Participanti & Proiecte
Centru de interventie timpurie pentru copilul cu dizabilitati
|
Organizator: Fundatia Inima de Copil |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
In deschiderea centrului, conceptele de integrare si de incluziune au fost idei centrale. In Galati, ca si in intreaga tara, numarul copiilor cu dizabilitati care au sansa accesului la servicii de recuperare, mai ales de interventie timpurie, este redus, iar a avea un copil cu handicap este un motiv de rusine si o grea povara pentru parinti. Pentru multi copii, identificarea dizabilitatii si directionarea catre serviciile competente se face abia dupa varsta de 2 – 3 ani ori la intrarea in sistemul de invatamant. Directionarea tarzie pentru programe de recuperare, reticeta si lipsa de informatii a parintilor, numarul redus de programe si centre pentru depistarea si interventia timpurie precum si lipsa resurselor umane si materiale afecteaza sansele de recuperare precoce, cea mai eficienta forma de raspuns la situatia copiilor cu handicap
| Scopul proiectului
Scop: cresterea calitatii vietii copiilor cu dizabilitati si a familiilor lor, privindu-i egal ca si membrii valorosi ai societatii.
Obiective specifice:
Infiintarea unui Centru pentru interventia timpurie a copilului cu dizabilitati in Galati
Evaluarea completa si multidisciplinara a copilului cu dizabilitati (puncte tari si puncte slabe, abilitati si dizabilitati) si realizarea de programe de interventie individualizate pentru 100 de copii, luand in considerare abilitatile, dizabilitatile si nevoile copiilor.
Informarea si formarea parintilor, membrilor comunitatii locale si specialistilor
| Aria geografica
judetele Galati, Braila, Tulcea
| Rezumat
Proiectul a contribuit la protectia drepturilor copilului cu dizabilitati din Romania, dezvoltarea copiilor la potentialul lor maxim si prevenirea institutionalizarii.
Ideea proiectului in Romania, in Galati, a pornit de la observarea nevoii de servicii de recupereare specializate destinate copiilor cu dizabilitati. Evaluarea copiilor cu dizabilitati este legata de multe ori strict de examenul medical. Exista o nevoie acuta de servicii de interventie timpurie, astfel incat depistarea si recuperarea problemelor legate de dizabilitate sa inceapa la o varsta cat mai mica a copilului si sa asigure o rata mai mare de succes in integrarea sociala a copilului in viitor, obtinerea de catre acesta a unui grad cat mai mare de autonomie. In acelasi timp nevoia de informatii, de suport, rusinea si dezorientarea parintilor care au un copil cu dizabilitati ne-a facut ca o parte din activitatile proiectului sa le fie adresate lor.
Prin toate activitatile sale, intr-un an si jumatate de la deschiderea Centrului de interventie timpurie in Galati, am contribuit la cresterea calitatii vietii a 118 copii cu dizabilitati din judetul Galati si judete invecinate si a familiilor lor, reducerea semnificativa a riscului de institutionalizare, formarea prin cursuri si seminarii a unui numar de peste 50 de specialisti, abordarea problematicii copilului intr-o echipa multidisciplinara extinsa ce nu a exclus ci a inclus parintii copiilor in actul terapeutic. Serviciul a avut un feedback excelent din partea parintilor copiilor beneficiari, primii ce pot aprecia si simti eficienta unui act terapeutic.
| Date beneficiari
Parintii copiilor cu dizabilitati au fost parteneri ai echipei multidisciplinare de specialisti in observarea, evaluarea si implementarea planului terapeutic al propiului copil. Au fost incurajati sa acorde feedback si sa ne ajute in evaluarea serviciilor oferite.
| Rezultatele proiectului
Deschiderea unui centru de recuperare in Galati, acoperirea categoriei de varsta 0-3 ani, stransa colaborare pe care am avut-o cu medicii neuropsihiatrii care fac deseori depistarea copiilor, rezultatele procesului de recuperare, au reprezentat un pas major in beneficiul copiilor cu dizabilitati.
118 copii cu dizabilitati cu varste intre 3 luni si 10 ani din judetele Galati, Braila si Tulcea au fost beneficiari directi. 84 de copii au provenit din mediul urban (Galati, Braila) iar restul de 34 de copii din 22 comune din mediul rural din judetele Galati si Tulcea. Desi initial nu ne propusesem acordarea de servicii pentru copii din afara judetului Galati si nici nu ne asteptam la un numar atit de mare de copii care sa vina pentru sedinte saptamanale de terapie din mediul rural am acceptat cu bucurie acest lucru ca un semn al utilitatii serviciului.
Una dintre marile schimbari pe care le-a adus centrul a fost educatia parintilor, beneficiari directi ai grupurilor de suport si invatand sa continue activitati de recuperare cu copiii lor acasa. Noutatea proiectului a fost data si de munca in echipa multidisciplinara, in care implicarea parintelui a fost considerata esentiala. Parintele a putut sa ia parte la procesul de evaluare si a primit un feedback permanent despre ceea ce se intampla si rezultatele terapiei.
Alti beneficiari: peste 50 de specialisti din servicii medicale si sociale, 1000 persoane din comunitatea locala beneficiare de materiale informative.
| Bugetul proiectului (in RON)
101942
| Parteneri
COS Kingsbergen (BE), ADO Icarus (BE), Comber (Irlanda), Samaritans Association (BG), Fundatia Inima de Copil (RO)
| Website-ul proiectului
www.inimadecopil.ro