Participanti & Proiecte
Com'ON România
|
Organizator: Asociatia Grupul PONT |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Com’On România s-a născut într-un context în care Com’On Cluj-Napoca, primul mecanism de bugetare participativă de tineret din România a generat un nivel ridicat de participare atât în rândul tinerilor clujeni cât și în rândul populației în general. Com’On România a dorit să genereze forme alternative de consultare cu tinerii din zone urbane care adresează subiectul relației orașului în sine cu tinerii. Com’On România a fost în formatul să inițial un laborator de inovație care a testat și implementat atât forme personale de consultare cât și forme alternative, complementare derulate în mediul virtual. Credem că dezvoltarea unor astfel de mecanisme și instrumente vor cântări esențial pe lângă oportunitățile de muncă decentă la stoparea plecării tinerilor din orașe mici către orașe mai mari sau din orașele mai mari către alte țări.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost derularea unui proces de consultare participativă în cinci orașe prin care se identifică nevoile și dorințele tinerilor privind participarea civică prin inițierea unor acțiuni locale prin grupuri informale și luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă. Obiectivul general a fost dezvoltarea unor ecosisteme locale și crearea unei mișcări naționale de bugetare participativă prin care grupuri informale au acces la surse de finanțare iar tineri în general pot participa la luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă directă.
| Aria geografica
Cluj Napoca, Sfantu Gheorghe, Bacau, București, Baia Mare, Satu Mare, Reghin, Târgu Mureș, Suceava
| Rezumat
Proiectul a urmărit încurajarea tinerilor în a se implica în dezvoltarea și rezolvarea problemelor comunităților locale în care trăiesc prin forme de asociere și colaborare informală și prin crearea premiselor pentru susținerea financiară a acestor inițiative. Consultările locale au conștientizat atât nevoile și opiniile tinerilor despre orașele în care locuiesc cât și opinia lor despre cum se pot implica direct în dezvoltarea urbei. Întregul proiect a urmărit inovarea în ceea ce privesc mecanismele de consultare cu tinerii în localități urbane românești. Pentru noi, Grupul PONT, acest proiect ne-a oferit mai multe pârghii noi ce pot fi urmate în procesul de inovare socială a ecosistemelor urbane de tineret. Printre acestea, una din cea mai importantă componentă este faptul că am demonstrat: avem o înțelegere clară despre cum merită a fi abordată dialogul cu tinerii. Rezulatele în cifre: 14 activități de consultare cu tinerii utilizând metode și formate inovative și completate de o experiență virtuală aparte, peste 600 participanți tineri și factori de decizie implicați într-un mecanism de dialog structurat derulat în cinci orașe prin care se identifică nevoile tinerilor și se creează premisele derulării unor mecanisme e bugetare participativă, peste 75 de organizații, factori cheie implicați în mecanism prin intermediul unor întâlniri și interacțiuni directe în completarea activităților cheie ale proiectului, peste 3700 de persoane consultate prin intermediul unei proces de consultări online, 6 rapoarte de despre concluziile consultărilor locale și opinia tinerilor despre orașele lor.
| Date beneficiari
634 tinerii (14-35ani), 80 factori de decizie, peste 3.700 de tineri prin consulatre online
| Date beneficiari
-
| Activitati
În cadrul proiectului am organizat 10 consultări tip Com’On Cafe în 6 orașe, unde au participat, pe lângă tineri, și reprezentanți ai instituțiilor locale. Fiecare consultare locală a fost urmata de realizarea unui raport care a ajuns la factori de decizie relevanți de la nivel local. Principalele surse de informații au fost notițele luate de către fiecare grup mic de tineri și factori de decizie participanți la consultare (grupuri de 5-6 persoane, formatul tip World Cafe), aceste foi cu notițe furnizând o cantitate foarte mare de informații relevante. Totodată ne-am folosit și de informațiile generate și culese de harvesterii implicați în activitate ai căror rol a fost de a surprinde subiecte de discuții în grupurile mici și de la a posta direct pe ecranul de proiecție prin intermediul soluției Mentimeter.com. După fieare consultare am avut informații scrise reale despre tot ce s-a discutat, astfel realizarea rapoartelor s-a bazat pe informații din surse reale.Pe lângă consultările în format de dialog structurat, în luna mai am derulat un sondaj online cu titlul Oraș Tânăr, în care am prospectat opinia tinerilor despre orașul în care trăiesc. Rezultatul (peste 3700 de tineri a completat) acestui sondaj a fost prezentat în cadrul conferinței Oraș Tânăr al României în București, și se găsesc și în această broșură.Consultarea online a fost realizată prin intermediul platformei TYPEFORM unde am creat întregul format de întrebări.
| Rezultatele proiectului
decizie din comunitățile locale din Bacău, Baia mare, Reghin, Sfântu Gheorghe, Satu Mare și Suceava. Totodată prin acest demers de consultare am reușit să punem bazele unor mecanisme consolidate de bugetare participativă de tineret (și alte proiecte participative) în aceste orașe care se vor putea derula chiar începând din 2018.
Rezultatele în cifră: 14 activități de consultare cu tinerii utilizând metode și formate inovative și completate de o experiență virtuală aparte, peste 600 participanți tineri și factori de decizie implicați într-un mecanism de dialog structurat derulat în cinci orașe prin care se identifică nevoile tinerilor și se creează premisele derulării unor mecanisme e bugetare participativă, peste 75 de organizații, factori cheie implicați în mecanism prin intermediul unor întâlniri și interacțiuni directe în completarea activităților cheie ale proiectului, peste 3700 de persoane consultate prin intermediul unei proces de consultări online (față de 1500 prevăzute inițial), 6 rapoarte de despre concluziile consultărilor locale și opinia tinerilor despre orașele lor.
| Bugetul
193223
| Parteneri
Consiliul Tineretului din România, Fundația Județeană pentru Tineret Suceava, Asociația SamStudia din Satu Mare, Fundația Comunitară Mureș, FONT – Maramureș, Asociația Tinerilor din Trei Scaune, Consiliul Național al Elevilor, Federația Tinerilor din Bacău, Banca Comercială Română
| Website proiect
comonromania.ro