Participanti & Proiecte
Sistem national stardardizat de formare al Crucii Rosii Romane in domeniul primului ajutor de baza
|
Organizator: Societarea Nationala de Cruce Rosie din Romania |
|
Categorie: Originalitate |
Fie ca ne confruntam cu un cutremur,accident rutier sau atac de cord, capacitatea de a actiona rapid si in mod corespunzator este esentiala.De aceea,instruirea indivizilor in acordarea PA este modalitatea corecta de a-i proteja. Cursurile de PA ofera educatie pentru prevenirea si iterventia in situatii de urgenta prin asigurarea locului accidentului,alertarea serviciilor specializate de urgenta si desfasurarea de masuri imediate de salvare a vietii. Studiie arata ca
57% dintre decesele urmare a accidentelor de circulatie apar in cateva minute de la accident;22% din decese survin in timpul transportului catre spital;21% survin in termen de trei saptamani;Pana la 85% din nr. de decese care ar fi putut fi prevenite in prespitalizare pot fi datorate obstructiei cailor aeriene si apar inainte de sosirea echipajului paramedical.
| Scopul proiectului
Scop:Dezvoltarea unui sistem de instruire de prim ajutor de baza armonizat cu standarde europene
Obiectivele specific:Crearea si acreditarea nationala si la nivel european a 47 de centre de formare ale Crucii Rosii Romane în primul ajutor de baza; pregatirea a 55 de formatori de formatori in conformitate cu standardele europene, care sa asigure pregatirea instructorilor in domeniul primului ajutor de baza; Informarea si educarea populatiei cu privire la importanta dobandirii cunostintelor de prim ajutor de baza si impactul pozitiv al interventiilor de prim ajutor de baza in salvarea vietii;
| Aria geografica
41 de judete si cele 6 sectoare ale mun. Bucuresti
| Rezumat
Primul Ajutor nu este numai despre tehnicile de salvare a vietii. PA este un act umanitar si o responsabilitate a oricarui cetatean. Pe langa a avea o persoana pregatita in PA la locul accidentlui, studiile au demonstrat ca exista legatura directa intre nivelul abilitatilor practice si calitatea asistentei acordate. Crucea Rosie crede ca fiecare dintre noi are capacitatea de a salva vieti. Cursurile de PA sunt cel mai eficient mod de a comunica despre masurile de siguranta si preventie si de a determina schimbari de atitudine in comunitate.
Interventia de PA poate contribui semnificativ la reducerea gravitatii leziunilor si cresterea sanselor de supravietuire. Crucea Rosie Romana cu o traditie de peste 135 in acordarea primului ajutor de baza si-a propus crearea si dezvoltarea unui sistem national, standardizat de training in domeniul Primului Ajutor. Aceasta a presupus:
1. Dotarea celor 47 de filiale ale CRR cu echipament de training – manechine, sisteme de simulare a defibrilarii electrice automate, truse de PA; tehnica necesara desfasurarii cursurilor– laptopuri, videoproiectoare, ecrane de proiectie, flipcharturi, birotica
2. Traducerea si tiparirea Manualului European de Prim Ajutor, manual folosit in 28 de tari.
3. Pregatirea ca formatori a 50 de cadre medicale, acreditate de catre CNFPA - pentru pregatirea pegadpogica si de catre CNRR – pentru pregatirea de PA. Acestia au pregatiti la randul lor cca 500 de instructori ai CRR. Instructorii, pana la finalul proiectului au facut gratuit cursuri de PA unui numar de peste 5000 de persoane.
| Date beneficiari
-Reteaua de voluntari formatori de formatori (ToT) de Prim Ajutor: 50 de persoane, cadre medicale, tinere, cu experienta in Cruce Rosie, dispusi sa dedice timp din timpul lor liber pentru a forma alti voluntari in PA; de a lucra la modernizarea si imbunatatirea cursului PA;
-Instructorii de prim ajutor de baza sunt persoane cu sau fara pregatire medicala, majoritatea din randul colaboratorilor cu experienta in domeniul primului ajutor de la nivelul fiecari filiale, dedicati CRR.
-Cei 5000 de voluntari instruiti in PA sunt: persoane active (18 -40 de ani), dormice de a se implica pentru a ajuta comunitata in caz de calamitati, care pot devein la randul lor instructor de PA sau pot convinge pe cei din jur de importanta acestuia.
| Rezultatele proiectului
-Crucea Rosie dispune de 47 de filiale si Sediul central, dotate cu intregul echipament necesar desfasurarii cursurilor de PA: manechine pentru resuscitare, sisteme de training pentru defibrilare automata, truse de prim ajutor, laptopuri, videoproiectoare si ecrane de proiectie, flipcharturi si consumabile.
- 50 de medici, reprezentand toate filialele CRR, au dubla certificare, din partea CNFPA si CNRR pentru pregatirea, organizarea si derularea de cursuri de prim ajutor de baza. La nivelul fiecarei filiale au fost pregatiti in cadrul fazei de implementare locala si instructori de prim ajutor de baza, persoane cu sau fara pregatire medicala, majoritatea din randul colaboratorilor cu experienta in domeniul primului ajutor de la nivelul fiecari filiale.
- Peste 5000 de voluntari au fost pregatiti in intreaga tara in domeniul PA.
- Trainerii, instructorii si voluntarii interesati de a desfasura activitati in acest domeniul specific de activitate al CRR au fost inscrisi in baza de date a societatii urmand ca datele de contact sa fie disponibile oricand in situatii de urgenta iar activitatea lor sa poata fi apreciata cantitativ dar si calitativ
- Proiectul a creat premizele standardizarii cursului de PA al CRR la nivel national si armonizarea cu cerintele recomandarilor si ghidurilor europene in domeniu.
- Toate filialele au devenit centre locale de training (ToT şi instruire in acordarea PA pentru voluntari).
| Argument
Prin voluntarii sai si persoanele instruite in PA, Crucea Rosie este principalul furnizor de cursuri si interventii in domeniul PA. CRR are de asemenea o lunga traditie in domeniul PA, inca din primii ani de la infiintare, participand cu voluntari, ambulante, surori de CR in teatrele de razboi ale sfarsitului de secol XIX si inceputul secolului XX. Traditia de instruire si interventie in conflictele armate sau in dezastre, calamitati naturale a continuat fara intrerupere pana astazi, cand SNCRR a dezvoltat un curs modern, de nivel european, dezvoltat pe normele de „practica bazata pe dovezi stiintifice”. Domeniul medical a inregistrat un important salt in ultimii ani si datorita implementarii conceptului de „medicina bazata pe dovezi”.
Un alt element adus de proiectul derulat in ultimii doi ani este standardizarea – cursul este bazat pe cele mai noi date stiintifice in domeniul Resuscitarii si Primului Ajutor care recomanda cele mai eficiente tehnici cunoscute pana in prezent si confirmate in practica.
Atunci cand facem designul unui astfel de curs ne intereseaza in primu rand ca programul nostru de training sa nu foloseasca sau sa transmita tehnici gresite, depasite sau daunatoare. Cum sa afli care este raspunsul in situatii in care exista mai multe pareri cu privire la „cel mai sigur, eficient, bun” gest de PA? „Practica bazata pe dovezi” este o metoda stiintifica de integrare a experientei practice cu informatia stiintifica si datele statistice extrase din studii sau din
| Bugetul proiectului (in RON)
9359835
| Parteneri
Mecanismul Financiar al Spatiul Economic European si Programul Norvegian de Cooperare, Ministerul de Finante, Consiliul Roman de Resuscitare, Institutul Roman de Training
| Website-ul proiectului
http://www.crucearosie.ro/proiecte/sistemul-national-standardizat-de-formare-in-prim-ajutor-de-baza.html