close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Concurs de postere Fii inspirat!



| Organizator:
    Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Datele statistice ale INBI „Matei Bals” arata ca populatia tanara este cea mai vulnerabila in fata infectiei HIV ceea ce demonstraza cat de importanta este educatia pentru sanatate in randul acestora.
Copiii si tinerii apartinand populatiei generale sunt pe de o parte un grup vunerabil, (fiind expusi situatiilor de risc in trecerea de la copilarie la viata adulta), dar, in acelasi timp, grup cu mare potential de dezvoltare a comportamentelor responsabile si nediscriminatorii pe termen lung, contribuind astfel la dezvoltarea unei societati bazate pe toleranta si nu pe stigmatizare.
Din experienta proiectelor anterioare, s-a observat cat de importanta este reluarea anuala a acestor mesaje de prevenire si nediscriminare in randul tinerilor.


| Scopul proiectului
    Scopul concursului este cultivarea/extinderea ariei de sensibilitate a elevilor, incurajand la deschidere fata de persoanele ce traiesc cu HIV/SIDA, atunci cand au ocazia sa le intalneasca ori sa vorbeasca despre ele.
Obiectivele concursului au fost:
- Incurajarea elevilor sa adopte un comportamente de acceptare si deschidere fata de persoanele seropozitive
- Oferirea unei oportunitati pentru elevi de a reda prin arta o experienta/intelegere proprie legata problematica HIV/SIDA si persoanele seropozitive


Concurs de postere Fii inspirat! Concurs de postere Fii inspirat! Concurs de postere Fii inspirat!

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    In ultimii ani numarul de cazuri de transmitere HIV in randul populatiei tinere a crescut ingrijorator, lucru ce evidentiaza faptul ca, copii si tinerii reprezinta un grup vulnerabil cu o mare nevoie de informare si educatie in ceea ce priveste sanatatea. De asemenea, acest grup are si un mare potential de schimbare a comportamentelor, de dezvoltare si promovare de atitudini nediscriminatorii fata de persoanele care traiesc cu HIV/SIDA.
Scopul concursului este cultivarea/extinderea ariei de sensibilitate a elevilor, incurajand la deschidere fata de persoanele ce traiesc cu HIV/SIDA, atunci cand au ocazia sa le intalneasca ori sa vorbeasca despre ele.
Tinand cont de impactul primei editii a concursului de postere in randul elevilor si profesorilor din Romania, UNOPA a relansat in 2017 provocarea adresata tinerilor de a-si folosi creativitatea pentru a creste nivelul de acceptare si sensibilizare a populatiei cu privire la persoanelele care traiesc cu HIV/SIDA.
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a sprijinit si in 2017 aceasta initiativa, astfel incat tot mai multi elevi din invatamantul preuniversitar sa fie provocati sa se informeze despre HIV/SIDA, sa invete cum sa isi protejeze sanatatea si cum sa se poarte corespunzator cu persoanele seropozitive. Concursul a urmarit oferirea unei oportunitati pentru elevi de a reda prin arta o intelegere proprie legata problematica HIV/SIDA si persoanele seropozitive, in urma careia
528 elevi au participat la concurs din peste 200 de institutii de invatatmant din Romania, iar 170 profesori au prezentat tematica HIV/SIDA elevilor si au coordonat elevii doritori de participare la concurs in procesul de realizare a posterelor.


| Date beneficiari
    Elevii de gimnaziu si liceu proveniți din instituții de învăţământ, centre de protecție, centre educaționale din toată țara

| Date beneficiari
    Copiii si tinerii din populatia generala

| Activitati
    1. Elaborarea regulamentului - regulamentul elaborat de catre echipa a fost ulterior aprobat de Ministerul Educatiei Nationale. Concursul s-a adresat elevilor care se incadreaza la una din cele 2 categorii: categoria 1 – clasele V-VIII, categoria 2 – IX-XII. Fiecare elev se putea inscrie in concurs cu maxim 3 postere. Pregatirea lucrarilor a avut loc sub coordonarea unui profesor din cadrul institutiei de invatatamant, care a supravegheat elevul in toate aspectele privitoare la concurs.
2. Mediatizarea concursului - detaliile concursului au fost diseminate in reteaua de inspectori scolari din toata Romania, pe retele de socializare, pe site-ul organizatiei.
3. Inscrierea posterelor - s-a realizat online si a presupus o documentare prealabila despre virusul HIV. Elevii au descris subiectul abordat si tehnicile folosite.
4. Jurizarea - Juriul a fost compus din 7 specialisti in domenii diferite; au evaluat posterele inscrise pe baza criteriilor stabilite in regulament.
5. Premierea castigatorilor - In data de 12 decembrie, la Bucuresti, s-a organizat o festivitate de premiere a elevilor castigatori. La eveniment a fost organizata o expozitie cu cele mai reusite lucrari. Printre participanti s-au numarat reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale, mass-media, colaboratori, invitati speciali.



| Rezultatele proiectului
    - 528 elevi participanti la concurs din peste 200 de institutii de invatatmant din Romania
- Elevii din institutiile participante au primit informatii despre infectia cu HIV si importanta deschiderii fata de persoanele care traiesc cu acest virus
- 170 profesori au prezentat tematica HIV/SIDA elevilor si au coordonat elevii doritori de participare la concurs in procesul de pregatire
- Mentinerea subiectului HIV/SIDA in atentia publicului prin retele de socializare (impact peste 12000 vizualizari unice) si mass media


| Bugetul
    32200

| Parteneri
    Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice

| Website proiect
    https://unopa.ro/category/proiecte/portofoliu/inspired/concurs-de-postere-fii-inspirat/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->