Participanti & Proiecte
Scoala pentru viata-educatie formala si nonformala pentru tineri din grupurile vulnerabile
|
Organizator: Organzația Umanitară CONCORDIA |
|
Categorie: Incluziune sociala |
La varsta de 18 ani tinerii din sistemul de protectie a copilului (copii in centre de plasament, case de tip familial) fara o perspectiva dar si cu diverse probleme trebuie sa paraseasca centrul fara o perspectiva. Ei nu sunt gata sa intre pe piata fortei de munca si de cele mai multe ori nu au in spate o familie care sa ii sustina. In general acesti tineri au un nivel scazut de educatie si chiar de multe ori de alfabetizare, unii abandonand sistemul de educatie formala si nefiind cuprinsi nici in servicii integrate socio-educationale care sa le permita un start in viata. Din experienta noastra tinerii au nevoie de metode formale si non-formale care sa fie adaptate nevoilor lor specifice si care sa ii ajute sa isi dezvolte abilitati pentru viata independenta dar insotita si de o formare profesionala si care sa le asigure o meserie.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a constat in asigurarea de posibilitati de formare profesionala si viata independenta pentru tineri din categorii vulnerabile.Obiectivele proiectului au fost: (1) Pregatire profesionala practica si teoretica pentru 45 de tineri din grupuri vulnerabile in 3 meserii din domeniul alimentatiei publice (bucatar, ospatar, brutar; (2) Cresterea competentelor educationale si pentru viata independenta pentru 45 de tineri din grupuri vulnerabile social; (3) Implicarea comunitatii si sensibilizare cu privire la educatia profesionala a tinerilor din grupuri vulnerabile.
| Aria geografica
Proiectul s-a desfasurat in Ploiesti si Aricestii Rahtivani, Prahova cu o campanie de recrutare in: Buzau, Vrancea, Dambovita,, Vaslui, Tulcea, Ilfov
| Rezumat
Proiectul “Școala pentru viata – educatie formala și non-formala pentru tineri din grupuri vulnerabile” a fost implementat in jud. Prahova si s-a adresat tinerilor din grupuri defavorizate social. Scopul proiectului a fost de a asigura posibilitati de formare profesionala si dezvoltarea de abilitati de viata independenta pentru tineri din categorii vulnerabile ( institutionalizati, post-institutionalizati, din zona rurala etc) in cadrul Scolii de meserii CONCORDIA . Au fost prevazute si realizate activitati de educatie pentru formare in meseriile de brutar, ospatar si bucatar (teorie si practica) si de asemenea, activitati de educatie non-formala cu rolul de a dezvolta abilitati de viata independenta. Proiectul a fost implementat si a beneficiat de sprijnul voluntarilor CONCORDIEI. In acest proiect 45 tineri ( 18-25 de ani), au beneficiat direct de formarea profesionala; tinerii proveneau din grupuri vulnerabile social, provenind fie din sistemele de protective a copiilor, cu un nivel redus de educatie si fara sprijinul unei familii sau cu posibilitati materiale inexistente si care de alfel sunt lipsiti de perspective de continuare a educatiei formale scolare; ei au urmat unul dintre cele 3 cursuri-brutar, ospatar si bucatar si au absolvit avand astfel o diploma acreditata ANC pentru meseria in care s-au specializat. Aditional 100 de persoane au beneficiat indirect de contextual creat prin acest proiect, fie in campaniile de recrutare la nivelul altor viitori elevi ai Scolii de Meserii, fie la nivelul angajatilor din Directiile Judetene de Asistenta Sociala din Buzau, Vrancea, Dambovita, Vaslui, Tulcea, Ilfov.
| Date beneficiari
45 tineri cu varsta intre 18-25 de ani, din grupuri vulnerabile (institutionalizati sau post-institutionalizati, cu nivel redus de educatie, lipsiti de sprijinul familiilor naturale, fara posibilitati materiale, fara perspective de continuare a educatiei formale scolare)
| Date beneficiari
100 persoane la care a ajuns informatia; membri ai familiilor si / sau reprezentanti legali pentru mediul institutionalizat; personal al institutiilor de invatamant, tineri care participa la procesul de selectie dar nu sunt selectati.
| Activitati
Activitatile principale au constat in (1)Derularea de cursuri de formare si certificarea a 45 de tineri din grupuri vulnerabile inscrisi in cursurile Scolii de Meserii CONCORDIA ( brutar, bucatar si ospatar) (2) Educatie non-formala prin workshop-uri de animatie si teatru forum cu sprijinul expertilor de la ART Fusion; (3)Derularea de ateliere demonstrative practice ce tin de fiecare meserie organizate cu sprijinul voluntarilor CONCORDIA pentru diferiti stakeholderi locali invitati si voluntari invitati din partea companiei Lidl.; (4) Eveniment public Teatru forum in care tinerii beneficiari au pus in scena o piesa bazata pe o situatie problematica, de discriminare din viata cotidiana cu care ei s-au confruntat si invita publicul sa gaseasca solutii la situatia prezentata, ajutand astfel publicul sa constientizeze mai bine problemele de zi cu zi cu care se confrunta; (5) Tinerii au beneficiat de asistenta sociala, cazare si masa in spatiile organizatiei pe toata periaoda cursurilor. Metodologia proiectului a constat in organizarea cursurilor cu cat cat mai multa practica (80%), astfel incat tinerii sa iasa stiind sa isi faca meseria, dar fiind atractiv si pentru ei pentru ca invatau facand lucruri pe care ulterior le consumau ei dar si copii din casele de tip familial ale CONCORDIEI. Workshopurile de arta participativa a ajutat pentru constentizarea publicului larg cu privire la problema tinerilor dezinstitutionalizati.
| Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului au constat in: (1) 45 de tineri parte din formarea profesionala (2)Promovabilitate 100 % la evaluarea competentelor pentru elevii din grupa 1 care au finalizat cursul;(3) 73 de tineri informati despre oportunitatea de a participa la proiect;(4) colaborare cu 7 organizatii/ institutii pentru informarea si selectia elevilor din grupa 2; (5) tineri participanti la activitatea de educatie non-formala prin animatie si tetaru forum;(6) 2 actiuni tineri si voluntari din diverse companii derulate in Noiembrie si Decembrie; (7): din 19 tineri absolventi ai grupei 1, 15 tineri sunt angajati fie la restaurante fie in alte institutii, 3 tineri deruleaza activitati independente, iar 26 de tineri erau inca parte din programul de formare, acesta nefiind finalizat la sfarsitul proiectului, dar cu sanse mari de certificare si angajare.
| Bugetul
424484
| Parteneri
Asociatia A.R.T. Fusion
| Website proiect
https://www.concordia.org.ro/proiecte/finantari/finantare-lidl-romania/