close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pregătiți pentru viață



| Organizator:
    Asociatia The Social Incubator
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Asociația The Social Incubator are ca principală misiune asigurarea și simplificarea tranziției către o viață independentă pentru beneficiarii care provin din medii vulnerabile, cu focus pe tinerii care părăsesc sau care se află încă în sistemul de protecție.
Am decis formularea acestui program de educație sub forma unor tabere pentru că, din experiența noastră pe alte proiecte adresate aceluiași grup țintă, am observat că acest format îi motivează să rămână activi și implicați pe toată perioada atelierelor, chiar dacă programul este unul intensiv. Faptul că ies din mediul lor, interacționează și lucrează alături de persoane noi, le oferă o perspectivă mai optimistă asupra viitorului și la final părăsesc tabăra mai încrezători în propriile forțe.


| Scopul proiectului
    Scop: Dezvoltarea profesională a 50 de tineri instituționalizați într-un proces de dobândire de abilități și competențe necesare pentru accederea către independența personală și financiară.
Obiective:
- Recrutarea a 50 de tineri din sistemul de protecție, care să participe în 2 tabere de educație profesională de câte 5 zile
- Realizarea a 100 de sesiuni de consiliere vocaționala (2 sesiuni/beneficiar), prin intermediul cărora să aflăm nevoile specifice ale tinerilor și să îi ajutăm să își facă un plan concret de acțiune pentru a-și atinge obiectivele


Pregătiți pentru viață Pregătiți pentru viață Pregătiți pentru viață

| Aria geografica
    Prahova, Ialomița, Buzău, Călărași, Olt, Teleorman, Vaslui, București

| Rezumat
    Proiectul ¨Pregătiți pentru viață” și-a propus dezvoltarea profesională a 50 de tineri instituționalizați, printr-un proces de dobândire de abilități și competențe necesare pentru accederea către independența financiară. În cadrul proiectului au fost organizate două tabere de dezvoltare personală și vocațională, cu o durată de câte 5 zile, prin care s-a urmărit valorificarea parcursului educațional și potențialul propriu al fiecărui beneficiar.
Tinerii au fost recrutați prin intermediul DAGSPC-urilor, din comunități vulnerabile din regiunile vizate. Participanții au fost selectați dintre tinerii care urmează să părăsească în curând sistemul de protecție și au nevoie de susținere și mentorat pentru formularea unor strategii concrete prin care să își dobândească independența.
Cele două tabere au avut loc în București, alegerea locației fiind motivată de faptul că tinerii înscriși nu mai vizitaseră orașul, deși o mare parte dintre aceștia intenționează să se mute în București în viitorul apropiat. În cele 4 zile de tabără tinerii au participat la ateliere de autocunoaștere și gestionare a emoțiilor, educație financiară, consiliere vocațională și angajabilitate. Activitățile practice și teoretice din cadrul atelierelor au fost alternate cu activități de relaxare și socializare: plimbări în oraș, jocuri de cunoaștere, seri de boardgames, de film și de talente.
Tinerii au beneficiat și de minim două sesiuni individuale de consiliere vocațională. Acestea au fost realizate atât în perioada premergătoare taberelor, cât și în perioada ulterioară taberelor. Tinerii au putut să își exprime nevoi concrete cu privire la viitorul profesional, iar în cea de-a două sesiune au lucrat, împreună cu consilierul vocațional, la atingerea obiectivelor stabilite în prima sesiune.


| Date beneficiari direcţi
    50 de tineri instituționalizați din 8 județe au participat la cele 2 tabere
57 de tineri instituționalizați au beneficiat de sesiuni individuale de consiliere vocațională
7 voluntari dintre angajații Raiffeisen Comunități au participat în activitățile din cadrul taberelor


| Activitati
    1. Management proiect
2. Promovare
3. Identificare și încheiere contracte cu colaboratori/prestatori servicii
4. Identificare și recrutare voluntari
Membrii echipei de proiect au transmis echipei Raiffeisen Comunități detalii legate de posibilele arii de intervenție și contribuții ale voluntarilor și au fost identificați 7 voluntari care au împărtășit cunoștințele lor tinerilor prezenți în tabără.
5. Identificare și recrutare beneficiari prin intermediul DGASPC-urilor
6. Activități de organizare și desfășurare a taberelor
Programul taberelor a inclus: ateliere de angajabilitate, educație financiară, consiliere vocațională, dezvoltare personală, simulări de interviu, vizite ale obiectivelor turistice, sesiuni de joc: fotbal, boardgames, o seară de talente
7. Activități consiliere vocațională
Tinerii participanți în proiect au beneficiat de minim 2 sesiuni individuale de consiliere vocațională. De asemenea, pe lângă cei 50 de beneficiari ai activităților, alți 17 tineri instituționalizați, incluși în preselecția inițială, au participat la cel puțin o sesiune de consiliere vocațională și orientare profesională.
În cadrul sesiunilor, pe lângă „Fișa tânărului”, instrumentul care a constituit punctul de plecare al procesului de consiliere, s-au folosit și următoarele tipuri de instrumente: teste vocaționale, „Scrisoare către mine” (instrument de cristalizare a opțiunilor de carieră și de responsabilizare a beneficiarului), chestionare de interese etc.
8. Evaluare și raportare


| Rezultatele proiectului
    Activitățile au avut în vedere o intervenție complexă, pe mai multe paliere: dezvoltarea abilităților emoționale de a gestiona situații și contexte noi, pregătire pentru intrarea pe piața muncii și educație financiară, dar și crearea de legături cu consilieri vocaționali și profesioniștii voluntari care au participat din partea partenerului proiectului.
Tinerii au participat la ateliere de educație non-formală cum ar fi: autocunoaștere, gestionarea emoțiilor și încredere în sine, dezvoltare personală, ateliere de angajabilitate etc. Aceste ateliere au avut rolul de a-i pregăti pe tineri la nivel emoțional pentru momentul părăsirii sistemului de protecție și asumarea unei independențe emoționale și financiare împreună cu provocările asociate acestui moment.
Tinerii au învățat cum să elaboreze un CV, o scrisoare de intenție, cum să își creeze conturi și profile pe platforme de locuri de muncă, cum să identifice locuri de muncă potrivite profilului lor, cum să se pregătească pt un interviu și li s-au aplicat teste pt determinarea unor profile vocaționale (Holland, BFQ etc.). Câțiva dintre tinerii care urmau să părăsească sistemul de protecție a copilului au fost incluși și în alte proiecte ale asociației care oferă sprijin substanțial (financiar, locativ și mediere pe piața muncii).
Răzvan, 20 ani. Pleacă din tabără cu multe beneficii. Tot aici a identificat multe nevoi. A învățat multe lucruri utile care îi vor fi de ajutor în viitor. Își dorește să urmeze Facultatea de Inginerie din Brașov, să studieze Psihologia și să nu renunțe la hobby-ul lui, fotbalul.


| Bugetul
    72451 LEI

| Parteneri
    Raiffeisen Comunități

| Despre organizator
    Asociația The Social Incubator este o organizație non-profit, înființată de către un grup de profesioniști care și-au dorit să creeze o platformă pentru inițiativele cu impact social semnificativ în viața persoanelor din medii defavorizate, cu accent pe tinerii instituționalizați. Asociația își îndreaptă eforturile spre a înlesni procesul tranzițional al acestor tineri spre a deveni adulți independenți, punându-le în valoare aptitudinile și calitățile.


| Website proiect
    https://asociatiasocialincubator.org/proiecte/#pregatiti-pt-viata



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->