru copiii și tinerii instituționalizați Psihoterapie pentru copiii și tinerii instituționalizați

| Aria geografica
    Arad, Argeș, Botoșani, Bacău, Brașov, Buzău, București, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Timiș, Vaslui

| Rezumat
    Nevoile identificate
Copiii și tinerii insitutuționalizați au suferit traume multiple (abuzul, abandonul, insitutuționalizarea) și sunt predispuși la probleme de sănătate mintală. Demersurile de a asigura la nivel național servicii integrate de psihoterapie și psihoeducație sunt deficitare. Un număr foarte mic de beneficiari ajung să primească suportul psihologic de care au nevoie, iar majoritatea intervențiilor sunt realizate în situații de criză, nu ca prevenție.

Obiective vizate
Susținerea emoțională a beneficiarilor din sistemul de protecție prin ședințe de psihoterapie.
Promovarea sănătății mintale și prevenția patologiei în rândul beneficiarilor din sistemul de protecție
Reducerea stigmatului cu privire la problemele de natură psihică
Informarea populației generale despre problematica sănătății mintale

Activitățile implementate
Sedințe individuale de psihoterapie și consiliere psihologică pentru beneficiari
Discuții individuale de monitorizare cu terapeuții înscriși în program și ședințe lunare de intervizare unde am abordat cazuistica cu care se confruntă și am oferit soluții și strategii de abordare
Postări pe pagina publică Ajungem MARI despre problematica sănătății mintale
Realizarea un curs de psihoeducație emoțională pentru copii, care să ofere o bază de susținere emoțională și să încurajeze la accesarea psihoterapiei - urmează să-l diseminăm

Rezultatele obținute
287 copii au beneficiat de ședințe de psihoterapie. Majoritatea au beneficiat de cel puțin 30 de ședințe, însă unii dintre ei au făcut terapie un 1 an de zile sau chiar și 3 ani.
Am realizat postări săptămânale de strângere de fonduri și de informare despre programul de psihoterapie, cumulând zeci de postări pe pagina Ajungem MARI, pagina cu 45.000 urmăritori


| Date beneficiari direcţi
    287 beneficiari direcți (copii și tineri instituționalizați cu vârste între 8 și 22 ani) au făcut psihoterapie în cei 3 ani de program.

| Activitati
    Identificare beneficiari: Voluntarii care lucrează direct cu copilul și observă nevoia de terapie, îl recomandă completând un formular online "Nevoie ajutor suplimentar", unde răspunde la mai multe întrebări despre dificultatea cu care se confruntă copilul.

Identificare psihoterapeut: Coordonatorul contactează voluntarul, discută despre înscriere, clarifică toate detaliile, apoi caută un terapeut potrivit nevoilor copilului.

Obținere acord DGASPC: Coordonatorul de proiect discută și cu un reprezentant al DGASPC și obține acordul reprezentantului legal pentru ca beneficiarul să facă terapie.

Susținere ședințe terapie: După obținerea aprobărilor se încheie contractul cu terapeutul, și se organizează ședințele de terapie.

Monitorizare constantă prin ședințe de intervizare și discuții cu terapeuții care lucrează cu beneficiarii

Organizare acțiuni și campanii de strângere de fonduri pentru asigurarea bugetului de care avem nevoie pentru proiect (campanie prin SMS, evenimente caritabile pe platforma Galantom etc.)

Activități de informare despre problematica sănătății mintale și reușitele noastre, postări pe pagina publică Ajungem MARI.


| Rezultatele proiectului
    Cantitative: 287 copii și tineri insitutiționalizați, cu vârste între 8 și 22 ani au făcut psihoterapie în cei 3 ani de program. Majoritatea au beneficiat de cel puțin 30 de ședințe, însă unii dintre ei au făcut terapie un an de zile sau chiar și trei ani.

Calitative: În cadrul programului am insistat mult pe obiective precum creșterea calității vieții beneficiarilor sau gestionarea sănătoasă a emoțiilor – aceste obiective se observă în timp și nu pot fi cunantificate cantitativ. Însă cu ani de terapie, se văd cele mai impresionante schimbări: îmbunătățirea capacității de exprimare în siguranță a emoțiilor dificile asociate cu experiențele de viață traumatizante traversate (neglijența, abuzul, abandonul, instituționalizarea); dezvoltarea capacității de autocontrol, toleranta la frustrare, reziliență; îmbunătățirea abilitaților de concentrare și urmărire a unui scop; dobândirea unei discipline și antrenarea răbdării; creșterea stimei de sine; autocunoaștere; îmbunătățirea abilităților de comunicare și socializare; performanțe în domenii de interes; îmbunătățirea rezultatelor școlare.

Un alt rezultat este faptul că personalul din centre și DGASPC, deși reticent la început la ideea de terapie, a observat impactul pozitiv și au propus chiar ei mai mulți copii.

Efectele benefice s-au putut măsura prin raportul de feedback al psihoterapeuților, prin discuții recurente, prin efectuarea de rapoarte psihologice care să evaluează indicatori psihologici relevanți în evoluția copiilor, prin discuții cu voluntarii și educatorii de referință.


| Bugetul
    673518 LEI

| Parteneri
     DGASPC-urile din județele în care activăm, fundațiile private care gestionează centre private, companiile care au finanțat proiectul: Kaufland, Avenor College, Up România, Pepco

| Despre organizator
    Scopul asociației e de a oferi copiilor instituționalizați şansa la o dezvoltare care să le faciliteze viaţa după ieşirea din sistemul de protecţie. Fondatorii au înţeles că nevoia lor e de mult mai mult decât cadouri de sărbători şi donaţii ocazionale. Aşa au construit programul de voluntariat, menit să ofere sprijin şi îndrumare pe termen lung, prin voluntari-figuri constante în vieţile lor, oameni în care să simtă că pot avea încredere și care nu vor dispărea de lângă ei de pe o zi pe alta.

| Website proiect
    https://www.ajungemmari.ro/proiecte/terapie/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->