close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Participarea Tinerilor prin Imagini



| Organizator:
    Centrul de Resurse pentru participare publica
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Beneficiarii proiectului, atat in Romania cat si din Slovacia si Ucraina, au fost grupuri de tineri romi. Comunitatea de rudari din Malul Vanat, la fel ca si celelalte comunitati din proiect, se caracterizeaza prin faptul ca este izolata de restul comunei Merisani, nu beneficiaza de un sistem de canalizare sau de apa potabila, oamenii traiesc in locuinte improvizate (in majoritatea lor) iar tinerii parcurg cateodata distante considerabile pentru a ajunge la scoala. Aceste nevoi au fost identificate chiar de catre ei, in cadrul procesului numit PhotoVoice sau fotografie participativa, pe parcursul proiectului.

| Scopul proiectului
    Proiectul a urmarit sa aduca pe agenda publica problemele cu care se confrunta tinerii romi din aceste comunitati ca parte a procesului de combatere a excluziunii sociale. Unul dintre obiectivele specifice a fost incurajarea tinerilor romi sa se implice in deciziile publice care ii afecteaza prin folosirea unei metode neconventionale de participare publica, PhotoVoice. Metoda PhotoVoice este descrisa adesea ca fiind "fotografie participativa". In acest proiect, inseamna ca tinerii au facut ei insisi fotografii pe teme ce tin de excluziunea sociala din comunitatea lor.

Participarea Tinerilor prin Imagini Participarea Tinerilor prin Imagini Participarea Tinerilor prin Imagini

| Aria geografica
    sat Malul Vanat (com. Merisani), jud. Arges; sat Raslavice, Slovacia; oras Belgorod Dnistrovsky, Ucraina

| Rezumat
    Am plecat de la constatarea ca deciziile publice privind comunitatile de romi, atat in Romania, cat si in Slovacia si Urcaina, sunt luate fara implicarea acestora. In mod constant, deciziile publice privind dezvoltarea comunitatii ignora satele in care traiesc romii. In timp, dezvoltarea acestor sate ajunge sa sufere in comparatie cu dezvoltarea din comunele din care fac parte. Acest proces se traduce prin izolarea satelor, servicii publice inexistente sau de slaba calitate, acces dificil la servicii de educatie si sanatate, la resurse, conditii de viata precare. Aceste lucruri sunt simptome ale fenomenului de excluziune sociala, deoarece arata atitudinea discriminatorie a autoritatilor publice fata de comunitatile de romi si in acelasi timp intaresc excluziunea sociala a acestor comunitati.
Astfel, prin implicarea tinerilor romi am dorit sa aratam diferitele fete ale excluziunii sociale dar si solutii la aceste probleme. Am dorit ca ei, prin metoda PhotoVoice, sa aduca pe agenda autoritatilor aceste probleme. Am ales sa folosim metoda PhotoVoice deoarece ne-ar fi fost greu, cu astfel de grupuri ignorate constant de exercitiul participarii publice, sa ii implicam prin alte metode. Totodata, prin ceea ce inseamna metoda PhotoVoice, am dorit sa discutam cu ei pe marginea problemelor surprinse de ei in fotografie. Metoda PhotoVoice presupune ca autorul unei fotografii ataseaza acesteia mesajul sau personal. Pentru a ajunge la acest mesaj este nevoie de parcurgerea unui proces de constientizare, care se face cu ajutorul unui facilitator.


| Date beneficiari
    Tinerii romi au fost implicati inca de la bun inceput in planificarea proiectului. Inainte de elaborarea propunerii de proiect, partenerii au discutat cu acestia pentru a vedea daca erau dispusi sa se implice in acest proiect. Ulterior ei au agreat impreuna cu echipa de proiect si facilitatorii temele atelierelor de PhotoVoice (fotografii si dezbateri) si au fost implicati in organizarea expozitiei de fotografie (ce probleme ilustrate in fotografii vor fi aratate in cadrul expozitiei).

| Rezultatele proiectului
    In cadrul proiectului au fost realizate fotografii (cateva mii, in total), expozitii de fotografie (cel putin una in fiecare tara), dezbateri publice in deschiderea expozitiilor, carti postale adresate autoritatilor publice cu fotografiile tinerilor romi. Acestea au fost folosite pentru a atrage atentia asupra problemelor comunitatilor de romi. Ca urmare a acestor demersuri, cea mai mare realizare a proiectului este ca a adus in atentia autoritatilor publice responsabile problemele cu care se confrunta tinerii romi din cele trei comunitati. Unele dintre ele chiar au ajuns pe agenda decidentilor. In Malul Vanat, prin mai multe hotarari de Consiliu Local se mentioneaza: canalizare in satul Malul Vanat si teren pentru o biserica in parohia Malul Vanat. Acestea erau printre problemele semnalate de catre tinerii romi in fotografiile facute de ei. De asemenea, in urma trimiterii unei carti postale catre Ministerul Educatiei si a inspectiei dispuse de acesta, s-a pus punct segregarii elevilor romi in scoala din sat.
In Raslavice, Slovacia, primarul si comunitatea au ajuns la concluzia ca trebuie sa se concentreze pe inscrierea la gradinita a tinerilor romi prescolari. In Ucraina, autoritatile publice locale si comunitatea de tineri romi au inceput un dialog pe marginea infiintarii in oras a unui centru de cultura pentru romi.
Insa, poate cel mai important rezultat al proiectului, a fost cresterea stimei de sine si a increderii in fortele proprii in randul tinerilor romi. Proiectul a crescut de asemenea vizibilitatea comunitatilor de romi.


| Bugetul proiectului (in RON)
    371949,4

| Parteneri
    Asociatia Partener pentru Tine (Romania), Modry Motyl (Slovacia), Zivot je sanca (Slovacia), Nevo Drom (Ucraina), Moloda Gromoda (Ucraina)

| Website-ul proiectului
    Nu exista





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes