close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Casuta din povesti - Fara mistrie. Numai apa si hartie.



| Organizator:
    Atelierul de Carte
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Ce au in comun natura si hartia? Natura e dintotdeuna, hartia a aparut in ultimii 2000 de ani ai erei noastre. Natura a oferit hartiei suportul de fiintare si existenta in lume. A venit momentul ca hartia sa restituie naturii ce este al naturii prin acelasi proces care a facut-o posibila: facerea de hartie manuala din deseuri de hartie. Regnul vegetal cuprinde peste 260.000 de specii cunoscute de plante sau poate ca a cuprins, tinand cont de ritmul alert de distrugere al planetei. Toata lumea are acum acces la informatie si poate observa schimbarile nefiresti care apar in decursul anotimpurilor si in succesiunea lor. Daca un obiect aparent neinsufletit, cum e hartia, se poate reinventa, in folosul naturii, este timpul ca si oamenii sa constientizeze ca pot schimba mediului inconjurator, incepand de la propriul mod de viata.

| Scopul proiectului
    Constientizare. Oamenii trebuie sa devina constienti de utilitatea si necesitatea reciclarii hartiei pentru protejarea mediului.
Oferirea de solutii simple pentru problemele de protectie a mediului.
Implicare directa – trecerea de la constientizare la actiune. Cursurile de hartie manuala tinute in Atelierul de Carte promoveaza un mestesug stravechi si au o latura practica in refolosirea hartiei.
Implicarea comunitatii in reciclarea hartiei si refolosirea ei.
Transmiterea unui mestesug pe cale de disparitie ce ajuta prezentul, prin reciclarea hartiei, sa nu devina pe cale de disparitie.


Casuta din povesti - Fara mistrie. Numai apa si hartie. Casuta din povesti - Fara mistrie. Numai apa si hartie. Casuta din povesti - Fara mistrie. Numai apa si hartie.

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Atelierul de Carte si Muzeul Taranului Roman, in parteneriat cu asociatia MaiMultVerde au construit prima casa din hartie. Proiectul, sprijinit de Ambasada Frantei in Romania, Raiffeisen Bank si Farmexim S.A., a implicat si responsabilizat comunitatea prin colectarea deseurilor de hartie si refolosirea lor, cu ajutorul voluntarilor. Fundatia este baza necesara oricarei constructii. Fundatia casei din hartie, desi invizibila, este la fel de solida ca aceea traditionala. Ea este alcatuita in intregime pe umerii si de mainile voluntarilor. Casuta din povesti este o lucrare realizata integral din pasta de hartie, obtinuta prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale. Turnarea pastei in volume puternic presate si modalitatea de imbinare a pieselor finite au contribuit la cresterea rezistentei. Acesta tehnica de presare intensiva permite construirea de locuinte. Astfel, hartia reciclata manual poate deveni unul dintre cele mai accesibile materiale pentru realizarea unei case. Casa din hartie are o greutate totala de aproximativ 500 de kilograme. Timpul de lucru a fost de 5 luni, echipa Atelierului de Carte fiind completata de 53 de voluntari. Cinci dintre ei au venit constant in programul de voluntariat al proiectului. Diverse companii si peste 100 de persoane au donat 5 tone de deseuri de hartie, din care au fost reciclate aproximativ 900 de kilograme. Restul cantitatii va fi folosit in proiectele care vor continua acest experiment: Casa Cartilor si constructia unei case de dimensiuni reale, cu structura de rezistenta complexa.

| Date beneficiari
    Pe toata durata proiectului s-au facut workshop-uri educationale gratuite de hartie manuala la care au participat:
1.Copii din clasele primare si gimnaziale. Educatia pentru protectia mediului, respectul pentru natura se insusesc facil in aceasta perioada in care se formeaza viitoarele modele de comportament. Cea mai buna metoda de invatare este aceea care cuprinde latura practica: explicatie si aplicatie.
2.Studentii de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” si de la Universitatea Nationala de Arte. Un arhitect in devenire trebuie sa stie ca hartia manuala poate fi unul dintre cele mai accesibile materiale de constructie. Reciclarea manuala a hartiei este cea mai eficienta forma de folosire a lor. De la obiecte de amenajare a locuintelor, mobilier, pana la locuinte de hartie este un mic pas.
3.Publicul larg.


| Rezultatele proiectului
    Ridicarea primei constructii, cu structura proprie de rezistenta, realizata din deseuri de hartie. O premiera mondiala.
Casa din hartie are o greutate totala de aproximativ 500 de kilograme. Diverse companii si peste 100 de persoane au donat 5 tone de deseuri de hartie, din care au fost reciclate aproximativ 900 de kilograme.
Implicarea si responsabilizarea comunitatii prin donarea deseurilor de hartie si refolosirea lor cu ajutorul voluntarilor implicati in ridicarea casei.
Salvarea unui mestesug stravechi, trecut pe lista meseriilor pe cale de disparitie.
Cresterea interesului pentru alte mestesuguri pe cale de disparitie.
123 de referinte in media online si offline (9 aparitii la tv, 7 stiri difuzate la radio, 4 articole pe fluxurile agentiilor de presa, 12 articole in presa centrala, 91 de mentionari online – 80 pe site-uri, 11 pe bloguri), in afara de cele 30 de postari pe site-urile si blogurile sponsorilor si partenerilor implicati in proiect.
Transformarea deseurilor de hartie in material de constructie.
Rezultat cantitativ: o cantitate mare de hartie colectata, aproximativ 5 tone.
Rezultat calitativ: un obiect strict tehnic a fost transformat intr-un obiect de arta ce se pliaza perfect pe profilul muzeului.
Specialisti din diverse domenii – de la ecologie pana la arhitectura si constructie – au venit in Atelier sa afle mai multe informatii despre construirea casei.
Foarte bun potential de continuare, dezvoltare si replicabilitate.


| Argument
    Casuta din povesti este extrem de palpabila intr-o realitate lipsita de substanta si coloana vertebrala, poluata, internauta, trufasa fata de vechile traditii si mestesuguri. Chipesa si provocatoare, casa inglobeaza amprentele mainilor care au ridicat-o, fara ciment, fara mistrie, numai din apa si deseuri de hartie. Poate ca fara voia ei a devenit o marturie veritabila a ceea ce inseamna: reciclarea deseurilor de hartie si utilizarea lor cu folos, daruire si imaginatie; munca multor maini generoase ce au ridicat-o si dichisit-o de buna voie; roadele unui mestesug stravechi, care, in mod surprinzator, se modeleaza pe cerintele noilor timpuri. Trecuta prin ploi, ninsori si vanturi, sta la fel de semeata, de neatins in tacerea ei. Te indeamna silentios sa-ti pui intrebari: tu ce faci cu hartia pe care o folosesti? ce faci cu timpul tau liber? stii ca mainile pot face minuni mai mari decat crezi? Odata si odata, Casuta din povesti va creste, va invata sa vorbeasca si va spune lucrurilor pe nume. Acum nu e decat sora mai mica a celei care va veni: casa mare din hartie in care se va putea locui.

| Bugetul proiectului (in RON)
    25200,00

| Parteneri
    Muzeul Taranului Roman (organizator), Atelierul de Carte (organizator), Ambasada Frantei in Romania (partener si sponsor), asociatia MaiMultVerde (partener si sponsor), Raiffeisen Bank (sponsor), Farmexim S.A. (sponsor)

| Website-ul proiectului
    www.atelieruldecarte.blogspot.com





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->