close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vreau în clasa a 9-a



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Vreau în clasa a 9-a a venit în 2008 ca răspuns la nevoia acută a elevilor din mediul rural de a-și continua studiile după terminarea ciclului gimnazial. Din cauza condițiilor de la nivelul familiilor din care provin, doar o parte din ei își continuă studiile, in timp ce ceilalți nu au această posibilitate și rămân în sat, unde nu au șanse să atingă potențialul maxim de dezvoltare și duc mai departe ciclul specific cercului vicios al sărăciei.
Nevoia identificată prin prezența zilnică în comunitățile rurale în care Fundația implementează proiecte și programe de dezvoltare comunitară, educație și protecție este reliefată permanent de studii (Studiul Bunăstarea copilului din mediul rural, ce este realizat din 2 în 2 ani și care se focusează pe identificarea nevoilor de dezvoltare educațională și socială ale elevilor din mediul rural).


| Scopul proiectului
    Scopul programului este sprijinirea elevilor de la sate în vederea continuării și promovării studiilor liceale, echiparea tinerilor cu abilități de viață și maximizarea șanselor de succes în carieră.
Obiectivele programului vizează:
- Echiparea elevilor din mediul rural cu abilități specifice educației nonformale – acces la activități de dezvoltare personală;
- Sprijinirea elevilor în vederea înregistrării de progres școlar respectiv promovării examenelor naționale – susținerea elevilor cu meditații la principalele materii de studiu


Vreau în clasa a 9-a Vreau în clasa a 9-a Vreau în clasa a 9-a

| Aria geografica
    Iasi, Vaslui, Cluj, Salaj, Dolj, Olt, Mehedinti, Gorj, Valcea, Ilfov, Buzau, Galati, Ialomita

| Rezumat
    Rata cea mai mare de abandon şcolar în mediile dezavantajate are loc după clasa a VIII-a, când costurile pentru şcolarizare cresc exponenţial: apar cheltuieli legate de navetă, cămin şi cantină. Doar jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au ajuns să ia Bacalaureatul și mai puţin de unul din doi elevi din mediul rural au promovat examenul maturității la sesiunea din această vară. În schimb, în rândul elevilor care au învăţat la licee din mediul urban promovabilitatea a fost de peste 74%.
Scopul programului Vreau in clasa a 9-a este sprijinirea elevilor de la sate în vederea continuării și promovării studiilor liceale, echiparea tinerilor cu abilități de viață și maximizarea
șanselor de succes în carieră.

În ultimii 3 ani de implementare la nivelul programului au fost obținute următoarele rezultate:
- Peste (927 elevi in 2022, 857 in 2021, 745 in 2020) 2529de elevi susținuți să își continue studiile la liceu și să iși atingă potențialul maxim de dezvoltare;
- Peste 500 de voluntari implicați in activități cu elevii din cadrul programului;
- 98% rata de participare la activitățile programului;
- Peste 75 % dintre elevi și-au dezvoltat abilități specifice educației nonformale;
- Peste 50 % dintre elevi au înregistrat progres școlar.
- Rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat cu peste 80% peste rata de promovabilitate de la nivel național
- 100% rata de promovabilitate la final de an școlarpentru elevii de clasa a VIII-a;
- Peste 70% rata de accesare a unei unități de învățământ superior de către elevii absolvenți


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii programului sunt elevi de gimnaziu, liceu sau școală profesională, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, care își doresc să meargă la liceu, dar nu au resursele necesare educaționale și financiare.

| Activitati
    În cadrul proiectului principalele direcții de intervenție sunt:
- Sesiunile lunare cu tematici de dezvoltare personalăși orientare vocațională – activitățile au la bază unchestionarul de nevoi ce se aplică elevilor și care suprinde nevoile lor de dezvoltare în acord cu planurile acestora de viitor dar în principal printr-un plan individual de interventie. Pornind de la rezultatele acestuia, o echipă de specialiști dezvoltă programa anuală de activități ce are atașat un calendar declinat pe tematici.
- Meditațiice se desfășoarăîn mare parte cu voluntari – profesori, specialiști în diferite domenii, studenți – le oferă elevilor din mediul rural posibilitatea de a-și consolida și aprofunda cunoștințele în vederea obținerii unui rezultat cât mai bun în cadrul examenelor naționale, rezultat ce le poate aduce un loc la buget, un loc în cămin și o bursă.
- Mentorat individual și de grup, care răspunde unei alte nevoi importante a elevului: lipsa de modele de urmat și lipsa conexiunii cu realitatea pieții muncii actuale. În cadrul programului mentoratul se desfășoară fie prin sesiuni 1 to 1 (pentru o perioadă de 6 luni și dezvoltat plecând de la un profil comun al mentorului și al elevului – ambele documentate în prealabil) fie prin mentorat de grup (între 4 și 20 de elevi și un mentor, la fel asociați după profil și interese comune, one time sau în funcție de nevoile elevilor) întreg conceptul are la bază ideea de conectare a elevilor cu oameni care au reușit.


| Rezultatele proiectului
    În ultimii 3 ani de implementare la nivelul programului au fost obținute următoarele rezultate:
- Peste 2529 de elevi susținuți să iși continue studiile la liceu și să își atingă potențialul maxim de dezvoltare;
- Peste 500 de voluntari implicați în activități cu elevii din cadrul programului;
- 98% rata de participare la activitățile programului;
- Peste 75 % dintre elevi și-au dezvoltat abilități specifice educației non formale;
- Peste 50 % dintre elevi au înregistrat progres școlar.
- Rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat cu peste 80% peste rata de promovabilitate de la nivel național
- 100% rata de promovabilitate la final de an școlar;
- Peste 70% rata de accesare a unei unități de învățământ superior de către elevii absolvenți

Adițional acestor rezultate, programul impactează cadrele didactice din licee partenere, prin oferirea unui model de bună practică cu privire la modul de lucru cu elevii și tipul de activități desfășurate.


| Bugetul
    11728400 LEI

| Parteneri
    9 Inspectorate Școlare Județene; 100 Unități de învățământ la care studiază elevii beneficiari (școli gimnaziale, școli profesionale, licee); 50 Companii finanțatoare

| Despre organizator
    World Vision România este o organizație non-guvernamentală care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului.
Parte din parteneriatul World Vision International, în cei 33 de ani de prezență în România am ajutat 560.000 de copii și adulți.


| Website proiect
    https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/vreau-in-clasa-a-9-a/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->