Participanti & Proiecte
ADOPTA O PICTURA!
|
Organizator: ASOCIATIA DE DEZVOLTARE REGIONALA AEGYSSUS |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVATIE |
Activitatea de restaurare a unor lucrari reprezentative din patrimoniul muzeelor de arta din Romania, din pacate, este aproape inexistenta din cauza costurilor ridicate si a procedurilor complicate (cu exceptia muzeelor care au laboratoare acreditate si care pot desfasura activitati de acest tip în regie proprie). Este vorba de doar cateva muzee nationale. In rest, din pacate, colectiile de arta din muzeele Romaniei se deterioreaza permanent. Organizatia noastra are stranse relatii de colaborare cu institutia publica care gestioneaza patrimoniul din judetul Tulcea. In ultimii ani au existat nenumarate proiecte comune, unul dintre cele mai importante fiind cel prin care un numar de aproape 1000 de persoane au lucrat la o lucrare de pictura comuna, o initiativa si un record unice. In plus, pres. org. este cel ce coordoneaza Muzeul de Arta.
| Scopul programului
Scopul proiectului a fost promovarea inovativă a patrimoniului cultural prin solutii inovatoare participative.
Obiectivele proiectului au vizat: (OS1) restaurarea a cel puţin 24 lucrari reprezentative de arta din patrimoniul Muzeului de Arta Tulcea prin donatii private; (OS2) Realizarea unei expoziţii itinerante explicative de panouri şi reproduceri ale lucrarilor restaurate; (OS3) Dezvoltarea capacitatilor de comunicare inter-muzeala la nivel national prin initierea şi organizarea unui Simpozion Naţional şi publicarea unui periodic.
| Aria geografica
Judetul Tulcea, Municipiul Tulcea, Judetul Constanta, Municipiul Constanta, Municipiul Bucuresti
| Rezumat
Proiectul „ADOPTA O PICTURA!” este un proiect inovativ, unic la nivel national şi care a vizat restaurarea unor lucrari reprezentative de arta moderna din patrimoniul Muzeului de Arta din Tulcea prin contributie privata.
Ideea proiectului a plecat de la incapacitatea instituțiilor publice de cultură din Romania, care gestioneaza patrimoniu cultural, de a desfasura activitati de salvare de la degradare a patrimoniului pe care il gestioneaza, din cauza subfinantarii cronice a culturii. Astfel, lucrari de referinta din patrimoniul cultural national, multe dintre ele clasate in categoria TEZAUR, risca sa se degradeze treptat si sa dispara.
Colectia de pictura a Muzeului de Arta Tulcea este impresionanta, acesta deținând lucrări cu o valoare excepțională. Lucrari de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Teodor Aman, Victor Brauner (s.a), din cauza conditiilor de expunere si de depozitare din ultimii 30-40 de ani, sunt intr-o stare avansata de degradare.
Astfel, Proiectul a oferit potențialilor donatori, posibilitatea de a ”Adopta” pe viața o lucrare reprezentativa din patrimoniul muzeului aflata in suferinta, gestul lor fiind permenent evidentiat in expozitia de baza a muzeului printr-o eticheta care insoteste lucrarea.
Obiectivul principal al proiectului a vizat salvarea de la degradare prin restaurarea unor lucrari de patrimoniu in urma unei campanii publice de colectare de fonduri.
Au existat doua campanii publice colectandu-se suma de 70.000 lei, suma ce a permis restaurarea unui numar total de 24 de lucrari.
Printre lucrarile restaurate: VICTOR BRAUNER, “BALCIC”, N. GRIGORESCU, “TARANCA PE DRUM”, N. GRIGORESCU, “PORTRET DE FEMEIE”, N. GRIGORESCU, “CAR CU BOI”, N.TONITZA, “SPATE DE FEMEIE”.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai proiectului au fost gestionarii patrimoniului restaurat (Institutul de Cercetari Ec0-Muzeale ”Gavrila Simion” Tulcea), un numar de 40 de specialisti în domeniul muzeologie, conservare-restaurare şi educaţie din muzee;- instituţiile publice de cultura din Romania
| Date beneficiari
ctivitatea a vizat resaurarea unor lucari din patrimoniul judetului Tulcea. Din acest punct de vedere, beneficiarii directi ai proiectului sunt cei cca. 5.000 de vizitatori anuali (turisti romani si straini) care trec pragul muzeului
| Activitati
Activitatile principale au fost urmatoarele:
1. ORGANIZARE CONFERINŢA DE LANSARE OFICIALA A PROIECTULUI. PROMOVARE
2. DESFASURARE CAMPANII DE STRANGERE DE FONDURI
3. RESTAURAREA A MINIM 8 LUCRARI REPREZENTATIVE DIN PATRIMONIUL MUZEULUI DE ARTA TULCEA
4.. ORGANIZARE ŞI DESFAŞURARE SIMPOZION NAŢIONAL CU TEMA „PATRIMONIUL ŞI EDUCAŢIA ÎN MUZEELE DE ARTA”.
5. ITINERAREA EXPOZITIEI TEMPORARE ”PATRIMONIU RESTAURAT” LA BUCURESTI SI CONSTANTA
6. PUBLICAREA VOLUMULUI ”DOBROART-nr. II”
7. ORGANIZARE CONFERINŢA DE PREZENTARE A REZULTATELOR FINALE ALE PROIECTULUI
8. SISTEMUL DE MANAGEMENT AL PROIECTULUI
Avand in vedere spatiul limitat, vom accentua prezentarea pentru campania de strangere de fonduri si activitatea de restaurare a lucarilor.
Campania de strangere de fonduri s-a desfasurat in doua etape, cu precadere prin intermediul retelei de socializare facebook si a sitului web al asociatiei (www.aegyssus.ro) La finalul celor doua campanii s-au colectat circa 70.000 lei, sume donate de un numar de 7 persoane.
Activitatea de restaurare:
Primele 12 lucrari au fost restaurate in anul 2017, iar ultimele 12 lucari au fost restaurate în anul 2018. Avand in vedere valoarea deosebita a lucrarilor, aceasta activitate a avut in vedere respectarea tuturor procedurilor specifce ale Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. Dupa avizul ministerului, activitatea s-a desfaurat la Bucuresti in cadrul unui laborator specializat, acreditat.
| Rezultatele programului
La modul general, al indicatorilor, rezultatele proiectului au fost urmatoarele:
- 24 lucrari de pictura sau grafica din patrimoniul cultural national restaurate
- un simpozion national cu tema PATRIMONIUL ŞI EDUCAŢIA ÎN MUZEELE DE ARTA;
- un pliant de prezentare al proiectului multiplicat în 200 exemplare;
- un afiş de promovare al proiectului multiplicat în 100 exemplare;
- 100 de mape de prezentare ale proiectului;
- o conferinţa de lansare a proiectului;
- o conferinţa de prezentare a rezultatelor finale ale proiectului;
- o publicaţie de specialitate editata în 500 de exemplare;
- 13 panouri explicative ale procesului de restaurare care fac parte din expoziţia temporara PATRIMONIU RESTAURAT;
- 30 de reproduceri ale lucrarilor restaurate în scopul itinerarii expoziţiei temporare PATRIMONIU RESTAURAT
Proiectul se doreşte a fi un exemplu de buna practica în sfera activitaţilor de restaurare a patrimoniului cultural printr-un parteneriat public-ONG şi cu sprijinul persoanelor fizice şi juridice care doresc sa susţina financiar perpetuarea valorilor naţionale.
Este un exemplu ca deşi este dificil sa restaurezi obiecte de arta aflate în gestiunea unei instituţii publice prin implicarea sectorului nevuvernamental si a persoanelor private, acest demers merita multiplicat, putand fi un exemplu de buna practica.
Proiectul a contribuit substantial la rezolvarea problemelor urgente legate de salvarea patrimoniului cultural aflat in stare de degradare, un numar de 24 de lucrari fiind reincluse in circuitul public si fiind salvate de la distrugere.
| Buget
72000
| Parteneri
ASOCIATIA DE DEZVOLTARE REGIONALA ”AEGYSSUS”, INSTITUTUL DE CERCETARI ECO-MUZEALE ”GAVRILA SIMION” TULCEA
| Website program
www.aegyssus.ro