close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Atelierul de panza 2011



| Organizator:
    ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Beneficiarii proiectului sunt cei care se inscriu in cele doua sfere ale proiectului: cea de mediu, prin incercarea de a oferi o solutie la problema poluarii cu pungi de plastic si cea sociala- oferind un loc de munca si un program de reinsertiune socio-profesionala persoanelor aflate in dificultate. Deoarece lucram cu material natural(bumbac netratat, neinalbit, nevopsit), avand 0 resturi de productie, in ceea ce priveste impactul fat de mediu, acesta va fi vizibil in timp prin inlaturarea treptata a pungilor de plastic, beneficiari in mod indirect fiind toate persoanele afectate in prezent pe poluarea cu pungi de plastic. Programul social vine sa raspunda nevoii de a crea locuri de munca pentru persoane care, datorita situatiei lor sociale sau fizice, nu se califica pentru obtinerea unui job in mod normal.

| Scopul proiectului
    Scopul pentru perioada ianuarie 2011-ianuarie 2012 a fost de obtine eficienta economica pentru a asigura constant de lucru persoanelor angajate si de a obtine autorizatia de unitate protejata pentru activitatea doamnelor cu dizabilitati. Comenzile primite au acoperit cheltuielile sociale si administrative si 6 persoane (3 in atlelier, 3 de la domiciliu) au fost angajate pe perioada intregului an. Un alt obiectiv a tinut de rebranduirea produselor noastre pentru a atrage mai multi clienti si parteneri si de a oferi un produs practic care sa faca parte zi de zi din viata oamenilor.

Atelierul de panza 2011 Atelierul de panza 2011 Atelierul de panza 2011

| Aria geografica
    Bucuresti, Cluj, Calarasi, Iasi

| Rezumat
    Atelierul de panza este un proiect ce urmareste sa ofere o alternativa ecologica la pungile plastic, creand un spatiu de productie unde sunt angajate persoane aflate in dificultate cu intentia de (re)integrare sociala si profesionala. Proiectul este o replica la folosirea excesiva a pungilor de plastic nebiodegradabile, care sunt utilizate in Romania in numar de 5 miliarde, conform Statisticilor Ministerului Mediului din 2008, fara a fi reciclate. Solutia propusa, crearea unei sacose din bumbac netratat,nevopsit si neinalbit, cu resurse locale, atrage oamenii in problemele de mediu si prin vanzarea sacoselor asigura un loc de munca persoanelor defavorizate.
Obiectivele proiectului vizeaza numarul de sacose realizate, ce inlocuiesc pungile de plastic, numarul de persoane angajate si integrate, eficienta economica si transmiterea de mesaje educationale prin intermediul atelierelor de pictura.
Pe partea sociala, persoanele angajate au posibilitatea de a deprinde o meserie, de a dobandi experienta si de a intra mai usor pe piata muncii. Ele sunt angajate timp de maxim 1 an si jumatate si ajutate pentru a-si gasi ulterior un job. Pentru anul 2011, 8 persoane aflate in dificultate au fost angajate in atelierul social si am infiintat o sectie-unitate protejata pentru a oferi de lucru constant celor 3 doamne cu dizabilitati fizice care lucreaza sacosele de acasa.
In total, am produs 14.000 sacose, cu 0 resturi de productie, in atelierul de 35 m patrati, cu 3 masini de cusut, o persoana integrata pe piata muncii si am generat venituri pentru a acoperi cheltuielile lunare.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului nostru sunt persoanele angajate in atelierul social si doamnele care lucreaza de la domiciliu. Persoanele din atelier, 3 la numar, provin din familii cu situatii speciale: familii sarace, de etnie romana, care nu au studii mai departe de nivelul de gimnaziu. Toate cele 3 au copii si sunt unicul angajat din familie. Astfel, ele deprind o meserie, au un salariu, capata experienta si se pregatesc, impreuna cu asistentul social, pentru a-si gasi un job.
Cele 3 doamne de la domiciliu au dizabilitati fizice, cu diferite graduri de handicap. Ele lucreaza de-acasa si deseori, atunci cand pot, ne insotesc la targuri si evenimente pentru a prezenta proiectul. Pentru ele este este o activitate binevenita,putand interactiona si de a nu se supune limitarilor impuse de handicapul lor.


| Rezultatele proiectului
    Pentru anul 2011, rezultatul economic il reprezinta reusita de a fi 65% autosustenabili financiar, prin vanzarea a 14.000 de sacose. Acest lucru inseamna ca am reusit sa acoperim mare parte din cheltuielile proiectului din vanzarea de sacose. Proiectul este una din putinele intreprinderi sociale din tara care au reusit o asemenea rata de sustenabilitate economica si sa genereze venituri care sa asigure autosuficienta. Nu am reusit sa fim 100% sustenabili, insa consideram ca modul de lucru aplicat va creste procentul. Faptul ca proiectul are perspectiva din punct de vedere economic este indicat de parteneriatul cu NESsT, care au evaluat pozitiv proiectul si alegerea proiectului pentru a fi prezentat ca studiu de caz pozitiv de catre o organizatie din Spania. Datorita acestui venit ne-am extins suprafata de lucru de la 9m patrati la 35m patrati si am reusit sa oferim conditii mai bune de lucru.
Pentru a genera comenzi care sa aduca venit constant, am extins punctele de distributie a sacoselor si am inceput colaborarea cu OMV si Humanitas. De asemenea, am redefinit proiectul si am creat un nou logo, noi produse, noi mijloace de comunicare si un catalog de produse( http://www.viitorplus.ro/Modele-sacoe-63). Datorita acestor eforturi, s-a diminuat numarul lunilor fara comenzi si am putut asigura salariul persoanelor din atelier si acordarea beneficiilor(transport public asigurat, o masa de pranz zilnica, acoperirea diferitelor cheltuieli cu recuperarea documentelor si alte probleme)


| Argument
    Atelierul de panza este un spatiu de productie inovator: reuneste planul economico-social cu cel artistic si creativ.Am produs 14.000 sacose din panza naturala cu 3 masini de cusut, 0 resturi de productie si un mesaj care spune povestea sociala.
Sacosa de panza are o concurenta puternica din partea celor realizate in serie, de calitate inferioara si sub marca “made in china”. Pentru a sustine activitatea economica,am lucram sustinut pe partea creativa- la designul sacoselor si modul de a transmite povestea persoanelor din atelier.
De aceea, in anul 2011, am redefinit proiectul:“Sacosa de panza” s-a transformat in “Atelierul de panza”- un spatiu de productie a obiectelor prietenose cu mediul si oamenii. Am creat produse noi, cu un nou logo,catalog, o noua eticheta si am lucrat cu graficieni voluntari pentru partea de design. Am experimentat o tehnica de imprimare speciala: linogravura. Toate aceste instrumente de design le-am folosit pentru a spune povestea sociala a proiectului. De exemplu, in cadrul unui atelier de pictura pe sacose, dna profesoara i-a indemnat pe copii sa-si treaca numele pe sacosa in semn de solidaritate cu cei care au facut sacosele(si care este trecut pe eticheta)
Pentru a comunica mai bine proiectul, am creat un blog in ianuarie 2011, scris din perspectiva unui super-erou, un site si pagina de facebook.
Organizam ateliere de pictura pe sacose pentru copii, care astfel afla despre problemele de mediu si situatiile dificile prin care trec alte persoane


| Bugetul proiectului (in RON)
    274847

| Parteneri
    Ateliere Fara Frontiere (partea sociala), NESsT(Nonprofit Enterpreise and Self-sustainable Team- consultanta financiara)

| Website-ul proiectului
    www.atelieruldepanza.ro www.sacosadepanza.ro www.viitorplus/atelieruldepanza.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->