close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Liliecii din Mediul Urban



| Organizator:
    Asociaţia Wilderness Research and Conservation
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Eram constienti de problemele pe care animalele salbatice le au in urban, dar si de faptul ca nu exista un centru de reabilitare in sudul tarii. Am decis impreauna cu Fundatia Visul Luanei sa realizam acest program gratuit de salvare, reabilitare, educatie si cercetare, incluzand nu doar lucrul cu cazurile izolate ci si viziunea asupra impactului animalelor: Unde sunt? Cate sunt? Ce probleme au? Ce putem face sa reducem impactul? Am identificat mai multe grupe de beneficiari: am considerat toata populatia orasului pentru ca aceste animale ofera servicii de mediu foarte importante prin consumul de insecte (reducerea riscului de imbolnavire – tantari, dar si reducerea necesitatii folosirii excesive a insecticidelor), elevii, studentii si voluntari interesati de studiul liliecilor, autoritatile publice si parteneri in domeniul de cercetare.

| Scopul programului
    Scopul a fost reducerea impactului antropic asupra populatiilor de lilieci din mediul urban, iar obiectivele proiectului au constat in
1. Salvarea relocarea animalelor aflate in conflict cu omul
2. Reabilitarea animalelor care au fost preluate din cazuri conflictuale sau care au fost ranite
3. Monitorizarea activitatii liliecilor in mediul urban
4. Crearea unei retele de adaposturi artificiale in spatiile verzi urbane
5. Educatia si formarea publicului interesat dar si a autoritatilor in ceea ce priveste conservarea liliecilor


Liliecii din Mediul Urban Liliecii din Mediul Urban Liliecii din Mediul Urban

| Aria geografica
    Romania

| Rezumat
    Liliecii sunt specii protejate de lege, care ofera servicii ecosistemice importante prin consumul insectelor. Un singur individ poate consuma peste 1 kg de insecte pe an, echivalentul a 1400 de euro consum de insecticide, care sunt toxice mediului. Programul Protectia si Studiul Liliecilor (la nivel national) prin Proiectul Liliecii din Mediul Urban (Mun. Bucuresti si Judetul Ilfov), finantat de Fondul de Mediu Urban IKEA Romania si gestionat de Fundatia Comunitara Bucuresti, are drept scop reducerea impactului antropic asupra liliecilor prin:
1. Actiuni de salvare a animalelor aflate in conflict cu oamenii (anvelopari de blocuri in care animalele sunt inchise de vii, santeire de constructii, proiecte economice – 3847 animale salvate)
2. Reabilitarea animalelor salvate sau ranite (peste 2500 invidizi) , acestea sunt tinute in hibernare artificiala in cadrul Centrului de Salvare si Reabilitare a Animalelor Salbatice „Luana”, unde medicii veterniari specializati ofera prim ajutor si hrana. Hranirile se fac asistate de voluntari (peste 1500).
3. Monitorizarea activitatii liliecilor in mediul urban prin detectia ultrasuntelor (11 elevi de liceu, voluntari), primul studiu de monitorizare a marimii teritoriului unei specii de lilieci din Romania (marcare radio VHF si telemetrie) si prima harta a coridoarelor ecologice urbane pentru lilieci din tara (http://www.wildernessrc.ro/resurse/ghid2018/). Toate aceste actiuni ne-au ajutat sa estimam marmiea populatiilor urbane si sa poprunem noi masuri de conservare pentru aceste animale.
4. Montarea unei retele de adaposturi artificiale pentru a atrage liliecii in zonele de hranire si a ii distanta de potentiale conflicte cu omul (30 de adaposturi in parcurile din Bucuresti)
5. Educatie si formare prin diferite programe sau actiuni


| Date beneficiari
    Elevi de liceu - 11 - diverse activiati educationale si de cercetare, Studenti Facultati Stiintele Vietii - 6 - lucrari de licenta, doctorat, Educatie ecologica in scoli - copii clasele 0 - 12 - x800, Educatie Ecologica in Parcul Natural Vacaresti si Gradina Botanica x 600, Voluntariat in cadrul Centrului de Salvare si Reabilitare a Animalelor Salbatice "Luana" x 1500, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement - colaborare conservare, Muzeul Antipa - colborare educational (expozitie cu lilieci, diorame si prezentari), Colaborare USAMV - cercetare si educatie - conferinte si montare adaposturi, autoritati de interes public - ghid de bune practici privind liliecii din mediul urban (Primaria Mun Buc, ADP, Jandarmeria, Politia, Romsilva)

| Date beneficiari
    Locuitorii Mun. Bucuresti si Jud. Ilfov, - asigurarea unuor populatii de lilieci care pot combate insectele daunatoare,

| Activitati
    1. Salvarea liliecilor din conflictele cu oamenii a fost realizata folosind echipa de alpinisti a asociatiei, reusind sa ajunga la aniamle pana ca acestea sa fie omorate de catre diverse lucrari.
2. Reabilitarea liliecilor la Centrul de Salvare si Reabilitare a Animalelor Salbaice "Luana" (peste 2500 de indivizi) a fost realizata prin hibernare artificiala pe timp de iarna si cu ajutorul a peste 1500 de voluntari instruiti pentru a ii hrani. Au fost folosite cele mai bune practici in domeniul reabilitarii animalelor salbatice cunoscute in prezent.
3. Monitorizarea activiatii liliecilor a fost realizata folosind aparate de ultrasunete, care au permis echipei sa identifice activitatea acestora in diferite zone ale orasului dar si specia (din cele 10 specii din Bucuresti). Prima monitorizare de tip radiotelemetrie VHF din Romania pentru lilieci a fost realizata in acest proiect, permitand identificarea marimii teritoriului si a populatiei.
4. Au fost montatea adaposturi artificiale si constant monitorizate in principalele spatii verzi din Bucuresti pentru a atrage liliecii in zonele de vanatoare
5. Au fost realizate campanii de educatie in scoli (Scoala Altfel), Bucharest Science Festival, Noaptea Cercetatorilor Europeni, Noaptea Muzeelor, prezentari de bioacustica a liliecilor in Parcul Natural Vacaresti si in Gradina Botanica. A fost realizata o aplicatie (Wild Alert, Android), pentru a oferi suport celor ce identifica animale salbatice ranite si filme educationale.


| Rezultatele programului
    1. Oamenii din oras sunt mult mai constienti de faptul ca traiesc alaturi de animale salbatice protejate si prefera sa sune si sa intrebe cum sa procedeze daca identifica colonii. Foarte multe cazuri de proprietari care isi doresc coloniile salvate la inceperea anveloparilor (mii de animale).
2. Elevii de gimnaziu si de liceu sunt din ce in ce mai implicati in activitati ce implica cunoasterea naturii, indeosebi a animalelor salbatice protejate din urban.
3. Administratia Lacuri Parcuri si Agrement a schimbat unele practici, preferand sa cheme specialisti inainte sa taie anumiti arbori batrani in care pot exista colonii de lilieci, sunt deschisi la continuarea colaborarii
4. Mediul academic a devenit din ce in ce mai interesat, fiind inscrise o serie de lucari de licenta si doctorat cu date concrete din acest proiect
5. Au inceput serii de experimente pentru reducerea cantitatii de insecticide in livezi impreuna cu USAMV prin montarea unor adaposturi artificiale de lilieci. Daca vor exista rezultate pozitive, exista sansa generarii unei bune practici in ceea ce priveste hroticultura ecologica


| Buget
    179187,29

| Parteneri
    Fundatia Visul Luanei, IKEA Romania, Fundatia Comunitara Bucuresti, EPC Consultanta de Mediu, Muzeul de Istorie Naturala

| Website program
    http://www.wildernessrc.ro/proiecte/liliecii_din_mediul_urban/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->