close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



MHC = Energie $verde$, rauri beton



| Organizator:
    Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Punctul de pornire a fost constatarea amplorii pe care constructia de MHC-uri a capatat-o pe raurile de munte aflate in arii protejate (indeosebi raurile Capra, Buda si Otic din Masivul Fagaras, aflate in zona protejata sit Natura 2000). Investitorii nu puteau justifica agresiunile multiple asupra albiilor raurilor, iar autoritatile responsabile asistau impasibile la distrugerile provocate de lucrari. Era necesar ca autoritatile sa intrerupa imediat lucrarile si sa realizeze o evaluare reala a situatiei din teren conform legislatiei in vigoare, cu suspendarea actelor emise abuziv. Fotografiile trimise de activisii din teren in care se putea observa amplasamentul unor conducte de 2-3 metri in albiile raurilor au motivat activitati care sa mediatizeze cat mai rapid subiectul si sa intareasca capacitatea de reactie a ONG-urilor.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a interveni cat mai rapid pentru oprirea lucrarilor ilegale de MHC-uri. Interventiile la nivelul constructorilor, al autoritatilor locale, nationale si mass-media, facute de echipa de proiect, voluntari si juristi au pus in prim-plan subiectul MHC-urilor care distrug peisajele naturale de munte. Obiectivele au fost de a sesiza autoritatile cu privire la abuzurile ce au loc pe rauri si mobilizarea organizatiilor pentru a protesta si a informa populatia si autoritatile, precum si initierea unui proces in instanta pentru suspendarea avizelor de mediu ilegale.

MHC = Energie $verde$, rauri beton MHC = Energie $verde$, rauri beton MHC = Energie $verde$, rauri beton

| Aria geografica
    Bucuresti, Arges

| Rezumat
    Lucrarile ilegale de constructie a microhidrocentralelor din muntii Fagaras au motivat derularea proiectului "MHC – Energie $verde$, rauri beton", care a inclus interventii la nivelul constructorilor, al autoritatilor locale si nationale si la mobilizarea organizatiilor de watch dog din Romania. Nevoile au fost identificate pe doua directii: la nivel local s-a cerut suspendarea avizelor ilegale primite de constructori si aducerea albiilor raurilor la starea initiala; iar la nivel national s-a insistat pe initierea unui moratoriu pentru proiecte similare, reactualizarea legislatiei de mediu astfel incat prevederile sa faca referire si la siturile protejate si elaborarea unei strategii nationale in domeniul energiei hidro. Astfel, obiectivele proiectului au inclus sesizarea autoritatilor cu privire la abuzurile care au loc pe raurile din Fagaras si mobilizarea organizatiilor de mediu si watch dog pentru a protesta si a informa autoritatile si publicul larg cu privire la efectele negative ale constructiei MHC-urilor. Pentru atingerea lor s-a apelat la activitati de guerrila (protest al activistilor pe raurile afectate), dezbateri oficiale deschise presei cu institutiile implicate (Garda de Mediu, Ministerul Mediului si Padurilor, Agentia Nationala de Protectia Mediului, Administratia Nationala Apele Romane) si activitati de PR care au contribuit la diseminarea informatiilor si sensibilizarea opiniei publice – expozitie foto, distribuire de pliante informative in comunitatile afectate, campanie online. Proiectul a reusit sa scoata Ministrul Mediului din birou – Rovana Plumb a cerut oprirea lucrarilor dupa o vizita in teren. In final, organizatiile partenere au reusit sa construiasca primul caz in instanta impotriva constructiilor ilegale de microhidrocentrale in Romania.



| Date beneficiari
    ONG-urile de mediu si watchdog din teritoriu au contribuit prin documentarea foto a constructiei de MHC-uri pe raurile din Fagaras. Fotografiile, documentele si discutiile purtate cu reprezentantii firmelor de constructii din teren au constituit baza de informatii la care echipa de proiect a apelat in relatie cu autoritatile si presa pentru a comunica eficient si cu dovezi starea de degradare a raurilor de munte din judetul Arges. Totodata, academicieni si membri ai asociatiilor de pescari din teritoriu au semnat alaturi de membrii Coalitiei pentru Mediu din Romania scrisorile deschise adresate Ministerului Mediului si au fost prezenti la dezbaterea organizata in Bucuresti cu autoritatile de control si avizare unde au exemplificat cu documente si fotografii dezastrul creat de constructia de MHC-uri ilegale pe raurile de munte din Fagaras.

| Rezultatele proiectului
    In urma tuturor activitatilor defasurate in proiect, Garda Nationala de Mediu a remis un raport cu concluzii grave in ceea ce priveste ilegalitatea lucrarilor de pe raurile Capra, Buda si Otic, care sta la baza argumentelor de suspendare a avizelor de constructie si a acordurilor de mediu din instanta. Procesul deschis de partenerii in proiect are potentialul de a crea un precedent important in justitie in ceea ce priveste constructiile de microhidrocentrale pe raurile de munte din Romania, evitandu-se pe viitor situatii de ilegalitate a avizelor si de nerespectare a acestora si a legislatiei in vigoare. Scrisoarea deschisa transmisa Ministerului a generat deschiderea dialogului intre autoritati, respectiv Minister si ARPM Arges si Garda de Mediu, iar vizita de lucru pe vaile raurilor afectate cu toti stakeholderii implicati a crescut vizibilitatea media a proiectului si a facilitat dialogul intre ONG-uri, autoritati si investitori. Subiectul MHC-urilor a initiat, pe de o parte, discutii in interiorul Grupului de Lucru privind strategia Romaniei cu privire la MHC-uri, organizat la nivelul Ministerului Mediului, iar, pe de alta parte, a activat organizatiile din cadrul Coalitiei pentru Mediu din Romania prin instituirea formala a unui grup de lucru pe tema MHC in cadrul Coalitiei. Ca urmare a lucrarilor Grupului de Lucru pe MHC, CMR a desfasurat o campanie publica online de tragere la raspundere a autoritatilor competente vinovate. Campania de informare a cetatenilor din zona Fagaras si expozitia foto din Bucuresti au crescut vizibilitatea subiectului.

| Bugetul proiectului (in RON)
    14805

| Parteneri
    Asociatia "Salvati Dunarea si Delta"

| Website-ul proiectului
    http://ecopolis.org.ro/proiecte/mhc-energie-verde-rauri-distruse





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->