close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



LEAVE CARE - LIVE LIFE



| Organizator:
    Asociația T.I.B.E.R.I.U.S
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    In Romania nu exista o preocupare, la nivel politic si social pentru tinerii post-protectie. Acestia nu exista pentru societate. Stim, din auzite sau din diverse studii, ca acesti tineri au foarte multe sanse sa schimbe casa de copii cu un penitencar, cu un canal din Gara de Nord sau cu un bordel din Europa. Stim si nevoile si strigatele de ajutor ale acestora, dar in societate e greu ca aceasta categorie sa fie auzita.In parlament avem reprezentanti pentru minoritati care numara 30.000 de persoane, dar acesti tineri care parasesc sistemul de protectie numara aprox. 5.000 in fiecare an. O societate trebuie sa ia in considerare problemele acestei minoritati sociale, in schimb, dupa ce parasesc sistemul de protectie au parte de un nou abandon.

| Scopul proiectului
    Scopul a fost tragerea unui semnal de alarma pentru tinerii post-protectie, o metoda de a atrage atentia pentru schimbarea legislatiei europene si, apoi a fiecarui stat in parte in ceea ce-i priveste. A fost o ocazie de a face lobby politic, dar si de a afla, cu ajutorul obiectivelor proiectului, problemele reale ale tinerilor. Dintre obiective putem enumera: - stabilirea unui standard pentru ateliere dedicate tinerilor, realizarea acestor ateliere(noi, in Romania am avut ocazia de a intra inclusiv in penitenciarul Tulcea), prezentarea la nivel european a acestor probleme.


LEAVE CARE - LIVE LIFE LEAVE CARE - LIVE LIFE LEAVE CARE - LIVE LIFE

| Aria geografica
    BUCURESTI, TULCEA, BUSTENI, BACAU

| Rezumat
    Proiectul a fost dedicat persoanelor, le-am denumit noi, post-protecție, cei care au părăsit sistemul de protecție a copilului.
Scopul general a fost de a implica activ tinerii post-protecție în schimbarea politicilor ce îi privesc, de a atrage atenția publicului asupra problemelor celui care își croiește singur un drum spre o viață independentă și dezvoltarea unei rețele europene de sprijin pentru aceștia. Finalul proiectului ne-a dus la Bruxelles, în Consiliul European, unde am prezentat toate doleanțele acestora,zece recomandari pentru o viitoare legislatie euroepana pentru tinerii post-protectie, și am militat pentru o politică unitară europeană.
Nu avem încă o statistică pentru România, dar știm, din studii europene, că mulți dintre tinerii care părăsesc centrele de asistență a copilului ajung în Penitenciare, ingroasa numarul celor care traiesc pe strazi sau sunt folositi de traficantii de carne vie, lipsiți fiind de un sprijin și în lipsa unei legislații care să îi protejeze după vârsta de 18 ani.
Activitatile au constat in stabilirea unui standard pentru ateliere participative pentru tineri, derularea acestor ateliere propriu zise cu 400 participanti, derularea unor ateliere dedicate profesionistiilor din Asistenta Sociala 100 participanti din toata Europa si punerea de acord a 50 de tineri post-protectie din Europa pentru intocmirea unei petitii europene care a fost depusa la Bruxelles in Consiliul European sustinuta politic de euro-parlamentari italieni, romani, irlandezi.
Resursele noastre au fost finantarea Europeana prin programul Erasmus, cinci asociatii europene in domeniul asistentei sociale a tinerilor post-protectie, 30 de voluntari, 400 participanti tineri si profesionisti.
Rezultatul este o petitie Europeana pentru tineri post protectie.


| Date beneficiari
    100 de tineri post-protectie din Romania, 50 de profesionisti din domeniul social din Romania, 200 de tineri din Europa, 100 de profesionisti din Europa in asistenta sociala, 10 euro-parlamentari, 5 asociatii ONG si 3 ONG sustinatoare

| Date beneficiari
    50.000 de tineri post-protectie in Romania, sute de mii de tineri in Europa, zeci de profesionisti in domeniul social in Romania, Zeci de parlamentari si euro-parlamentari, telespectatori si audienta de mii de oameni la nivel european, 700 de puscariasi

| Activitati
    Activitatile proiectului au constat in:
- Stabilirea unui standard, care a fost folosit la nivel european, pentru a facilia dialogul cu tnerrii post-protectie si pentru a identifica problemele dupa ce acestia raman pe cont propriu. Acest standard a fost elaborat de 5 asociatii din Europa.
- Realizarea atelierelor propriu-zis. In Romania am avut aprox 60 de participanti, dar am avut si tineri post-protectie care acum sunt implicati in sistemul de protectie sociala, dar si politicieni. Am fost in Tulcea, Busteni, Bacau, Bucuresti , si, un lucru inedit, am colabora exccelent cu Penitenciarul Tulcea.
- Am avut o sesiune de cominicare dedicata profesionistilor din sistemul social care a avut loc la Bucuresti, unde au participat 40 de lucratori cu tinerii post-protectie. Am incercat astfel sa schimbam modul de raportare la problemele acestora si sa crestem nivelul de empatie.
- In Croatia, 60 de tineri au stabilit doleantele lor pentru o mai buna protectie legislativa pentru a depasi momentul parasirii sistemului de protectie.Au fost astfel enuntate 10 recomandari pentru parlamentul european.
- Cele 10 recomandari au fost prezentate la Bruxelles si au fost enuntate de asociatiile noastre, inclusiv noi, asociatia TIBERIUS, au fost sustinute de euro-parlamentari pentru a crea un cadru legislativ pentru tinerii post-protectie.
Am tras astfel un semnal de alarma, am evidentiat o categorie sociala si problemele acesteia si dorim schimbarea perceptiei sociale pentru aceasta.


| Rezultatele proiectului
    - implicarea tinerilor post-protectie in schimbare legislatiei si apoliticilor publice in ceea ce ii priveste
- implicarea profesionistilor in asistenta sociala in luarea la cunostinta a nevoilor a celor in protectie si post-protectie, si implicarea lor in crearea uui cadru legislativ, privind si din celalalt unghi de vedere
- implicarea politicului si a institutiilor publice in constientizarea unui fenomen social de mare amploare, ignorat pana acum.
- posibilitatea de a expune national si european problemele unei categorii sociale
- crearea unui parteneriat european de asociatii preocupate de protectia drepturilor tinerilor post-protectie
- crearea unei platforme europene, a unui forum ce poate fi folosit ulterior de catre tineri pentru a se destainui, pentru a comunica ,pentru a schimba legi
- crearea unui muzeu european al cactusului. Sabilirea cactusului ca simbol al tanarului crescut in ingijirea statului. In acest muzeu exista marturii, obiecte si amintiri ale tinerilor in sistemul de protectie din intreaga Europa, si nu numai.


| Bugetul
    188000

| Parteneri
    AGEVOLANDO ITALIA, FICE CROATIA, CARELEAVERS NETWORK IRLANDA, CARELEAVERS ASSOCIATION UK, CONSILIUL TINERILOR INSTITUTIONALIZATI, PENINTENCIARUL TULCEA

| Website proiect
    http://www.asociatiatiberius.ro/category/leavecarelivelife/ ; https://www.careleavernetwork.eu/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->